A fény ünnepén

A fény ünnepén

Hanuka a magyar közmédiában — Hanuka a hit megújításának ünnepe. A zsidóság nyolc örömnapján a makkabeusoknak a szíriai görögök felett aratott győzelmét eleveníti fel a közösség. Az ünnepről a közmédia december 16-án emlékezik meg.

A nyolcnapos ünnepen a zsidóság egy két és félezer évvel ezelőtti győztes csatára tekint vissza. A hanuka szó felavatást jelent; arra az eseményre emlékezik, amikor polgári időszámítás előtt 164-ben a jeruzsálemi szentély oltárát a zsidó közösség főpapjai, papsága és közössége újjá avatják.

A közmédia december 16-án idézi a jeles napokat; az adásban az ünnep történetét, hagyományait Ilan Mor Izrael Állam nagykövete, Róna Tamás rabbi, Pető Gyula mesterszakács, valamint a Klezmerész zenekar közreműködésével eleveníti fel.

Hanuka a fény, a család és a közösség ünnepe – beszél az ünnepkörről Róna Tamás, az alföldi régió vezető rabbija. – Befejezése a tél legsötétebb napjára esik, és a fények emlékeztetnek minket, hogy megjön a tavasz, és mindannyian megújulunk.”

Az ünnepi étkekről Pető Gyula Venesz-díjas mesterszakács gondoskodik. Az asztalra hanukai fánk, csicseriborsóból, olívaolajjal és fűszerekkel elkészített humusz, valamint háromféle humusszal ízesített zöldséges tészta kerül.

Adás: 2014.december 16., kedd (M1 13.55)

Szerkesztő: Kocsi Zsolt

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Mozaik rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A fény ünnepén
Mozaik
  • Csermák Zoltán
  • 2019.09.18.
  • LXXIV. évfolyam 37. szám
A fény ünnepén
Mozaik
  • Csermák Zoltán
  • 2019.07.11.
  • LXXIV. évfolyam 28. szám
Facebook

Támogatóink