home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A felsőházba vezető úton
Tóth Tibor
2023.03.03.
LXXVIII. évf. 9. szám
A felsőházba vezető úton

A TSC Magyarkanizsa labdarúgónői harmadik idényüket töltik a Szuperligában. Az első szezonban Vajda Fángyó lányai a 6. helyen végeztek, a 2021/22-es idényt az 5. helyen zárták, a 2022/23-as szezonban pedig a cél egy újabb lépés megtétele, azaz a felsőházi rájátszásba vezető 4. hely megszerzése.

Az ősszel lejátszott tizenegy fordulóban a lányok négy győzelmet arattak, két alkalommal megosztoztak ellenfeleikkel a pontokon, öt alkalommal pedig vesztesként hagyták el a pályát. A 14 szerzett pont az 5. helyre elegendő, viszont a 4. hely sincs messze, hiszen a Vojvodina csak jobb gólarányának köszönhetően (az újvidéki csapat gólaránya -9, a magyarkanizsaié -10) előzi meg a Tisza menti alakulatot.


A TSC Magyarkanizsa kezdőcsapata a Szent Mihály elleni mérkőzés előtt  (Fotók forrása: Facebook/ŽFK TSC)

— Az idény előtt a 4. helyet céloztuk meg, melytől nem vagyunk messze. Sokáig ezen a helyen álltunk, viszont az utolsó őszi fordulókban az ország két legjobb csapatával, a Crvena zvezdával és a Spartacus együttesével játszottunk. A Vojvodina az utolsó körben előzött meg bennünket, amikor mi vereséget szenvedtünk a Kék Galamboktól, ők pedig legyőzték a C. zvezda B csapatát. Jobb gólaránnyal állnak előttünk a táblázatban, aminek nem tulajdonítunk túl nagy jelentőséget, mivel a tavasszal hazai pályán játszunk ellenük, és győzelmünk esetén visszavesszük a 4. helyet. Szeretnénk a felsőházban végezni, ami további hat mérkőzést jelentene az ország legjobb csapatai ellen, és azt is ki kell hangsúlyozni, hogy a 4. hely a klub történetének eddigi legnagyobb sikere lenne. Anyagilag sem járnánk rosszul, hiszen a Szerb Labdarúgó-szövetség megjutalmazza az ország legjobb négy csapatát — mondta Kazi Zsolt, a TSC Magyarkanizsa Labdarúgóklub elnöke.

A csapat a téli átigazolási időszakban elveszítette egyik legjobb játékosát, az 53 bajnoki mérkőzésen 58 gólt szerzett Ivana Trbojevićet, aki a szegedi Szent Mihály együttesében folytatja pályafutását. A Görögországból 2020 nyarán érkezett kiválóság pótlására a klub Nađa Đurđevac és Jelena Vujadinović személyében két montenegrói válogatott játékost szerződtetett a pljevljai Breznica csapatából, valamint visszatért Magyarkanizsára a korábban két idényben a kék-fehérek színeiben játszott és 16 gólt elért Mina Kecman is.

Az erőviszonyok a Szuperligában nem sokat változtak az elmúlt idényhez képest. A szabadkai Spartacus elsőségét egyelőre egyik csapat sem veszélyezteti. A C. zvezda évről évre egyre erősebb, közvetlenül a szabadkaiak mögött helyezkedik el, de őrségváltás még egy ideig nem várható. A középmezőnyt a zimonyi Sloga, a Vojvodina és a TSC Magyarkanizsa alkotja, a korábbi többszörös bajnok, niši Mašinac viszont látványosan visszaesett, és a táblázat utolsó előtti helyén telelt át.


Közös fotó a temesvári Politechnika csapatával

A felnőttek mellett a klubnak három utánpótláscsapata szerepel a különböző rangfokozatokban, akik eredménykényszer nélkül játszhatják mérkőzéseiket.

