home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A fiatalok és a tolerancia
(tv.)
2007.11.28.
LXII. évf. 48. szám
A fiatalok és a tolerancia

A tanácskozásNovember 23-án pénteken tartották meg Topolyán A fiatalok és a tolerancia című nemzetközi tanácskozást. A konferencián számos külföldi és hazai szakember, politikus osztotta meg véleményét az egybegyűltekkel. A tanácskozás vendége volt többek között Doris Pack, az Európai Parlam...

A tanácskozás

November 23-án pénteken tartották meg Topolyán A fiatalok és a tolerancia című nemzetközi tanácskozást. A konferencián számos külföldi és hazai szakember, politikus osztotta meg véleményét az egybegyűltekkel. A tanácskozás vendége volt többek között Doris Pack, az Európai Parlament képviselője, a délkelet-európai bizottság delegációjának vezetője, Gerda Weichsler, Felső-Ausztria Képviselőházának alelnöke, dr. Vojin Dimitrijević professzor, a Belgrádi Emberjogi Központ igazgatója, Kiss Péter, a Magyar Köztársaság Miniszterelnöki Hivatalának vezető minisztere, Gémesi Ferenc, a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának szakállamtitkára, dr. Papp Sándor, a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövete, Nagy Ferenc, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulja, dr. Becsey Zsolt, az Európai Parlament képviselője, mgr. Bojan Pajtić, Vajdaság AT Végrehajtó Tanácsának elnöke, dr. Korhecz Tamás, Vajdaság AT Végrehajtó Tanácsának alelnöke, Józsa László, az MNT elnöke, Pásztor István, a VMSZ elnöke, Daniel Rotaru, a Krassó-Szörény Megye Tanácsának tanácsosa, Peter Langer, az ulmi Duna Iroda igazgatója és mások.
Egeresi Sándor, a tanácskozás házigazdája köszöntőjébe elmondta: a tolerancia egy alapelv, amely a demokrácia fontos eleme, és a nemzetek közötti békés együttélés szempontjából is rendkívül jelentős.
- Azokban az országokban, ahol stabil demokrácia uralkodik, ott a nemzetek közötti viszony is jó. A tolerancia tehát egy olyan tényező, amely a pluralizmus eszméjének is szerves összetevője. A demokrácia legnagyobb vívmányai közé tartozik az, hogy a társadalomban a kisebbségek is azonos jogokat élvezhetnek a többségi nemezettel - fogalmazott Egeresi. Doris Pack felszólalásában elmondta: fontosnak tartja az ilyen tanácskozásokat, mert ő maga tanárként is és az Európai Parlamentben is mindig a tolerancia, a másság elfogadása mellett állt ki.
- Azt gondolom, hogy a fiataloktól mi felnőttek is sok mindent megtanulhatunk. A tolerancia tiszteletet, elfogadást jelent, egyben képessé tesz bennünket a szabadságra és a közös életre. Európa egyesülését is a tolerancia tette lehetővé.
Doris Pack felszólalása után Kiss Péter, a Magyar Köztársaság Miniszterelnöki Hivatalának vezető minisztere elmondta: jó döntés volt a 2004-es közös kezdeményezés, s jó döntésnek bizonyult, hogy a magyar és a szerb parlament elnökei megállapodtak a Tolerancia Programról.
- A program a fiatalokra koncentrál, és segít abban, hogy egymás kultúráját jobban megismerhessék, mert a megismerés az alapja egymás elfogadásának. Hiszen nyilvánvaló, hogy mindig az ismerethiányra, a feltételezett véleményekre épül a legrosszabb nacionalista szembeállítás. Ebből a szempontból a Tolerancia Programot nagyon jó mintának tartom - mondta Kiss Péter. A miniszter bejelentette: a magyar kormány döntött arról, hogy megalakítják a vajdasági és a magyar kormány új együttműködési formáját, a gazdasági fejlesztési tanácsot, melynek keretében mód van új minőségű, európai közös fejlesztésekre irányuló tevékenységet építeni.
Gerda Weichsler, Felső-Ausztria Képviselőházának alelnöke, aki részt vett a nyári táborban is, rendkívül jelentősnek tartotta, hogy a fiatalok, közös európai múlttal rendelkeznek, és noha nem egy nyelvet beszélnek, közösen szeretnének a jövő építésében részt vállalni.
- A tolerancia folyamatos munkát igényel, hiszen azt tanulni kell, senki sem születik ezzel a képességgel. A toleranciatáborok ezt a célt szolgálják.
Dr. Korhecz Tamás, Vajdaság AT Végrehajtó Tanácsának alelnöke szerint a tartományi kormány elmúlt 7 évének egyik célja és értéke a multikulturalizmus megőrzése, annak fejlesztése volt.
- Vajdaságban a multikulturalizmus valóság, az interkulturalizmusnak pedig az egyik legfontosabb eszköze a többnyelvűség... A Vajdaságban az aktív tolerancia híve vagyok, ami azt jelenti, hogy nemcsak elviselünk valamit, ami rossz és kellemetlen, hanem megpróbáljuk elfogadni azt, ami más, tőlünk idegen - hallottuk dr. Korhecz Tamástól.
A tanácskozás végén Bábi Attila Topolya polgármestere, majd Bojan Kostreš, a Tartományi Képviselőház elnöke szólt a rendezvény részvevőihez. A díszülést követően Egeresi Sándor toleranciáért járó elismerést adott át Doris Packnak, dr. Vojin Dimitrijevićnek és dr. Korhecz Tamásnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..