home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A felvidéki Hálózat egy éve
Csermák Zoltán
2021.01.19.
LXXVI. évf. 2. szám
A felvidéki Hálózat egy éve

Beszámoló egy felemás időszakról

A Hagyományok Háza Hálózat - Szlovákia munkájára is rányomta bélyegét a pandémia. A nehéz körülmények között született eredményekről Farkas József, a Hálózat – Szlovákia koordinátora számol be.

„Őszintén bíztunk még tavasszal abban, hogy a járványos időszak enyhül, de a valóság átírta terveinket. Az első negyedévben a nyári és őszi rendezvényeink szervezésén munkálkodtunk felemás sikerrel. Először a XI. Ipolyi Arnold Országos Népmesemondó Verseny rozsnyói döntőjéről kellett lemondanunk, s magunk is átéreztük, a Királyhelmectől Szencig megrendezett versenysorozat mintegy négyszáz résztvevőjéből döntőbe jutottak csalódottságát.


Táncház a Folkszögletben - Gombaszög Lite

Augusztusban még megtarthattuk negyvenhárom gyermekkel Várhosszúréten a négynapos Népzenei Mesterkurzusunkat. Eredetileg Codoba Martin Florint, a Magyarpalatkai Banda prímását is meghívtuk, de a neves muzsikus az ismert okok miatt nem tudott eljönni, helyét a kiváló prímás, Halmos Attila vette át. A napi tízórás oktatás eredményeit egy zárókoncerten mutattuk be sikeresen: a nyílt térre háromszázötven embert gyűlt össze.

A Gombaszögi Nyári Tábor FolkSzöglet rendezvényeit is redukálnunk kellett, eredetileg tizennégy nagy koncert vonzotta volna a vendégeket, az augusztusi Gombaszög LITE kifejezi a változást: szerényebb, de tartalmas programsorozattal vártuk az érdeklődőket, s nem panaszkodhatunk, a FolkSzöglet programjai teltházzal mentek.


Néphagyomány az oktatásban - képzés a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem hallgatói számára

A nyári leállást megszenvedte a IX. Fonográf Fesztivál is, amelyet végül decemberben rendeztünk meg Komáromban, viszont idén már ’teljes gőzzel’ készülünk az előző évről átcsúszott fesztiválprogram megtartására, valamint a kerek évfordulós ünnepi rendezvényre.

Néhány programunk átkerült az online térbe, így a hat helyszínen zajló rendszeres népzeneoktatás is ideig-óráig ilyen formában történt a tavaszi és az őszi hónapok során. Ugyancsak online formában került megrendezésre a Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozó, melynek programját az egyes népzenei műhelyek műsorszámaival gazdagítottuk. Távoktatás formájában valósult meg a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán folyó Néphagyomány az oktatásban című kurzusunk nagy része is. A nyári szemeszterben 38 hallgató, a téliben 20 hallgató bővítette ez irányú tudását.

Útjára indítottunk egy szakmai módszertani sorozatot, Felföld tánchagyománya néven. Régi adóságot törlesztünk ezzel a néptáncos ’szakma’ irányába, hiszen ez lesz az első olyan módszertani kiadvány, amely komplex módon mutatja be egy-egy szlovákiai magyar tájegység hagyományos tánckultúráját, annak oktatását, illetve a vele szoros kapcsolatban álló zenei hagyományok és népviselet jellemzőit. Az első rész az Ipoly mente hagyományos táncait tartalmazza.  


Oral History forgatás

Hamarosan a széles nagyközönség számára is elérhető lesz egy digitális gyerekjáték adatbázis, mely több szempontú keresése okán fontos segédeszköze lesz a gyakorló óvodapedagógusoknak és tanítóknak. A gyűjtemény tájegységi bontásban 350 szlovákiai magyar gyerekjátékot fog tartalmazni.

Az elmúlt évben is folytattuk az Oral history elnevezésű programunkat, a hazai folklórélet kiemelkedő egyéniségeivel készítettünk további riportokat. A szerteágazó anyagból három részből álló dokumentumfilmet készítünk, melynek első részét 2021-ben tárjuk a nagyközönség elé.”

Fényképezte: Farkas József

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..