home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A fiatalok, a kisgazdaságok és az öntözőrendszerek támogatása
Tóth Lívia
2018.06.13.
LXXIII. évf. 23. szám
A fiatalok, a kisgazdaságok és az öntözőrendszerek támogatása

Nemrégiben mintegy kétszáz termelővel írt alá szerződést a tartományi mezőgazdasági titkárság. A gazdák ezúttal az öntözőrendszerek kialakítására és a farmok felszerelésének támogatására pályázhattak.


Ótott Róbert (Ótos András felvétele)

Mivel ez egy nappal a megbeszélt interjú előtt történt, arra kértem Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettest, hogy ezzel az eseménnyel kezdjük a beszélgetésünket.

— A titkárságunk az idén az öntözőrendszerek létesítésére látta elő a legtöbb pénzt, több mint 300 millió dinárt, viszont az a tervünk, hogy a költségvetés módosításával erre a célra további eszközöket csoportosítsunk át. Legutóbb 199 termelő írta alá a szerződést, a befektetés értéke meghaladja a 200 milliót, ebből a titkárság hozzájárulása 108 millió dinár. A farmok felszerelésének támogatására a 2018. évi költségvetési keretünk 50 millió, ebből most 29 állattenyésztéssel foglalkozó gazda részesült. A sertés-, marha-, kecske-, birka-, baromfifarmok esetében a megnyert forrásból a pályázók eszközöket, például takarmánykeverőket is vásárolhatnak. Az aláírt szerződések összértéke 68 millió dinár, ebből a titkárság része körülbelül 45 millió. Mindkét pályázat esetében 60 százalékos költség-visszatérítés igényelhető, viszont a negyven évnél fiatalabbak vagy azok a hölgyek, akik a gazdaság hordozójaként vannak bejegyezve, előnyt élveznek, mert ők akár 70 százalékos visszatérítést is kaphatnak. 

* Van-e jelenleg is nyitott pályázata a mezőgazdasági titkárságnak, illetve lesznek-e hamarosan újabb kiírások? 

— A nyár előtt már nem várhatóak újabb kiírások, hiszen a titkárságunk arra törekedett, hogy a tavasszal tegye közzé a főbb pályázatait. Az imént említett kettő is már március folyamán megjelent, valamint ugyanebben a hónapban látott napvilágot a jégvédelmi hálók beszerzésére, valamint a gyümölcsösök és szőlőskertek bekerítésére irányuló pályázat, emellett támogattuk a fóliasátrak kiépítését és felszerelését, illetve a méhészeket is. A pályázatok többsége május közepén zárult, és jelenleg is tart az értékelésük. A fiatalok startuppályázata május 21-éig, a kisebb hűtőházakra vonatkozó — például olyan eszközök vásárlására, amelyek a zöldség vagy a gyümölcs válogatását, szárítását, csomagolását segítik — pedig május 25-éig volt nyitva. Ami viszont még június 15-éig elérhető, az a borászok és a gombatermesztéssel foglalkozók eszközbeszerzése. Évről évre magasabb összeggel támogatjuk az organikus termelést, ennek a pályázatnak a közzététele az őszre várható.

* Hogyan értesülnek az érdeklődők ezekről a pályázatokról? Feltételezem, nem bújja mindenki rendszeresen a mezőgazdasági titkárság honlapját. 

— A tartomány honlapján naprakészen megtalálhatóak ezek a pályázati kiírások és a vonatkozó tudnivalók, viszont az év elején több lakossági fórumot is szerveztünk, sok településen tájékoztattuk az érdeklődőket arról, hogy milyen támogatások várhatóak. Fontos, hogy a gazdák idejében értesüljenek a pályázatokról, hogy megtervezhessék a befektetéseiket. Arra is törekszünk, hogy ez a téma a tájékoztatási eszközökben is kellő hangsúlyt kapjon. Kijelenthetem, hogy az információ eljut a megfelelő helyekre, hiszen egyre többen pályáznak nálunk, illetve használják ki az általunk kínált lehetőségeket. 

* A mezőgazdaság mely területének támogatását tartják kiemelt fontosságúnak?

