home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A féltékenység öl, butít és öngyilkosságba is dönt
Szerda Zsófia
2023.01.23.
LXXVIII. évf. 3. szám
A féltékenység öl, butít és öngyilkosságba is dönt

A szabadkai Népszínház Magyar Társulatának repertoárja egy klasszikussal gyarapodott, hiszen bemutatták Shakespeare Othellóját, melyet Puskás Zoltán vitt színre. A főbb szerepekben Budinčević Krisztiánt (Othello), Magyar Zsófiát (Desdemona) és Csernik Árpádot (Jago) láthatjuk.

Rágalom, ármány, féltékenység, halál. Néhány fogalom, mely Othello történetét jellemzi. Egy tiszta szívű, érzékeny hadvezér, aki történetesen mór, tehát néger (mint az az előadásban is többször elhangzik), a Velencei Köztársaság szolgálatában áll, és halálosan egymásba szeretnek az ártatlan, gyönyörű Desdemonával, majd nagyon gyorsan össze is házasodnak teljes titokban. A lány egy gazdag, velencei szenátor, Brabantio egy szem lánya, aki nyilvánvalóan nem örül a frigynek, a szenátus és a dózse elé viszi az ügyet, de Othello mindenkit meggyőz igazáról, szerelme valódiságáról, és Desdemona is megmagyarázza apjának, hogy őszintén szerelmesek egymásba. Itt kezdődnek a bonyodalmak. Ciprusra irányítják őket, hogy megszervezzék a velenceiek védelmét a török hajóhad ellen. Othello kinevezi hadnagyának Cassiót, aki a fő bizalmasa és a legjobb barátja, ezen pedig Jago, Othello tisztje feldühödik, feltámad benne a féltékenység, és bosszúra szomjasan elkezdi keverni, kavarni a kártyalapokat. Elhiteti Othellóval, hogy felesége megcsalja Cassióval. Ezt el is hiszi, és szép lassan megőrjíti a gondolat. A feleségének már nem hisz, és végül meg is öli. Ekkor derülnek ki Jago hazugságai, így Othello összeomlik, és öngyilkosságot követ el. Röviden ez a lényeg, viszont — ahogy Shakespeare drámáira ez jellemző — sokkal több mindenről szól. Egy szenvedélyes történet szerelemről, féltékenységről, magányról, csalódásról, hűségről. A címszerepben Budinčević Krisztián látható, játéka következetes, egy szerethető Othellót hoz a színpadra, akit szinte mi is felpofoznánk, hogy vegye már észre, felesége csak őt szereti, ne higgye el Jago hazugságait.


Fotók: Igor Preradović

A Népszínház Othellójában hideg alumíniumszürkeség jellemzi a teret: alumíniumajtók és egy rácsos emelvény, mindez körülkerítve egy szintén alumíniumkerettel. Egyetlen szín jelenik meg az előadásban, a szeretet, a szerelem színe, a piros. Egy hatalmas, piros bőrből készült dívány, szófa terpeszkedik a színpad közepén egészen hátul, fölötte pedig egy piros festmény, nem kivehető, mit ábrázol, de mintha vér folyna rajta végig, ez az elem is előrevetíti a tragédiát. A jelmezek terén is a fekete és a bőr dominál — mintha a mór bőrszíne itt mutatkozna meg, hiszen Budinčević Krisztián arca nincs feketére festve. Bőrkabátok és -szoknyák, -csatok és -övek. Az előadás díszlet- és jelmeztervezője szintén Puskás Zoltán volt, s a darab zenei anyagát is ő válogatta.

Szereposztás: A dózse, azaz Velence államfője szerepében Rókus Zoltán látható, Kovács Nemes Andor két figurát is játszik, ő Brabantio tanácsúr (Desdemona apja) és Montano. Lodovico, Brabantio rokona: Baráth Attila; Cassio, Othello tisztje, ezredes: Nyári Ákos; Rodrigo velencei aranyifjú: Hajdú Tamás. Jago feleségét, Emiliát Kalmár Zsuzsa alakítja, Cassio barátnőjét, azaz Biancát pedig Dedovity Tomity Dina. A csodálatos fényekért, mint mindig, Majoros Róbertet dicsérhetjük. A rendezőasszisztens Kocsis Valéria, a súgó/ügyelő Kulhanek Edina.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..