home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A felkészülés a megtisztulás időszaka
Szakáll Laura
2023.02.22.
LXXVIII. évf. 8. szám
A felkészülés a megtisztulás időszaka

„Ilyen az az ember, aki böjtöl bűneiért, de azután megint ugyanazt műveli. Vajon ki hallgatja meg az imádságot, és mi haszna lesz az önsanyargatásból?” (Sir 34)

Véget ért a farsangi fergeteg, a báli szezon, elcsendesednek a mulatságok, megkezdődik a várakozás időszaka. A hamvazószerda és a húsvét közötti hetekről leginkább a hús elhagyása jut elsőként eszünkbe, sokan, a vasárnapok kivételével, ennek megfelelően étkeznek, vagy legalább péntekenként szigorúan veszik a böjtöt. Mások úgy tartják, nem az elfogyasztott ételek határozzák meg az évnek ezt a szakaszát. Böjtölni úgy is lehet, hogy lemondunk valamiről, ami egyébként rendszeresen jelen van az életünkben. Például azok, akik rendszeresen fogyasztanak édességet, a húsvétot megelőző negyven napban ezt kerülik.

A böjt a test méregtelenítése mellett a lélek megtisztulására is ráirányítja a figyelmet. Sokan azt mondják, a rossz tulajdonságok kordában tartásával is felkészülhetünk a kereszténység egyik legnagyobb ünnepére. Csökkenteni lehet például a közösségi oldalakon töltött időt, vagy jótékony cselekedeteket is beiktathatunk, és ezek a későbbiekben is a mindennapjaink részei lehetnek.

A nagyböjt a korai keresztények nagypénteki és nagyszombati megtartóztatásából alakult ki. Alexandriában 250 körül kenyéren és vízen éltek az emberek a nagyhét idején. A niceai zsinat már 40 napig tartó böjtöt említ. A nyugati világban a VII. és a VIII. század határán hamvazószerdával kezdődött el ez az időszak. 1091-ben II. Orbán a beneventi zsinaton megerősítette a törvénnyé váló szokásokat.

A böjt az egészségre is jó hatással van. A téli lakomák, zsíros ételek, kelt kalácsok után ráfér a szervezetre a megtisztulás, méregtelenítés. A böjt a katolikus egyházban a mértékletesség gyakorlása, az érzéki élvezetektől való tartózkodás, az év minden péntekje és hamvazószerda is böjti nap.

A 40-es számnak is fontos szerepe van a keresztény hitvilágban. Jézus 40 napig böjtölt a pusztában, 40 napig tartott a vízözön, 40 évig vándorolt a zsidó nép, Mózes 40 napot töltött és böjtölt a Sínai-hegyen, mielőtt megkapta a tízparancsolatot, valamint Jónás próféta 40 napos kegyelemidőt adott a bűnös városnak, Ninivének, Isten útmutatásai alapján. 

„Ne lássák az emberek, hogy böjtölsz, csak Atyád, aki a rejtekben van, és Atyád, aki lát a rejtekben, megfizet majd neked” (Mt 6).

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..