A földművesek példaértékű összefogása

A földművesek példaértékű összefogása

Az oromi és a csantavéri emberek tettre készek, nem várakoznak külső támogatásra, hanem saját magukon segítenek, hiszen a földjeik és azok termése a tét.

Talpraesettségük és önzetlenségük nem öncélú, hiszen sokan használják a két település közötti útszakaszt.

Csantavér és Orom között egy 6,5 kilométer hosszú földút húzódik, melyet gyakran vesznek igénybe a gazdák. Sajnos nem mindig járható, így a mezőgazdasági gépek olykor kénytelenek az aszfaltozott utat használni, ám ez szinte négyszer akkora távolság megtételét eredményezi a két település között. Ottjártunkkor az oromi helyi közösség tanácsának elnöke, Lékó Róbert elmondta, hogy a megjavított útszakasz nemcsak a földműveseknek és a mezőgazdasági járműveiknek könnyíti meg a közlekedést, hanem az autósok és a kamionosok számára is.


A megjavított út (a szerző felvételei)

— A 6,5 kilométerből mindössze 600 méter a miénk, tehát ennyi tartozik Magyarkanizsa községéhez, ezt néhány évvel ezelőtt leköveztettük. Az Orom és Csantavér közötti út lényegesen csökkenti a távolságot a két település között, ami időben és üzemanyagban mérve sem kevés. Falunk lakosai gyakran mennek a csantavéri vásárba, némelyeknek pedig ott van a munkahelyük. Jó viszonyt ápolunk a csantavériekkel, egymás testvértelepülései vagyunk. A helyi járulékból fizetjük az oromi földművesek üzemanyagát, ezzel is támogatni tudjuk ezt a munkálatot.

A térképen és a GPS-en is megtalálható utat minden év tavaszán elegyengetik azok a földművesek, akiknek a környéken van szántójuk. A kezdeményezés Csantavérről indult, viszont Magosi Norbert szervezésének köszönhetően immár az oromiak is kiveszik a részüket a munkából.


Lékó Róbert és Magosi Norbert

— Csantavérnek már többéves tradíciója van ezen a téren, hiszen minden tavasszal önerőből javítanak azoknak a földutaknak az állapotán, amelyeket használnak. Csantavéri részről Körmös Lajos a fő szervezője a munkaakcióknak, és miután megkérdeztem néhány oromi földművest, hogy volna-e kedve csatlakozni hozzájuk, mi is társultunk. Több mint tízen vagyunk, és az ekézés után egy délelőtt alatt összeszántjuk, majd lehengereljük a földet. Ez nem egy gépkímélő munkafolyamat, viszont a szántásra már nem használható eke tökéletes erre a célra. Mindössze három embertől kaptam visszautasítást, a többieket könnyű volt mozgósítani. Fontos lenne, hogy aki csak teheti, az esőben-sárban ne használja ezt az útvonalat, mivel az negatív irányban hatna az állapotára. Bízunk benne, hogy a két település közötti út mielőbb kap egy aszfaltburkolatot, mert a lakosok nagyon megérdemelnék.

A helyi közösség elnöke azt is elmondta lapunknak, hogy a két településnek egy évtizedes vágya, hogy le legyen aszfaltozva az említett szakasz.

— A magyarkanizsai község részéről van hajlandóság a gond végleges megoldására. Talán meg kellene erősíteni a két község közötti kapcsolatot, és szélesebb összefogásra lenne szükség.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink