home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A fiatalok konferenciája
Pásztor-Kicsi Gergely
2015.11.30.
LXX. évf. 47. szám
A fiatalok konferenciája

Nemrég tartották meg tizennegyedszer a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát, melyen évről évre számos fiatal kutató mutathatja be munkáját. A rendezvénynek az idén a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola adott otthont.

A VMTDK a vajdasági magyar fiatal értelmiség egyik legfontosabb rendezvénye. Nem is csak a vajdaságié, hiszen a tavalyi évekhez hasonlóan ezúttal is szép számban érkeztek vendégek a szomszédos országokból is, valójában a Kárpát-medence egész területéről. Nemcsak földrajzilag széles a spektrum: a VMTDK a művészeteken kívül az összes tudományág lefedésére törekszik, ezért is válhatott egy évről évre megszervezett, sokak által várt eseménnyé, egyfajta vajdasági sikertörténetté.

A rendezvény fő szervezője és a tudományos bizottság elnöke dr. Csányi Erzsébet egyetemi tanár, az újvidéki Magyar Tanszék tanszékvezetője.

Mint minden VMTDK, az idei is egy központi fogalomra, egy top témára összpontosult. A fény nemzetközi évének alkalmából 2015-ben a fény volt ez a fogalom, s érdekes volt látni, milyen sokféleképpen lehet megközelíteni ezt a kellően tág témát: fizikusi, mérnöki, filozófiai, irodalmi, nyelvészeti és sok egyéb szempontból.

Az első este a művészet jegyében telt: a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola előcsarnokában a közönség megtekinthette a képzőművészek közös kiállítását, aki pedig átsétált a Kosztolányi Dezső Színházba, az nem sokkal később a művészeti szekció előadásait is megnézhette. Az idei performance-ok, előadások közt volt koncert, mozgásszínházi produkció és háttérvetítéssel, fényeffektusokkal feldúsított versmondás is.

A művészeti programok után egy rendhagyó performance keretében bemutattak egy újonnan elindult vajdasági tudományos-művészeti folyóiratot, a Philost, melyben elsősorban fiatal kutatók és művészek publikálnak.

A második nap rendezvényeit a szakfőiskola épületében tartották meg. Az egyetem amfiteátrumában összegyűlt közönség elsőként Tolnai Ottó költőt hallgathatta meg, akit Hózsa Éva méltatott. Ezután következtek a különféle tudományterületekről érkező plenáris előadók. A konferenciázók számos izgalmas előadást hallhattak a kétnyelvűség előnyeitől (Jávor Rebeka) kezdve a szabadkai buszok érkezési idejének kiszámítását közvetítő SUBUS szoftverig, melyet a VMTDK fiatal részvevője, Fejes Szilveszter fejlesztett ki csapatával.

A délelőtti plenáris előadások után a rendezvény második részében a konferencia részvevői tudományterület szerinti szekciókra oszlottak: élő természettudományokra, élettelen természettudományokra, műszaki, társadalom-, illetve humán tudományokra. A sok érdeklődő miatt az élő és az élettelen természettudományokat kivéve minden tudományág további szekciókra tagolódott.

A szekciókban folyó előadások során (ez sokak számára a VMTDK legfontosabb és leghasznosabb része) a fiatal előadók tizenkét percben prezentálták kutatásaikat a szekció többi versenyzőjének és természetesen a szakmai zsűrinek.

A zsűri és a jórészt szintén fiatal kutatókból álló hallgatóság minden előadás után hozzászólhatott, kérdéseket tehetett fel, nemritkán vita is kialakult az előadó és a kérdésfeltevő között. Ez a visszajelzés igen hasznos lehet a kutatónak, hiszen azzal, hogy igyekszik megválaszolni a kérdéseket, vagy azzal, hogy vitába bocsátkozva érvelni kénytelen a dolgozata, munkája mellett, maga is új szempontokat kap a kutatásokhoz. Emellett észrevétlenül elsajátítja a konferenciázás kultúráját, és ami talán még fontosabb, tapasztalatot szerez a nyilvános felszólalásban is. 

