home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A fegyelmi eljárás célja a párton belüli megfélemlítés és a szabadkai helyi közösségi választási eredményekről való figyelemelterelés
Varga László parlamenti képviselő
2015.07.21.
LXX. évf. 29. szám

Varga László parlamenti képviselő válaszlevele a VMSZ július 21-ei sajtóközleményére, melyben az áll, hogy az Elnökség fegyelmi eljárást kezdeményezett vele szemben.

A VMSZ Sajtószolgálatának mai közleménye szerint a párt köztársasági frakciójának kezdeményezésére az Elnökség fegyelmi eljárást kezdeményezett velem szemben.

A fegyelmi eljárás elsődleges célja a VMSZ-tagok megfélemlítése, amelyhez a 2015. július 17-ei tanácsülési döntés nyújt jogalapot. A Tanács ugyanis múlt pénteken elfogadta a párt új Szervezeti és Működési Szabályzatát. A tanácsülésről kiadott tegnapi sajtóközlemény a nyilvánosság elöl elhallgatott egy fontos tényt. Az új SZMSZ értelmében a párt színeiben megválasztott képviselők kizárólag a frakció álláspontja szerint járhatnak el a jövőben. Sem meggyőződésből, sem lelkiismereti okból soha, semmilyen körülmények között nem szavazhatnak másként, mint a képviselőcsoport. Ellenkező esetben fegyelmi eljárás indítható ellenük.

Az ellenem elindított fegyelmi eljárás fényében nyilvánvaló, hogy az új SZMSZ elfogadásával miért hozott a Tanács olyan döntést, amellyel – immár a párt alapdokumentumai szintjén is – megkérdőjeleződik a VMSZ demokratikus értékek melletti elkötelezettsége. És miért számolták fel a párton belüli évtizedes hagyományt. Azért, hogy a jövőben minden egyes esetben, amikor a párt köztársasági, tartományi és önkormányzati képviselői, valamint MNT-tagjai nem értenek egyet valamely pártdöntéssel, vagy testületi döntés nélküli intézkedéssel, arról nyilvánosan ne beszélhessenek. Amennyiben önálló véleményük lesz, fegyelmi eljárás vár rájuk.

A fegyelmi eljárás figyelemelterelési célzatot is szolgál. Bő egy évvel ezelőtt a parlamenti választásokon a Szerb Haladó Párt által vezetett koalíció 5%-kal ért el Szabadkán jobb eredményt, mint a VMSZ. A különbség a vasárnapi helyi közösségi választásokon 13%-ra nőtt a haladók javára. A választások előtti kommunikáció arról szólt, hogy a VMSZ 14-16 helyi közösségben tűzte ki célul az abszolút többség elnyerését. A kitűzött célnak kicsit több, mint a fele valósult meg. Ráadásul úgy, hogy a VMSZ hagyományosan legjelentősebb politikai ellenfele el sem indult a választásokon. A fegyelmi eljárással, arról szeretné az Elnökség elvonni a közvélemény figyelmét, hogy a választási kudarccal foglalkozzon.

És akkor a sajtóközlemény állításairól:

Elsősorban súlyos valótlanság, hogy a VMSZ köztársasági frakciója döntést hozott volna arról, hogy az Elnökségnél fegyelemi eljárást kezdeményezzen ellenem. A frakció ezt a kérdést sosem tárgyalta. Legalábbis olyan frakcióülésen nem, amelynek a megtartásáról a képviselőcsoport valamennyi tagját értesítették volna.

Az Oktatási kerettörvénnyel kapcsolatos megjegyzéseimet és javaslataimat valóban a frakció tagjaival való egyeztetés nélkül juttattam el július 10-én a kerettörvény módosítását előkészítő munkacsoportnak. Előtte az Oktatási kerettörvény módosításának kérdésében a frakció nem alakított ki saját álláspontot. Legalábbis olyan ülésen nem, amelyről értesítettek volna. Így a közvitán a VMSZ eddigi hivatalos álláspontját kellett volna a VMSZ képviselőinek elmondaniuk. Mivel nem így történt, a felelősségteljes feladatvégzés szellemében kötelességemnek éreztem a törvényelőkészítő munkacsoportnál tiltakozni a kisebbségi autonómialeépítés ellen. A levelem dátumból (július 10.) egyértelműen megállapítható, hogy meglátásaimat azt követően küldtem el a munkacsoportnak, miután a július 6-ai újvidéki és a július 7-ei belgrádi közvita során nyilvánossá vált, hogy a VMSZ nem lát kivetnivalót az MNT legfontosabb oktatásirányítási hatásköreinek a csorbításában, megszüntetésében.

Végezetül, az elmúlt 7 plenáris ülésnapon valóban nem vettem részt. Távolmaradásomról a frakció adminisztratív titkárát minden alkalommal tájékoztattam. Ezúton pedig szeretném tájékoztatni a VMSZ Elnökségét, hogy ezeket a napokat is, munkával, képviselői feladataim gyakorlásával töltöttem. Az Oktatási kerettörvénnyel kapcsolatos erőfeszítéseim ismertek a közvélemény előtt. Mélyrehatóan foglalkoztam a magára hagyott Szabadkai Rádió ügyével is ebben az időszakban. Továbbá, több olyan törvénymódosítási javaslaton is dolgoztam, amelyeket annak ellenére nem terjesztett a kormány a parlament elé az elmúlt egy évben, hogy részei a SNS-VMSZ koalíciós megállapodásnak.

Az első törvénymódosítási javaslatcsomag, amelyet július végéig képviselőként be fogok nyújtani a Képviselőháznak, a mezőgazdasági termelők járulékfizetési rendszerét tenné igazságossá. Elfogadhatatlan, hogy a kistermelők járulékterhei továbbra is elviselhetetlenek, a felhalmozódott kamatterhük pedig folyamatosan nő. A VMSZ pedig 14 hónapja államtitkári szinten kormányzati szerepet tölt be a Mezőgazdasági Minisztériumban.

2015. július 21-én

Varga László parlamenti képviselő

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..