home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A fehér asztal lovagjait avatták
Tóth Lívia
2012.09.19.
LXVII. évf. 38. szám
A fehér asztal lovagjait avatták

Zentán a Városháza dísztermében tartották meg az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend vajdasági tagozatának avatási és kitüntetési ünnepségét.

Ceglédi Rudolf polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: a Tisza-parti település csatlakozni szeretne a nemes gasztronómiai hagyományok továbbörökítéséhez, ezért a városnapi rendezvénysorozat keretében első ízben halászléfőző fesztivált és kulináris bajnokságot is szerveztek. Az esemény létrehozásában jelentős szerepet vállalt az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend vajdasági tagozata. A rend legfőbb feladata ugyanis az, hogy az anyaországon belül és a határon túli régiókban is megfelelően képviselje a magyar gasztronómiát, és elősegítse annak megjelenését a különféle rendezvényeken és a társasági eseményeken.
Varbai András nagymester, a vajdasági tagozat elnöke történelmi pillanatnak nevezte a zentai összejövetelt, minthogy a vajdasági a lovagrend első külhoni szervezeteként jött létre. Véleménye szerint a lovagrend tagjának lenni óriási dicsőség, ugyanakkor rendkívül fontos kötelességük a gasztronómiai hagyományok megőrzése és továbbadása. Hozzátette, az egyesület alapszabályában vállalja, hogy a magyar gasztronómia különböző szakterületein tevékenykedő tagokat koordinálja és szakmai érdekképviseletüket is ellátja, ennek megfelelően nemcsak szakácsok, cukrászok és vendéglősök a tagjai, hanem tíz önálló szekcióban egyesíti az egyes szakmák képviselőit, óvja az egyetemes és a magyar vendéglátás hagyományait.
Ebből az alkalomból ünnepélyes ceremónián lovaggá ütötték a vajdasági tagozat tagjait: Adankó Nándort, Árok Józsefet, Bicók Róbertet, Borsos Csabát, Fendrik Zsoltot, Gombos Bélát, Koza Róbertet, Kőrösi Róbertet, Kriska Ferencet, Mészáros Bélát, Sóti Ferencet, Teleki Józsefet és Tóth Ervint — aki betegsége miatt nem vehetett részt az ünnepségen —, Bogdán Zsófia és Dobai János pedig a tiszteletbeli lovagi címet érdemelte ki. 
Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend évek óta figyelmet szentel azoknak, akik a gasztronómiában és a hagyományőrzésben kiváló eredményeket értek el, illetve nagy segítséget nyújtottak abban, hogy a magyar ételek fennmaradjanak. Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend nagytanácsa úgy döntött, tevékenysége elismeréséül az idei évben Bronz Nagykereszt kitüntetésben részesíti Bogdán Zsófiát, Borsos Csabát, Tóth Ervint és Valka Károlyt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..