— Vajdaságban a gazdaságok nagy részének van kisebb földterülete, ezért szemléletváltásra ösztönözzük a termelőket. Arra biztatjuk őket, hogy próbáljanak meg nagyobb hozzáadott értékű termékeket előállítani. Azért támogatjuk az intenzív növénytermesztést, az öntözést, a fóliasátras termelést, a gyümölcs és zöldség feldolgozásával kapcsolatos eszközöknek a vásárlását, mert kisebb földterületen búza-, kukorica-, napraforgó-, vagyis szántóföldi termesztéssel nehezen tud a család biztos jövedelemre szert tenni. Ellenben, ha zöldség- vagy gyümölcstermesztésbe fog, egy-egy parcellán nagyobb hasznot valósíthat meg. Mivel 2018-ban megjelent az IPARD, az uniós alapok mezőgazdasági támogatása, a tartomány és a köztársaság már csak a kisgazdaságokat tudja felkarolni. Az öt hektárnál kisebb gyümölcsössel, legfeljebb három hektár zöldséggel, illetve félhektárnyi fóliával gazdálkodók fordulhatnak hozzánk, a többiek az IPARD alapnál pályázhatnak. Az sem véletlen, hogy a legtöbb pénzt az öntözőrendszerek kiépítésére fordítjuk, hiszen láttuk, hogy például 2017 is mennyire száraz volt. Vajdaság területén nagyjából 20 000 kilométeres kanálisrendszer van, és ez mindössze 60 000 hektár öntözését teszi lehetővé, ami az összes mezőgazdasági területnek csak a 4 százaléka. Ezzel szemben az EU-s átlag 20-25 százalék körül mozog, tehát van mit fejlődnünk. A tartomány egy évvel ezelőtt a köztársasági kormány segítségével az Abu Dhabi alapnak köszönhetően több olyan projektumot indított el, amelynek a kanálisrendszer kiépítése a célja. 2018 végére ezek közül tizenegy fejeződik be, ami 25 000 hektár területet tesz öntözhetővé. 2020-2021-re a jelenlegi 60 000 hektáros öntözhető területet 150 000-re tervezzük bővíteni.

* Ezek a pályázatok lehetőséget teremtenek a fiataloknak, illetve az itt maradást is segítik? 

— Sok éve hangoztatjuk, hogy a fiataloknak érdemes a falvakban maradniuk, illetve mezőgazdasággal foglalkozniuk, viszont ezeket a személyeket semmiféle támogatással nem ösztönöztük. Most eljutottunk oda, hogy a negyven évnél fiatalabbak a pályázatok elbírálásakor és a költségek visszatérítésekor is előnyt élveznek. Ám nemcsak ezzel próbáljuk a fiatalokat falun és az ágazatban tartani, hanem a már említett startup pályázattal is, mely a titkárság új intézkedése, hiszen 2017-ben írtuk ki először. Tavaly erre a célra 100 millió dinárunk volt, és 94 fiatal gazdát támogattunk, mivel azonban sokkal több pályázat érkezett, az idén megdupláztuk ezt az összeget. Fontos minőségi javulás, hogy a pályázók tavaly a költségeik 75 százalékát tudták visszaigényelni, az idén viszont a befektetésük 90 százalékát is visszakaphatják. Sőt, sikeres pályázat esetén a titkárság által nyújtott résznek a 75 százalékát előlegként is felvehetik, azaz nem kell az egészet önerőből finanszírozniuk. Odaadjuk nekik a 75 százalékot, és amikor igazolják a költségeket, akkor a titkárság a fennmaradó részt is átutalja. A fiatalok a szántóföldi növénytermesztéshez szerezhetnek be kapcsolható eszközöket, valamint a többéves ültetvények telepítését és a tenyészállatok vásárlását is támogatjuk. Úgy gondolom, ezzel nemcsak ahhoz járulunk hozzá, hogy a fiatalok itthon maradjanak, hanem ahhoz is, hogy falun éljenek. 

* Mennyire tudnak a mi gazdáink pályázni?  

— Elmondhatom, hogy a vajdasági magyar emberek egyre jobban megtanulnak pályázni. Ez a Prosperitati Alapítvány kiírásainak is köszönhető, mert olyan rendszert alakított ki, amellyel a gazdálkodókhoz közel hozta a pályázási folyamatot, és megszüntette a félelmüket. Ennek eredményeként tartományi szinten is több magyar pályázó jelenik meg, a gazdák egyre jobban felbátorodtak. Sőt, azt mondják, az utóbbi években annyi lehetőség van, csak győzzék önrésszel! Én azt szoktam nekik tanácsolni, hogy ugyanúgy tervezzék meg az évet, mintha vállalkozásuk volna. Nem kell minden pályázati lehetőséget kihasználni, csak annyit vállaljanak, amennyit a gazdaság elbír. Törekedjenek rá, hogy egy általuk meghatározott fontossági sorrend mentén valósítsák meg a fejlesztéseiket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..