— 17 éven aluli csapatunk első idényét játssza az országos serdülőligában. A lányok két győzelmet arattak, és háromszor kikaptak, ami nem rossz annak tükrében, hogy ez a korosztályos csapat korábban még nem játszott bajnokságban. Az U15-ös csapatunk pozitív mérleggel zárta az őszt a Vajdasági Fejlesztési Liga északi csoportjában. Egy pici hiányérzetünk van, a lányok ugyanis nem jutottak a legjobb hat közé, így a rájátszásban az alsóházban folytatják a bajnoki küzdelmeket. A 13 éven aluli együttesünk a Tisza Menti Ligában a fiúk között pozitív mérleggel zárta az őszt, és úgy gondolom, reális esélye van arra, hogy a bajnokság végéig megőrizze 5. helyét. Az ősz folyamán több utánpótláskorú lány időnként a felnőttcsapatban is szerephez jutott. Cservenák Lili és Csenge több mérkőzésen magára ölthette a felnőttegyüttes mezét, és ki kell emelnem még Ivanics Rékát, aki az ősszel a 17 és a 15 éven aluli csapatunk hálóját őrizte, de már a felnőtteknél is bekerült a keretbe. Szép lassan kopogtatnak a lányok a felnőttcsapat ajtaján, ami nagyon jó, hiszen amikor eljön az ő idejük, akkor könnyebben be tudnak illeszkedni a felnőttek közé — mondta Kazi.

A felnőttcsapat január 27-e óta készül a bajnokság tavaszi folytatására. A lányok eddig két felkészülési mérkőzést játszottak, a temesvári Politechnika együttesét Magyarkanizsán 1:0-ra legyőzték, a Szent Mihály csapatával pedig Szegeden 0:0-s döntetlent értek el. E sorok írásakor a csapat Budapesten tartózkodik, ahol előbb a Budafokkal, majd a magyar bajnoki bronzérmes MTK gárdájával méri össze erejét.

— Az ősszel 14 pontot gyűjtöttünk, ami az eddigi legkevesebb a három szuperligás idényünk során, viszont most van legnagyobb esélyünk a felsőházba kerülni. Jó a sorsolásunk, hiszen a közvetlen rivális Vojvodinát Magyarkanizsán fogadjuk, és ezen a mérkőzésen dől el, mely csapat jut a legjobb négy közé. Az ősszel bravúros győzelmeket is arattunk, de voltak olyan mérkőzéseink, amikor tudásunk alatt játszottunk. A 14 szerzett pont elfogadható, annál is inkább, mivel a liga erősebb a tavalyi pontvadászatnál — mondta Vajda Fángyó vezetőedző.


Đurđevac és Vujadinović a montenegrói Breznicától érkezett Magyarkanizsára

A játékvezetéssel foglalkozó, valamint a klub és a Magyarkanizsa—Zenta—Ada Községközi Liga titkári funkcióját betöltő Kovács Izabella alapítása óta játékosa a klubnak.

— Több mérkőzésen pályára léptem az őszi idényben. A tavasszal is szeretnék minél jobban teljesíteni és a hátramaradt mérkőzéseken a csapat segítségére lenni. Az 5. hellyel elégedett vagyok, habár voltak meccsek, melyeken fontos pontokat veszítettünk. Nagy esélyünk van a felsőházba jutásra, és mindenképp szeretnénk megszerezni a 4. helyet. Az őszi idényben a focit és tanulmányaimat helyeztem előtérbe, így játékvezetőként és asszisztensként kevesebbet működtem közre az I. ligás női és a vajdasági ligás férfimérkőzéseken. A tavasszal igyekszem ezen a téren többet vállalni — mondta Bella.

Jovanović Andrijana a csapat egyik meghatározó játékosa, aki a pálya bármely szegletében képes kiváló teljesítményre.

— Nem igazán vagyok elégedett az 5. hellyel, véleményem szerint a 3. helyen kellett volna zárnunk az őszt. Az utolsó két-három mérkőzésen nem a tudásunkhoz mérten játszottunk. Teljesítményemmel elégedett vagyok, bár bízom benne, hogy a tavasszal még jobb leszek. Alig várom az első tavaszi fordulót — mondta Andrijana.

A lányok a tavaszi idényt a Crvena zvezda B elleni vendégszerepléssel kezdik, majd a Vojvodinát fogadják, az alapszakaszt pedig a Mašinac elleni niši mérkőzéssel zárják. Ha a felsőházban végeznek, akkor a Spartacus, a Crvena zvezda és minden bizonnyal a Sloga csapatával harcolhatnak a bajnoki címért.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..