home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A fél falu edzőterembe jár
Fehér Márta
2022.04.25.
LXXVII. évf. 16. szám
A fél falu edzőterembe jár

Kilók mennek, izmok, jókedv jönnek. Nem túlzás a címbeli állítás, Tóthfaluban a település apraja-nagyja rendszeresen mozog, sőt még a környékbeliek is az itteni, korszerűen felszerelt edzőterembe járnak át testet „sanyargatni”, lelket, önbizalmat ápolni.

Természetesen az edzőterem ötlete is a helyi plébános, Utasi Jenő gondolataiból pattant ki,még jó néhány évvel ezelőtt, és aki ismeri az atyát, jól tudja, ha kell, tűzzel-vassal, ha kell, türelemmel, csendes meggyőzéssel, ám előbb-utóbb eléri a célját. Elkészült hát a tóthfalui edzőterem, és az egyházi központ továbbfejlesztése projektum keretében multifunkcionális, XXI. századi, ötcsillagos edzőteremmé sikerült alakítani az anyagországi Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával. Kiss Róbert, a Nyers István Akadémia Sportegyesület és a Kaszap István Kollégium erőnléti edzője fogalmaz így, aki 2011-ben került Szentmihályról Tóthfaluba, az akkor még csak jobbára elképzelésekben létező, indulófélben levő fociakadémiára, és miután elvégezte a középiskolát, edzőnek tanult tovább a főiskolán, megszerezte a szükséges licenceket, s e kedves településen maradt. Az edzőtermet most egykori labdarúgó- és erőnléti edzőjével, (a csupán névrokon) Kiss Lajossal együtt álmodják naggyá. Az adai származású Lajosnak volt egy hosszabb kitérője Németországban, szeretem a kihívásokat, így ott gyorsétteremben kezdtem, majd edzőként elértem mindent, amit csak akartam, s mivel a járványidőszakban online is kiválóan működött a cég, hát visszajöttem, és Tóthfaluban immár ott tartunk, hogy nemcsak külföldi, hanem hazai sportcsapatok is megkeresnek bennünket azzal, hogy szeretnének idejönni edzőtáborba.


Kiss Róbert és Kiss Lajos edzők (Fehér Kornél felvétele)

— Megvannak az olimpiai sportokhoz szükséges felszerelések: rudak, húzódzkodók, guggolók, fekvenyomópadok, kézisúlyzók, tárcsasúlyok, szánkók, gumik, medicinlabdák, evezőgépek, biciklik, excentrikus erőfejlesztő gépek, emellett pulzusmérő, szívfrekvencia-mérő, elektrostimulációs,rehabilitációs eszközök, masszázspisztolyok, melyek mind-mind arra valóak, hogy egy jól felépített edzést végre tudjunk hajtani, valamint ha valaki netán megsérülne, akkor a rehabilitáció egyes fokozatait is el tudjuk itt végezni — sorolja Robi.


Készül az edzésterv — Kiss Róbert és Kiss Lajos edzők (Fehér Kornél felvétele)

Így hát az edzőteremben ugyanúgy gyakorolhat az öt-, mint a hatvanöt éves, fiúk és lányok, sportolók és korábban soha nem moccanók. Ovisok, iskolások, „egyszerű” kollégisták és focizók, dzsúdózók, bentlakók és itt dolgozók, a település lakosai és a környékbeliek, és még annak sem kell lemondania az edzésről, aki távolabbra utazik, vagy másutt él: vihet magával vagy kérhet személyre és ahely lehetőségeihez szabott edzéstervet. A fiúk nemcsak edzenek, hanem az Egy Kiss Podcast Facebook-oldalon (@gymtothfalu) népszerűsítik az egészséges életmódot, tanácsokat adnak, hogy például egy súlyzót hogyan kell helyes testtartásban megemelni, s a sikeresen leadott kilókról vagy a visszaszerzett régi jó közérzetről szóló látogatói bejegyzések is motiválnak. A legtöbb ember nem is gondolná, hogy az egészség és az optimista világnézet nem a mozgással, még csak nem is a megfelelő étkezéssel kezdődik, bár ez a kettő is dobogós helyen áll.