A VMTDK legnagyobb elismerését, a Kristálygömb Díjat az idén a Vajdasági Felsőoktatási Kollégium egykori tagja, dr. Harmathy Norbert okleveles építészmérnök kapta. A kristálygömböt kimagasló tudományos vagy művészeti eredményekért ítélik oda. Harmathy valóban megérdemelte, hiszen fiatal kora ellenére máris a műszaki tudományok doktora, tizennyolc nemzetközi konferencián vett részt referátummal, eredményeit tekintélyes impaktfaktoros folyóiratok jegyzik.

Noha a konferencia nem elsősorban a versengésről szól, azért minden évben vannak szekcióelsők is. Idén a következő fiatal tudósokat jutalmazta a tudományos bizottság:

1. élő természettudományok: Baráth Ádám (Zenta-Budapest), Gulyás-Oldal Viktor (Szeged), Dulka Karolina (Szeged)
2. élettelen természettudományok: Mátéffy Kornél (Újvidék), Lőrinczi Bálint (Szeged)
3. műszaki tudományok I.: Gyéresi Hunor (RO), Sípos Bence (RO), Kóródi Attila – Milošev Denis (Szabadka)
4. műszaki tudományok II.: Nagy Attila Mátyás (Budapest), Rafai Andrea - Borsos Dániel (Szabadka), Milković Aleks (Szabadka)
5. társadalomtudományok I.: Balogh Árpád (), Lendák Kabók Karolina (Újvidék)
6. társadalomtudományok II.: Ábrahám Izabella (Szabadka), Csíkos Tímea (Pécs)
7. társadalomtudományok III.: Juhász Dávid–Mujagić Dániel–Major Lenke (Szabadka), Huszka Lilla (Szabadka), Palusek Erik (Zenta-Budapest)
8. humán tudományok I.: Balázs-Piri Dorottya–Gál Lídia (Szabadka), Oláh Tamás (Újvidék-Budapest), Jánk István (Szlovákia, Nyitra)
9. humán tudományok II.: Palásthy Krisztina (Pécs), Szalma Judit (Újvidék), Roginer Oszkár (Újvidék - Graz – Pécs)
10. humán tudományok III.: Bencze Dávid (Szlovákia, Komárom), Tóth Tibor (Újvidék), Hamerli Petra (Pécs–Róma), Iván András (Debrecen)
11. művészetek: Berta Csongor – Székely Beáta (Újvidék)

KÖZÖNSÉGSZAVAZATOK ALAPJÁN SZÜLETETT EREDMÉNYEK:

A legjobb PLENÁRIS DIÁKELŐADÓ: Petkovics Ármin
1. élő természettudományok: Győrfi Adrianna
2. élettelen természettudományok műszaki tudományok I.: Vajda Olivér
3. műszaki tudományok II.: Nagy Attila Mátyás
4. társadalomtudományok I.: Nagy Barna Krisztina
5. társadalomtudományok II.: Basity Gréta
6. társadalomtudományok III.: Vass Dorottea
7. humán tudományok I.: Jánk István
8. humán tudományok II.: Szalma Judit
9. humán tudományok III.: Hamerli Petra
10. művészetek: Berta Csongor–Székely Beáta, Maletaški Krisztina


SZERDA Zsófia felvételei

A konferencia a díjátadó után sem ért véget, hiszen hátravolt még a hagyományos VMTDK-buli, melynek ezúttal a Klein House galéria adott otthont. A részvevők itt valójában ugyanazt csinálták, amit egész nap, igaz, egy sokkal kötetlenebb formában: élénk párbeszédet folytattak, együtt gondolkoztak (bizony!), megismerték egymást, kapcsolatokat építettek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..