home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A „fehér arany” jegyében
Tóth Tibor
2019.08.16.
LXXIV. évf. 32. szám
A „fehér arany” jegyében

A ludasiak kiváló viszonyt ápolnak az égiekkel, hiszen a településre a délután folyamán kiadós csapadék hullott, ám a XIX. Fokhagymafesztivál és a XXII. Falunap kezdetére az esőfelhők elvonultak, és megkezdődhetett Ludas legnagyobb eseménye, melyre a helybeliek méltán lehetnek büszkék.

Az esemény hálaadó szentmisével kezdődött a helybeli Szent Katalin római katolikus templomban, majd fokhagymavásárral folytatódott a vásártéren. A helyi termelők asztalai roskadoztak a kiváló minőségű, egyedi ludasi fokhagymától, melynek a látogatók nehezen tudtak ellenállni, és szaporán vásárolták a fehér színű fejeket.


Az elmúlt egy évben hét újszülött látta meg a napvilágot a településen (a szerző felvételei)

Szarapka Teréz több mint hatvan éve termel fokhagymát.

— Az idei termés semmilyen, eső nélkül nem lehet termelni. Háromszor kapáltam és gereblyéztem, mérget egyáltalán nem használok, de az esőt nem tudtam „elintézni”. Minőségre kitűnő a régi fajta, jóízű, erős és sokáig eláll, de mennyiségre feleannyi lett, mint egy évvel ezelőtt. Füzérjét 400 dinárért adom, a piacon keresik a vevők a jó minőségű fokhagymát. Aki egyszer tőlem vásárol, az legközelebb is visszatér hozzám — mondta a nyolcvanhárom éves Teréz néni.

Néhány asztallal odébb Csömöre József a fokhagymán kívül többféle paprikát is árul. Elmondása szerint az idén is annyi termett, mint tavaly, a minőséggel viszont nincs megelégedve.

— Amikor kellett volna az eső, akkor nem esett, amikor pedig már nem lett volna rá szüksége a növénynek, akkor megeredtek az ég csatornái. Egy füzér fokhagymát 500 dinárért adok, kilóra 200-300 dinár körül mozog az ára. Semmilyen vegyszert nem használok, de lehet, hamarosan befejezem a termesztését, mivel a talaj egyre fertőzöttebb. Fiatalabb koromban nem éreztem úgy, hogy a fokhagymatermelés munkaigényes volna, most már azonban egyre inkább — mondta József.


A termelők asztalai roskadoztak a kiváló minőségű, ludasi fokhagymától

A művelődési műsor elején Vásárhelyi Teréz, a Ludas Matyi Művelődési Egyesület elnöke, az est műsorvezetője köszöntötte a megjelenteket, többek között Kern Imrét, az építési, közlekedési és infrastrukturális minisztérium államtitkárát, Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárt, a tartományi kormány alelnökét, valamint a szabadkai közvállalatok igazgatóit, a városi tanács tagjait, a helyi közösségek képviselőit, a helyi és a szabadkai nyugdíjas-egyesületek vezetőit.

Ludason az elmúlt falunap óta hét újszülött — négy kislány és három kisfiú — látta meg a napvilágot, ami egy ilyen kis közösség számára lenyűgöző eredmény. A kisbabákat és szüleiket Aladics Tibor, Ludas Helyi Közösségének tanácselnöke, valamint Sörös Márta, a Kolibri a Családokért Egyesület ludasi aktivistája, a palicsi-ludasi Miroslav Antić Általános Iskola igazgatónője köszöntötte, majd ajándékokkal kedveskedtek nekik. A hatalmas taps után, melyet az újszülöttek és szüleik a közönségtől kaptak, Csikós Antal irányításával fokhagymával kapcsolatos vetélkedők kezdődtek gyerekek és felnőttek számára egyaránt. Öt felnőtt jelentkezett a fokhagymafüzér-fonásra, melynek végén a leggyorsabbnak Borsos Erdélyi Szintia bizonyult. A négy és hat, valamint a hét és tizenegy év közötti gyerekek — összesen 14-en — a fokhagyma-girizdelést próbálták ki nagy sikerrel. Megválasztották a legszebb fokhagymastandot is: az első helyen Bátori Hermina, a másodikon Szarapka Teréz, a harmadikon Burnać Jovanka végzett.


A Libabál óvodásokból és alsósokból álló csoportja

A művelődési műsorban fellépett a Ludas Közösségfejlesztő Egyesületben két éve megalakult ludasi citeracsoport, valamint a Ludas Matyi ME Cinege leánykórusa, Libabál csoportja, Fűzérfonó népdalkórusa és Rice-Ruca néptánccsoportja. A színvonalas műsorszámok végén következtek az ünnepi beszédek. A vásárteret megtöltő közönséget elsőként Kern Imre, az építési, közlekedési és infrastrukturális minisztérium államtitkára köszöntötte. Kiemelte, hogy a Ludasra való indulásakor a település felett szivárványt látott, ami jelzésértékkel bír, hiszen azt mutatja, hogy van lehetőség a fejlődésre és az itthon maradásra.

— A fokhagyma révén Ludasnak van egy olyan terméke, amely köré a falu csoportosul. Fontos, hogy ludasi fokhagymát vásároljunk, és ne kínait, hiszen óriási a különbség az itt termelt növény és a behozatali között. Nagyon fontos továbbá, hogy a falu kitartson azon az úton, amelyen több éve elindult. Ludason szorgos emberek élnek, vezetőik pedig kitartanak az itthon maradás mellett — mondta köszöntőjében Kern.


Aladics Tibor tiszteletbeli ludasi polgárrá avatta Kern Imrét

Aladics Tibor, Ludas Helyi Közössége tanácsának elnöke megköszönte a polgároknak, hogy a helyi közösségi választáson újra bizalmat szavaztak, és ennek köszönhetően tovább lehet folytatni a munkát.

— Ígéreteinket betartottuk. Az Újsor 2,5 km hosszan aszfaltot kapott, amire már húsz éve vártunk. Teljesen felújítottuk a helyi közösség épületét, a befektetés értéke 15 millió dinár volt. A Fokhagymafesztivál egy jel a külvilágnak, hogy Ludas él és élni fog. A fiatalokkal vállvetve naponta harcolunk azért, hogy Ludas tovább fejlődhessen, hogy az itt élők számára minél jobb életfeltételeket nyújthassunk. Köszönjük a VMSZ segítségét, hiszen a párt nélkül az imént említett fejlesztések nem valósultak volna meg. És köszönet illeti azt a több mint hatvan magánembert, vállalatot, vállalkozót is, aki/amely támogatta a Fokhagymafesztivált és a Falunapot — mondta Aladics, majd tiszteletbeli ludasi polgárrá avatta Kern Imrét, aki rengeteget tett az Újsor leaszfaltozásáért.

A hatalmas tömegeket vonzó rendezvény hajnalig tartó népünnepéllyel ért véget, melyhez a Csantavéri Ifik együttes húzta a talpalávalót.


A vetélkedő

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..