A fehér asztal lovagjait avatták

A fehér asztal lovagjait avatták

Zentán a Városháza dísztermében tartották meg az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend vajdasági tagozatának avatási és kitüntetési ünnepségét.

Ceglédi Rudolf polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: a Tisza-parti település csatlakozni szeretne a nemes gasztronómiai hagyományok továbbörökítéséhez, ezért a városnapi rendezvénysorozat keretében első ízben halászléfőző fesztivált és kulináris bajnokságot is szerveztek. Az esemény létrehozásában jelentős szerepet vállalt az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend vajdasági tagozata. A rend legfőbb feladata ugyanis az, hogy az anyaországon belül és a határon túli régiókban is megfelelően képviselje a magyar gasztronómiát, és elősegítse annak megjelenését a különféle rendezvényeken és a társasági eseményeken.
Varbai András nagymester, a vajdasági tagozat elnöke történelmi pillanatnak nevezte a zentai összejövetelt, minthogy a vajdasági a lovagrend első külhoni szervezeteként jött létre. Véleménye szerint a lovagrend tagjának lenni óriási dicsőség, ugyanakkor rendkívül fontos kötelességük a gasztronómiai hagyományok megőrzése és továbbadása. Hozzátette, az egyesület alapszabályában vállalja, hogy a magyar gasztronómia különböző szakterületein tevékenykedő tagokat koordinálja és szakmai érdekképviseletüket is ellátja, ennek megfelelően nemcsak szakácsok, cukrászok és vendéglősök a tagjai, hanem tíz önálló szekcióban egyesíti az egyes szakmák képviselőit, óvja az egyetemes és a magyar vendéglátás hagyományait.
Ebből az alkalomból ünnepélyes ceremónián lovaggá ütötték a vajdasági tagozat tagjait: Adankó Nándort, Árok Józsefet, Bicók Róbertet, Borsos Csabát, Fendrik Zsoltot, Gombos Bélát, Koza Róbertet, Kőrösi Róbertet, Kriska Ferencet, Mészáros Bélát, Sóti Ferencet, Teleki Józsefet és Tóth Ervint — aki betegsége miatt nem vehetett részt az ünnepségen —, Bogdán Zsófia és Dobai János pedig a tiszteletbeli lovagi címet érdemelte ki. 
Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend évek óta figyelmet szentel azoknak, akik a gasztronómiában és a hagyományőrzésben kiváló eredményeket értek el, illetve nagy segítséget nyújtottak abban, hogy a magyar ételek fennmaradjanak. Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend nagytanácsa úgy döntött, tevékenysége elismeréséül az idei évben Bronz Nagykereszt kitüntetésben részesíti Bogdán Zsófiát, Borsos Csabát, Tóth Ervint és Valka Károlyt.

Címkék: lovagrend
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A fehér asztal lovagjait avatták
Körkép
  • (T. T.)
  • 2013.01.30.
  • LXVIII. évfolyam 5. szám
Facebook

Támogatóink