home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A fiatal értelmiségiek támogatásáért
VARJÚ Sára
2013.07.24.
LXVIII. évf. 30. szám
A fiatal értelmiségiek támogatásáért

Várady kiválósági ösztöndíjhitel MSc- és PhD-képzésre iratkozó 30 vajdasági magyar hallgató számára

A fiatal értelmiségiek támogatása és a vajdasági magyar közösség képzettségi és iskolázottsági szintjének az emelése végett egy újabb ösztöndíjprogramot, azaz ösztöndíjhitelt hozott létre a Magyar Nemzeti Tanács. A Várady kiválósági ösztöndíjhitel három pilléren nyugvó hitel. Létrejötte dr. Várady Tibor akadémikusnak, a Magyar Nemzeti Tanács tagjának köszönhető, aki összesen 100 000 amerikai dollárt ajánlott fel magánjövedelméből arra a célra, hogy az alapfokú egyetemi képzés elnyerése után a vajdasági magyar fiatalokat a mester-, illetve a doktori fokozat megszerzésére ösztönözze.

Dr. Várady Tiborral egyeztetve az MNT elnöke és Közigazgatási Hivatala évente meghatározza, hogy az adományozott összegből az adott tanévre a Várady-ösztöndíjhitelre mennyi pénz lesz felhasználva. Az MNT erre a célra saját, szabadon felhasználható forrásaiból ugyanekkora összeget biztosítson a költségvetéséből, és közbenjár annak érdekében, hogy az így létrejövő pénzalapot más magán- és jogi személyek adományaival is évente kiegészítse. Dr. Várady Tibor adományát az MNT az ösztöndíjhitel számára létrehozott külön számlán kezeli, és folyamatosan gondoskodik a pénz értékmegőrzéséről.

— A Várady kiválósági ösztöndíjhitel azért is fontos, mert az itteni közösség önerőből hozta létre. Tudni kell, hogy a többi ösztöndíjat a magyar állam a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. révén támogatja — és ezt a segítséget ezúttal is szeretném megköszönni —, ebben az esetben azonban hézagpótló juttatásokról van szó, mert eddig a mester- és a PhD-képzésben részesülők nem lettek támogatva. A hét folyamán tárgyalásokat folytatunk olyan vállalkozókkal és adományozókkal, akik feltehetően hozzájárulnak majd az eszközök bővítéséhez, hogy az alap állandóan feltöltődjön — fejtette ki Várkonyi Zsolt, a Közigazgatási Hivatal elnöke.

Ezzel az ösztöndíjhitellel az idén összesen harminc diákot támogatunk: a mesterképzésen részt vevők köréből húszat, a doktorképzésben részt vevőkéből pedig tízet. A sikeresen pályázó, mesterképzésen részt vevő hallgatók 150, a PhD-képzésben részesülők pedig 160 eurónak megfelelő dinárt kapnak majd tíz hónapon át.

— A határozat rendelkezései szerint azok, akik nem fejezik be tanulmányaikat az oklevél megszerzésére előírt általános határidő letelte után egy évvel, kénytelenek két éven belül visszafizetni a kapott összeget, azok, akik sikeresen befejezik tanulmányaikat az említett határidőn belül, a hitelösszeg 50 százalékát kötelesek visszafizetni, azoknak pedig, akik az évfolyam legjobb diákjai 10%-ába tartoznak és kiváló eredményt értek el, a kapott összeg 20 százalékát kell csak megtéríteniük — magyarázta a Közigazgatási Hivatal elnöke.

A beadott pályázatokat pályázati bizottság rangsorolja és bírálja el.

— Nagyszámú érdeklődőre számítunk. A pályázati rangsorolás nem egy előre meghatározott pontozási rendszer szerint történik. A bizottságnak joga lesz mérlegelnie, hogy a jelentkezők közül kit választ, de a döntést minden esetben meg kell indokolnia azoknak a mércéknek a figyelembevételével, amelyek előnyt jelentenek a határozat szellemében. A bizottság egyik tagja dr. Várady Tibor lesz, egy személy a Magyar Nemzeti Tanácsot képviseli, egy másik pedig az adományozók által megválasztott tagként lesz a bizottságban.

A határozatban több olyan szempontot is megjelöltek, amely előnyt jelent a rangsoroláskor. Ilyen szempont az előző tanulmányok során elért tanulmányi átlag, a megjelentetett tudományos publikációk száma és minősítése, a tudományos, szakmai konferenciákon való részvétel, az oktatói státusz megléte a felsőoktatási intézményekben, vagy hogy az MNT ösztöndíjasa volt-e eddig; szempont továbbá, hogy a hallgató olyan szakterületen tanul-e, amelyen aránytalanul kevés a magyar nemzetiségű szakember, vagy amelyen nagy a túljelentkezés beiratkozáskor; előnyös a világnyelvek magas fokú ismerete, továbbá figyelembe veszik azt is, hogy a hallgató a költségvetés terhén tanul-e vagy sem.

A pályázat a Magyar Nemzeti Tanács honlapján, a www.mnt.org.rs és a www.mntosztondij.org.rs/hirek-mnt-news/64-varady-kivalosagi-oesztoendij-hitel címen is megtalálható.

— A pályázatra július 25-étől szeptember 15-éig lehet jelentkezni, a pályázók pedig a CMH-irodákban vehetik fel azokat az űrlapokat, amelyeket a jelentkezési kérvényükhöz mellékelniük kell — nyilatkozta Várkonyi.

A pályázati formanyomtatványokhoz a következő dokumentumokat kell csatolnia a pályázónak: a születési anyakönyvi kivonat fénymásolatát, a magyar tannyelvű általános vagy középiskola befejezéséről szóló bizonylat fénymásolatát, az eddigi felsőfokú tanulmányok során elért tanulmányi átlagról szóló igazolás eredeti példányát vagy annak hitelesített másolatát, az MSc- vagy PhD-képzésre való felvételről szóló igazolást vagy annak hitelesített másolatát, valamint a pályázati kérelmet (V1-es űrlap) és a szükséges nyilatkozatokat.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..