home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A folytonosság jegyében
Kartali Róbert
2020.09.11.
LXXV. évf. 37. szám
A folytonosság jegyében

Topolyán a megkezdett projektumok befejezése a legfontosabb — emelte ki lapunknak adott székfoglaló interjújában Szatmári Adrián, Topolya új polgármestere, aki az előző négyéves ciklusban is tagja volt a városvezetőségnek, a fejlesztésekkel és beszerzésekkel megbízott községi tanácstagként.

* A választási eredmények tükrében, politikai színezetét tekintve, milyen az új topolyai képviselő-testület összetétele?

— Az önkormányzatot az előző négy évhez hasonlóan továbbra is a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt koalíciója fogja vezetni. A VMSZ egy rendkívül jó választási eredményt ért el, a 35 tagú testületben 19 helyet szerzett meg. Az SZHP listájáról 13, a Szerbiai Szocialista Pártból 2, míg a Szerb Radikális Párt soraiból 1 tanácsnok került be. Augusztus 21-én tartották meg az alakuló ülést, melyen megválasztották a testület elnökét, helyettesét és titkárát, valamint a községi elnököt, az elnökhelyettest és a héttagú községi tanácsot. Az előző mandátumban a VMSZ-nek 15 tanácsnoka volt, ám Topolya Község statútumának módosításával a községi képviselő-testületben a tanácsnokok száma 41-ről 35-re csökkent, így a VMSZ most egy biztos többséggel bír a maga 19 képviselőjével.

* Polgármesterként milyen elképzelései és tervei vannak a következő négy évre?

— A már megkezdett projektumok fogják meghatározni azokat a célokat, amelyek jellemezni fogják a következő időszakot. Az egyik legfontosabb ilyen beruházás a szennyvíztisztító kiépítése. Ez a projektum jól halad, és a tervek szerint a következő év első felére befejeződik. Ez egy olyan mértékű beruházás a környezetvédelem területén, amelyre még nem volt példa Topolyán. Értéke 600 millió dinár, ebből 100 milliót az önkormányzat, 500-at pedig a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság fedez. Ezzel párhuzamosan épül a város főgyűjtőcsatornája, mely prioritást élvez, hiszen a szennyvizet el kell juttatni a tisztítóhoz. A munkálatok most is folyamatban vannak, a Bolyai Farkas utcától a kaszárnyáig húzódik a főcsatorna, innen pedig még egy körülbelül 2 kilométeres szakaszt kell majd kiépíteni, ami jövőre várható. Ennek a beruházásnak a fő célja, hogy a Krivaja patak egyáltalán ne legyen szennyezve, ez egy óriási előrelépés lenne. Topolyán még nincs teljesen kiépítve a szennyvízelvezető hálózat, a lefedettség hozzávetőlegesen 25 százalékos, a következő periódusban elkészítjük a tervdokumentációt a másodlagos és a harmadlagos csatornahálózatra is. Ez egy olyan komplex dokumentáció, amelynek kidolgozása legalább egy évet vesz majd igénybe, de ennek alapján később már a kisebb utcákban is elkezdődhet a csatornahálózat kiépítése. Arra törekszünk, hogy egy környezetbarát, zöld község legyünk, és azt gondolom, jó úton haladunk.

* A központban található, félkész állapotban levő hotelt megvásárolta az önkormányzat. Mit terveznek ezzel az épülettel?

— A megvásárlás után a statikai mérések alapján le kellett bontani a legfelső emeletet, azóta már felkerült az új tető. A községi közigazgatást szeretnénk áthelyezni ide, egyéb irodahelységeket is létesítenénk itt, valamint ki lesz alakítva egy multifunkciós terem, ahol a községi képviselő-testület üléseit is meg tudjuk majd tartani. Ezen tartalmakon túl az épületben egy kollégium is helyet kap. Az objektumnak tehát adminisztrációs, de kulturális szerepe is lesz. Szeretnénk, hogy ha ezzel Topolya egy városházának minősülő, reprezentatív épületet kapna.

* Folyamatban van egy fedett medence kiépítése is a városban, az egykori Vénusz fürdő helyén. Hogy áll most ez a beruházás?

— Ez egy olyan projektum, amelyet az önkormányzati költségvetésből finanszírozunk. Az építkezés első fázisát a következő év első felében befejezzük, ezután pedig kiírjuk a versenypályázatot a második fázisra. Az elsőben elkészül az épület, a második során pedig megvalósulnak a belső munkálatok, az ingatlan felszerelése, a hűtési és a fűtési rendszer, valamint a medencéhez szükséges gépészeti és a szűrőrendszer kivitelezése, illetve az épület körüli tér rendezése is. Ehhez egyébként tartományi, valamint köztársasági támogatásra is számítunk.

* Mi várható még az idegenforgalmi beruházások tekintetében?