Bemelegítés a gyerekekkel (Böröc Anna felvétele)

— A legeslegfontosabb az elegendő és minőségi alvás, ez egyénenként változó lehet, napi nyolc vagy kilenc óra, profi sportolóknál pedig a tíz, tizenegy, sőt akár a tizenkettő lehet optimális — tanácsolja Lajos. — Szerintem ez az első lépés. Ezután még mindig nem az étkezés és nem is a mozgás következik, hanem a gondolkodásmód, illetve saját magunk megismerése. Nálunk a jó,családias hangulat garantált, és nem mellesleg az eredmények is. Nagyon sokan jöttek hátfájással, gerincfájdalmakkal, vércukorszint-ingadozásokkal, s egy hónap után észrevették, hogy jobb a közérzetük, többet tudnak dolgozni, jobban bírják a strapát, lefogytak, jól érzik magukat a bőrükben, nem fáj a térdük.


Csoportkép a legkisebbekkel (Böröc Anna felvétele)

Szakmány Szanella két kisgyermekes anyuka, heti öt alkalommal jár edzeni (s azt is hozzáteszi, bizony édesapja is rendszeresen eljön a terembe).

— Két gyerek után úgy éreztem, szükségem van az énidőre, a kikapcsolódásra, a mozgásra, és túlsúlyos is voltam, változtatni szerettem volna az életmódomon. S azóta minden más lett, teljesen kidobtam a szénhidrátot és az édességet az étrendemből. Karácsony előtt kezdtem, egy hónapig egyedül edzettem, hiszen a szülés után, szoptatós édesanyaként, nem tudtam volna tartani az iramota többiekkel. Azóta 14 kilótól szabadultam meg, és csodálatosan érzem magam.


Egy kicsi mozgás mindenkinek kell (Böröc Anna felvétele)

Hubai Tóth Anita azt mondja, világéletében túlsúllyal küzdött.

— Depressziós voltam, kisem mozdultam otthonról, s amióta az edzőterembe járok, megváltozott az életem, mégpedig jó irányba, kibillentett a rossz közérzetből, a gyógyszereket is félretettem. Heti öt alkalommal járok, vasárnapokra pedig beiktattam egy 7-8 kilométeres sétát vagy biciklizést, és diétázom is. Nagyon sok segítséget kaptam az étkezéssel kapcsolatban is. Októberben a mérleg 117-kg-otmutatott, és hamarosan mínusz 15 kilóval dicsekedhettem. A kezdet nagyon nehéz volt, két hétig csak a falat nem kapartam, ám egy percet sem bánok.


Kezelés, melyhez izom is kell (Böröc Anna felvétele)

Berec Mónikaharmincnyolc éves, teljes erőbevetéssel, heti négy-öt alkalommal edz a lányokkal, bár sosem voltak pluszkilói, legfeljebb a szokásos 3-4 téli.

— Az edzéseknek hála erősödtem, a kitartásomon érzem, és bár nem diétázom, mint az előttem felszólalók, de nem eszem kilószámraaz édességet, inkább zöldséget, gyümölcsöt. Jók ezek a „csajos” edzések, bár van két-három fiatalember is közöttünk, s örülünk, hogy mindez éppen Tóthfaluban történik, meg hogy velünk tartanak az oromiak és az oromhegyesiek is.

Edzeni csoportosan és egyénileg is lehet. Az előbbi havonta 2500 dinárba kerül, az utóbbi pedig 1200-ba. Szabad edzőterem-használat szerda kivételével este 8 és 10 óra között lehetséges.


Figyelem (Böröc Anna felvétele)


Így kellene csinálni ezt a gyakorlatot (Böröc Anna felvétele)


Jókedv nélkül nincs edzés (Böröc Anna felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..