home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A felsőoktatás mindenki számára elérhető
(gyg)
2014.01.29.
LXIX. évf. 5. szám
A felsőoktatás mindenki számára elérhető

Tájékoztató körúton az MNT és a VaMaDiSz

Ma már mindenki számára elérhető a felsőoktatás — erre hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) és a Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDiSz), akik idén először együtt készítették el azt a felsőoktatási tájékoztató füzetet, amellyel a végzős középiskolásokat szeretnék segíteni a továbbtanulással kapcsolatos döntéshozatalban.

A két szervezet egy körút keretében személyesen is meglátogatja a végzősöket, és a hazai lehetőségekről részletesen is beszámol a 2014/2015-ös tanévben felsőoktatási intézménybe induló diákoknak. Az előadásokon egyebek mellett a szerbiai egyetemekről és főiskolákról, valamint az MNT komplex ösztöndíjprogramjáról hallhatnak információkat a diákok. A továbbtanulási lehetőségekről egy 140 oldalas tájékoztató füzet és DVD melléklet is készült. A füzetben a hazai egyetemeken és főiskolákon elérhető szakokon kívül az ösztöndíjprogramokról, cserediákprogramokról, kollégiumokról, menzákról is fontos információkat kaphatnak a végzősök. Részletezik továbbá az MNT komplex felsőoktatási ösztöndíjprogramját is, amelybe még a feslőoktatási tanulmányok megkezdése előtt a tájékoztatás, a pályaválasztásra vonatkozó tanácsadás, a felsőoktatási intézménybe való felkészítés, valamint az intenzív szerb nyelvű felzárkóztató képzés tartozik. A sikeres felvételi és az eredményes tanulás után pedig a havi ösztöndíjak juttatása és a mentorprogram segíti a gólyákat. Az MNT ösztöndíjasai az egyetem befejezése után a munka keresésében is számíthatnak a támogató szervezetre. Az MNT-nek jelenleg mintegy ezer ösztöndíjasa van, jövőre pedig újabb 400 hallgatót segítenek majd.

A tájékoztató körút január 22-én kezdődött. Az első előadásokra Szabadkán és Újvidéken került sor. Az MNT és a VaMaDiSz a következő hetekben minden olyan középiskolát felkeres Vajdaságban, ahol van magyar nyelvű végzős osztály. Ez idén mintegy harmincöt intézményt ölel fel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..