home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
A felújított könyvtár
BÚCSÚ Ottó
2012.01.25.
LXVII. évf. 4. szám
A felújított könyvtár

A felújított épület- Tóth Tibor felvételePéterrévén a múlt év novemberében ünnepélyesen átadták rendeltetésének a felújított könyvtárépületet. A munkálatokról és az intézmény tevékenységéről Kinka Erzsébet, az óbecsei község könyvtárainak igazgatója, valamint Rab Virág Éva és Bartusz Gyöngyi...

A felújított épület- Tóth Tibor felvétele

Péterrévén a múlt év novemberében ünnepélyesen átadták rendeltetésének a felújított könyvtárépületet. A munkálatokról és az intézmény tevékenységéről Kinka Erzsébet, az óbecsei község könyvtárainak igazgatója, valamint Rab Virág Éva és Bartusz Gyöngyi helybeli könyvtárosok számoltak be, de véleményt mondott néhány felnőtt és gyerek könyvtártag is.
Már belépéskor jó benyomást keltett az újjávarázsolt beltér és a téli szünidei programban részt vevő gyermekekkel való foglalkozás. Az óvodás és kisiskolás korú gyermekek először moziztak, rajzfilmeket néztek, aztán pedig kis asztalokat körülülve rajzoltak. A kisebbeket valamelyik szülőjük is elkísérte.
Az igazgatónő elmondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó épületet az 1980-as években kapta meg a könyvtár. Végső ideje volt már, hogy felújítsák, mert beázott és leszakadozott a mennyezete, nedvesek voltak a falak, tönkrementek a nyílászárók. Egy ún. határon átnyúló IPA-program pályázatán nyert támogatással sikerült felújítani és kibővíteni a létesítményt. Az épületben lévő tanítólakást úgy tudták a könyvtárhoz csatlakoztatni, hogy az ott lakó nyugdíjas tanítónőt az igazgatónő a saját házába költöztette. Így sikerült külön gyermekosztályt is kialakítani. A bejáratnál a mozgássérültek bejutását segítő feljárót alakítottak ki. A falakat szigetelték, új tető és új, korszerű nyílászárók kerültek az épületre. Az udvarban egy nyári színpadot hoznak létre. Áprilisban a magyar költészet napját már ott tartják meg. A nyáron pedig odavárják a Tanyaszínházat is. Ezenkívül az óvoda, az iskola, a művelődési egyesületek rendezvényeinek szintén ott adnak helyet. A könyvtár a számítógépei révén internetelérhetőséget biztosít a tagságnak, valamint az onnan letöltött anyagok, meg akár a saját dolgozatok kinyomtatását is lehetővé teszi. A magyar kultúra napja megünneplésére alkalmi programot készítettek. Az ünnep jelentőségének méltatását Csányi László, Mórahalom alpolgármestere, az IPA projektpartner vezetője és Knézi Péter óbecsei polgármester vállalta, ezzel is erősítve a magyar összetartozást. A Magyar Nemzeti Tanácstól és a Szekeres László Alapítványtól kapott pénzen új könyvespolcokat csináltattak, és így lecserélhették a régi, nyolcféle típusú és többféle színű, igen elhasznált polcokat.
A két helybeli könyvtárosnő, Rab Virág Éva és Bartusz Gyöngyi elmondták, hogy a húszezer könyvüknek több mint a fele magyar. 2008-ban sok új kiadványt vásárolhattak, az utóbbi két évben azonban nem volt lehetőségük erre. A minisztérium többnyire csak szerb nyelvű könyveket küld nekik. Munkájukkal kapcsolatban elmondták, hogy évente 150 programot valósítanak meg. Nagyon jól együttműködnek az óvodával, az iskolával, a zenedével, a művelődési egyesületekkel és a civilszervezetekkel. Havonta többféle rendezvényünk is van, mint például könyvtárórák, csoportos foglalkozások a gyerekeknek, továbbá író-olvasó találkozók stb. A könyvtárnak vannak ún. műemlékkönyvei, amelyek még az 1860-as évekből származnak, de néhány értékes könyvük a múlt század elejéről való, mint például a többkötetes Magyar Nemzet Története, a Franklin Kézi Lexikon. Az elkövetkező feladataik egyike a könyvállományuk bővítése lesz.
A könyvtárról nyilatkozva Gallusz Aranka tanítónő elmondta: - Örömmel jövünk a felújított könyvtárba, mely most már megfelel a mai követelményeknek. Osztályommal többször részt veszünk a könyvtárórákon. Az olvasóvá nevelés a célunk. Szeptemberben-októberben a mesemondó versenyen, a könyvhónapban a képzőművészeti pályázaton, áprilisban pedig a szavalóversenyen veszünk részt. Itt van a legtöbb csoportos foglalkozás. Példaértékű az iskolával való együttműködésük. Subotički Király Magdolna nyugdíjas tanítónő: - Hatvan éve vagyok könyvtártag, és ma is vallom, hogy a könyv a legjobb barát. A felújított létesítmény tágasabb, a könyvek hozzáférhetőbbek. Sokat olvasok magyar és szerb nyelven is. Figyelmemmel kísérem a modern irodalmat. Eljárok a könyvtár minden rendezvényére. Padaver Györgyi fodrásznő: - Iskoláskorom óta járok a könyvtárba. Most másodikos kislányommal, Pannival jövünk kéthetenként. Meséskönyveket és tiniregényeket veszünk ki. Ez utóbbiakat közösen olvassuk. Részt veszünk a csoportos foglalkozásokon is. Tóth Maka Klára háztartásbeli: - A könyvtár felújítására már nagy szükség volt. Másodikos fiammal, Ákossal és óvodás kislányommal, Zsókával járunk ide. Elsősorban a nekik való könyveket vesszük ki, de azért egy-két kötetet a magam részére is kölcsönzök, mert igyekszem időt szakítani az olvasásra. Harci Nikoletta virágkertész: - A felújított könyvtár most többet tud nyújtani, mint azelőtt. A számítógépen az internetet is használom. Főleg a regényeket, néha szakirodalmat is olvasok. Korábban részt vettem a szavalóversenyeken is. Szekeres Erika ötödikes és két testvére, a harmadikos Szilvia meg a kis Blanka hetente járnak a könyvtárba. Nekik való könyveket válogatnak. A kötelező olvasmányokat is innen kölcsönzik. Az egész családnak visznek haza olvasnivalót. Erika a mesemondóversenyen különdíjként a János vitéz című könyvet kapta jutalmul. Majsai Karolina második osztályos tanuló négyéves kora óta jár a könyvtárba. A meséskönyveket régebben anyukája olvasta fel neki. Ma már egyedül olvassa. Az állatos könyveket szereti. Azt mondja, ha varázspálcája lenne, egy lovat varázsolna magának.
***
A péterrévei könyvtár már korábban is jelentős szerepet töltött be a település kulturális életében. A felújítása és bővítése nyújtotta lehetőségei meg számos sokrétű programja, a művelődési egyesületekkel, az iskolával és a civilszervezetekkel való szoros együttműködése révén a falu művelődésének fő mozgatójává, központjává válhat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..