— Szeretnénk Topolyát vonzó célponttá tenni a turisták körében. A községhez tartozó Pacséron nagy népszerűségnek örvend a termálfürdő, de a bácskossuthfalvi Rekreációs Központ és a Topolyai-tó is, a Topolyán épülő fedett medencén kívül pedig Bajsán is felújítjuk a medencét. Szeretnénk ezeket a helyeket a továbbiakban is fejleszteni, hogy Topolya egy igazi idegenforgalmi központ legyen. Egyébként a Topolyai-tó és annak környéke 2017-ben vált természetvédelmi övezetté, Topolya Völgyei néven, ezután pedig a tó horgászvízzé lett nyilvánítva. Azóta a horgászturizmus is sokat fejlődött, az idén már elmondható, hogy évente mintegy 600 engedélyt értékesítünk. Minden évben van halasítás is az önkormányzat támogatásával, mintegy 2 tonna ponty kerül ilyenkor a tóba. A sporthorgászat is egy igen fontos szegmense az idegenforgalomnak, és ezt is tovább fogjuk fejleszteni a jövőben. A tó kapcsán ki kell emelni, hogy van egy IPA határon átnyúló pályázatunk, ennek keretében történik majd meg a tó melletti autókemping közművesítése, ezen az áram és a víz bevezetését kell érteni. Az autókemping a tó mellett, a szélmalom mögötti erdőcskében kap majd helyet. Itt már kiépült két objektum, mégpedig a recepció, azaz a beléptető, valamint a közös illemhelyiség. Jövőre további beruházásokat szeretnénk véghez vinni ennek a projektumnak a keretében, szükség van közös étkezőre, úthálózatra, valamint egy sportpályára is a kempingen belül. Itt a terveink között szerepel még hat bungaló kiépítése is. Az autókemping egy kellemes környezetet tud majd nyújtani mindazok számára, akik szeretik sátorban vagy lakókocsiban eltölteni a szabadidejüket. Mint az idén is láthattuk, erre nagy igény van.

* A Vénusz fürdő mögött épül a stadion, mikorra várható az átadása?

— A stadion a TSC Labdarúgó Akadémia beruházása, nem tartozik az önkormányzat hatáskörébe, viszont elmondható, hogy a tervek szerint a következő év első felében kellene, hogy megnyissa kapuit a szurkolók előtt.

* A Topolyához tartozó helyi közösségek és települések tekintetében mik az önkormányzat prioritásai?

— Párbeszédet folytatunk minden helyi közösséggel, hogy melyek azok a projektumok, amelyeket fejleszteni szeretnének, hiszen számunkra fontos, hogy a község minden része egyformán tudjon fejlődni. A prioritásokat és a beruházásokat mindig egy kommunikáció előzi meg a helyi közösségekkel, a projektumokat természetesen a községi költségvetési lehetőségekkel összhangban alakítjuk ki. A községben így a helyi közösségek is jelentős fejlődést mutatnak, a prioritások azonban településenként változóak. Bajsán például az elmúlt években teljes mértékben sikerült felújítani a vízvezeték-hálózatot, és most van folyamatban a medence kiépítése. Bácskossuthfalva vonatkozásában el kell mondani, hogy a kanalizáció lefedettsége sokkal magasabb szinten van, mint Topolyán, de a település most nyert egy pályázatot a vízvezeték-hálózat felújítására. Ennek értéke megközelítőleg 7 millió dinár. Az elmúlt évben egy új kutat is sikerült fúrni a településen, ez a lépés a lakosság vízellátását könnyíti meg. Ezenkívül most van folyamatban az aszfaltutak javítása, kátyúzása. Szeptemberben továbbá megkezdődik egy új medence kiépítése a Rekreációs Központban. Pacsér esetében ki kell emelni, hogy ott van a termálfürdő, mely idegenforgalmi tekintetben rendkívül fontos, Tomislavcin (Andrásmező) pedig ki lett építve egy út, mely a temetőt köti össze a településsel. Fontos tehát, hogy minden helyi közösségben történjen valamilyen fejlesztés, mégpedig úgy, hogy az ott élők mondják meg, mi az, amit szeretnének. Ezután megbeszéljük, hogy ez megvalósítható-e az aktuális költségvetési évben, vagy esetleg több évre osztjuk szét a beruházást. Az önkormányzatnak egyébként nagyon jó az együttműködése a civil szervezetekkel is, továbbra is szeretnénk támogatni őket, illetve folytatni és bővíteni ezt az együttműködést, hiszen a civil szervezeteknek van egy rendkívüli közösségépítő jellegük, számunkra ez nagyon fontos. Nem mehetünk el a mellett a tény mellett sem, hogy Topolya egy mezőváros, ezért a mezőgazdasági termelőket is szeretnénk támogatni, ahogyan korábban is, de a kis- és a középvállalkozásokkal is folytatni fogjuk a párbeszédet, segítve őket mindabban, amiben az önkormányzat a rendelkezésükre állhat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..