home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A fiatalok és az önkéntesség
Szakáll Laura
2024.02.02.
LXXIX. évf. 5. szám
A fiatalok és az önkéntesség

Az önkéntesség haszonélvezője a közösség. Akik jelentkeznek a különféle programokba, hasznosnak érzik magukat, ha másokon segítenek. Egy-egy akció sokak számára lehet hasznos, hiszen ha egy idős asszony kertjében levágják a parlagfüvet, azzal a környékén élők is jól járnak.

A fenti gondolatokat Ric Gábor, a szabadkai Caritas igazgatója fogalmazta meg. Három civil szervezet, a magyarországi Talentum Alapítvány, a szlovákiai Luminosus és Szerbiát képviselve a szabadkai Caritas munkatársai közös kiadványt készítettek, mely az önkéntesekkel való munkához, együttműködéshez nyújt segítséget. A fő cél a fiatalok társadalmi tevékenységekbe való erőteljesebb bevonása. A január végén lezáruló projektum az Európai Unió támogatásával valósult meg. A programban az inklúzió, a fenntarthatóság és a digitalizáció kiemelt helyet kapott.

— A projektumban részt vevő országok egy-egy témakört jelöltek ki, mi az inklúziót választottuk. Azokat a módszereket kerestük, amelyekkel olyanokat tudnánk bekapcsolni az önkénteskedésbe, akik erre első látásra alkalmatlanok, illetve akiket azok a szervezetek, amelyek önkénteseket fogadnak, nem látnak szívesen. A megváltozott munkaképességűekre, a rokkantakra is gondolunk, illetve a mentális problémákkal élőkre, de idetartoznak például a büntetett előéletűek és a menekültek is, tehát minden olyan csoport, amely valami okból adódóan nehezen tudna önkénteskedni.


A kézikönyv bemutatója (A Talentum alapítvány Facebook-oldala)

Arra a kérdésre, hogy miként valósult meg a program, Ric Gábor a következőket válaszolta:

— A résztvevők megismerték egymás országainak jó gyakorlatait, majd ezeket feldolgozva a fiatalok gyakorlati készségeket támogató kézikönyvet állítottak össze. A projektum során egy transznacionális gyakorlatorientált workshop is megrendezésre került. Ebben a tizennyolc—huszonkilenc éves korosztályhoz tartozó önkéntes koordinátorok korszerű, szakszerű és igényes segítséget kaptak az önkéntesek szervezéséhez. Amikor önkéntes csoportot alakítunk, léteznek keretelemek és folyamatok. A jelölteket először meg kell hívni, majd fel kell őket készíteni, hogy mi vár rájuk az önkéntes munka során. A képzés nagyon fontos, majd le kell osztani a feladatot, és ellenőrizni annak kivitelezését. Végül az önkéntesnek visszajelzést kell kapnia arról, hogy jól vagy rosszul végezte-e a feladatát. A motiválás sem maradhat el, de az is előfordul, hogy valakinek meg kell köszönni az addigi együttműködést, mert vagy a személy nem érzi jól magát, vagy nem hozza a tőle elvárt eredményt, esetleg romboló hatása van a környezete számára.

A Caritas igazgatója példaként hozta fel, hogy az önkéntesek az erdőben vagy a tó mentén összeszedik a szemetet, esetleg a migránstanyákon takarítanak. Ezekben az esetekben a közösségünk a tevékenység haszonélvezője. Vagy ha valakit a szabálysértési bíróságon hatvan óra közmunkára ítélnek, és füvet vágott, kertet tett rendbe, ezzel is a közösség, a szomszédok és az egész környék járt jól.

A projektum lezárásaként többnyelvű, képregényes kiadvány készült, melyet fiatalok írtak fiataloknak. A Szervezz Ömivel! című kézikönyv a Szabadkai Egyházmegye Caritasának oldalán is megtekinthető. Ennek köszönhetően az önkéntes akciók, megmozdulások sikeresebbek, eredményesebbek lesznek. Az útmutató mindenkinek jól jöhet, aki önkéntesekkel szeretne dolgozni.


Műhelymunka a Talentum Alapítványnál (Fotó: A Talentum alapítvány Facebook-oldala)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..