home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
A fiatalok visszakapják otthonukat
BÖDŐ Sándor
2011.09.28.
LXVI. évf. 39. szám

A magyarkanizsai Fő utca végén álló egyemeletes épület valamikor az egész környék fiataljainak kedvenc szórakozóhelye volt. A hatvanas évek második felétől már jómagam is oda jártam minden...

Tavaszra új köntösben, új tartalmakkal várja a fiatalokat a felújítás alatt álló Ifjúsági Otthon Magyarkanizsán
A magyarkanizsai Fő utca végén álló egyemeletes épület valamikor az egész környék fiataljainak kedvenc szórakozóhelye volt. A hatvanas évek második felétől már jómagam is oda jártam minden hétvégén diszkózni, később pedig ifjúsági aktivistaként szinte naponta megfordultam az Ifjúsági Szövetség községi irodájában.
A közelmúltban, amikor a felújítás alatt álló épületben jártunk, egy pillanatra felvillantak előttem a kedves emlékek. Nagyon szép évek voltak - állapítottam meg még egyszer -, s a munkálatok láttán az jutott eszembe, talán eljönnek ismét azok az idők. No persze nem nekem, hanem a mai fiataloknak, akik megfelelő ifjúsági otthon híján már évek óta kénytelenek valahol vidéken szórakozni. Valami ilyesmi járhatott Nyilas Mihály polgármester fejében is, mert a felújítás kapcsán összehívott sajtótájékoztatón elhangzott kezdőszavai kísértetiesen hasonlítottak az én gondolataimhoz.
- A szebb napokat is megért Ifjúsági Otthonhoz fiatalságunk számos kellemes élménye és emléke kötődik. Sok közülük későbbi sorsunkat is meghatározta, hiszen ki a feleségét, ki a férjét ismerte meg az itteni táncok, koncertek, diszkóestek során. A hosszú évek pangása után megkezdett felújítással azonban körvonalazódni látszik az a változás, amelynek végeredménye egy új ifjúsági központ lesz. Önkormányzatunk, felismerve a probléma súlyát és fontosságát, prioritásként kezelte az épület sorsát, és tavaly, az év végén el tudta érni, hogy a fiataloknak semmit sem nyújtó, csak a nevében ifjúsági szövetkezet - pénzbeli juttatás ellenében - lemondjon a strandon lévő lepusztult épületeiről és a főutcai épületről is. A községi költségvetés által biztosított mintegy 11 millió dinárból két és fél hónappal ezelőtt megkezdődtek a felújítási munkálatok, melyek végcélja, hogy az objektumot mielőbb visszaadjuk a város és a község fiataljainak. Ezzel tartozunk nekik. A felújított épület a diszkó mellett egyéb tartalmas szórakozást is nyújt majd a fiataloknak. A fiatalság is megmozdult időközben: megalakult az Ifjúsági Tanács, működik az Ifjúsági Iroda, amely terveink szerint ebben az épületben kap helyet.
Akárcsak valaha az Ifjúsági Szövetség irodája, jutott eszembe azonnal, ahova bármikor bejöhettünk, ahol elbeszélgethettünk, esetenként tanácsot kérhettünk és dolgozhattunk is, hiszen akkoriban az önkéntességhez nem kellett egy egész esztendőt az önkéntesség évévé nyilvánítani. Dolgoztunk, mert tudtuk, hogy magunkért, az ifjúságért tesszük. Gondolataimból Zoran Teslićnek, az Ifjúsági Iroda vezetőjének szavai röppentettek vissza a valóságba.
- Tavaly nyáron egy tíztagú bizottság, a község érintett szakmai és civil szervezetivel karöltve kidolgozta a község 2010-2014. évi ifjúsági stratégiáját, ennek értelmében kezdődött meg az épület felújítása is. A munkálatok befejezése után itt kap helyet az Ifjúsági Iroda, a rendelkezésre álló hasznos felületeket pedig multifunkcionálisra terveztük, hogy bármilyen rendezvénynek helyet tudjunk adni. A balkonon informatikai termet alakítunk ki, ahol a szórakozás mellett a fiataloknak alkalmuk lesz tanulni, de akár a dolgozataikat is megírni, ha nincs otthon számítógépük. A mai fiatalok színvonalas szórakozásra vágynak, amihez - akárcsak szabadidejük aktív és hasznos eltöltéséhez - rendezett és kulturált környezetet igényelnek. Hiszem, hogy a felújított Ifjúsági Otthon minden ilyen igényt ki fog elégíteni.
Az irodavezető hisz ebben, és ugyanezt kell hinniük a fiataloknak is, mert nélkülük hiába a felújított otthon, az Ifjúsági Iroda, az Ifjúsági Tanács, az ifjúsági stratégia. Ezek életre keltéséhez aktív, tettre kész, igényes és felelősségtudó fiatalokra van szükség.
Jómagam szívesen hinnék abban, hogy belőlük is van elég Magyarkanizsán.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..