home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A fantasy nyara
Brasnyó Zoltán
2022.08.18.
LXXVII. évf. 32. szám
A fantasy nyara

Sárkányok háza —A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi

Sárkányok háza
Hogy mennyire lombozta le a Trónok harca fináléja az HBO minden idők legnagyobb költségvetésű szuperprodukciójának rajongóit, az augusztus 21-én derül ki. Útjára indul ugyanis a Targaryen-ház történetét boncolgató előzménysorozat, aminek hírére 2021-ben sokan csak mérsékelten kapták fel a fejüket. Az idő múlásával azonban egyre nyilvánvalóbb lett, hogy legtöbbünk életéből azért mégis hiányzik George R. R. Martin regényének könyörtelen világa. A várakozásnak hamarosan vége, mindjárt elrajtol ugyanis a Sárkányok háza, mely több sárkányt és még több vérfertőzést ígér — hogy mennyire maradnak a felnőttfantasyra jellemző, túlfűtött szexualitásnál, egyelőre kérdéses. A rajongókat leginkább az foglalkoztatja, mennyire lesz képes hozni az elődre jellemző intrikákat és feszültséget, illetve mennyire lesz látványos és fordulatos. Hiába tűnt összecsapottnak a Trónok harca befejezése, meggyőződésem, hogy nem lehetett volna olyan lezárást adni hozzá, amellyel a rajongók maradéktalanul elégedettek lettek volna. Annyira magasra tették a lécet a korábbi évadokban, és olyan lassan zajlott a karakterépítés, hogy még legalább három szezont kellett volna készíteni ahhoz, hogy végre ráunjunk — vagy megfelelően beérjen a történet. Most azonban felejtsük is el a nagy öreget, mert a Targaryen-ház vérzivataros és csalárdságban bővelkedő sztorija minden bizonnyal az HBO új zászlóshajója lesz. Állítólag legalább húsz sárkányt láthatunk majd, a sztori szerint abban a korban, amikor még nem haltak ki ezek a mitikus lények. A Sárkányok házának négy főszereplője lesz: Viserys király, a testvére, Daemon, Viserys lánya, illetve az ő legjobb barátnője. Mivel évtizedeken át követi hőseinket, egy nagy ívű történetet ígérnek az alkotók, mely a Trónok harcával ellentétben jóval intimebb hangulatú lesz, és nem zajlik egyszerre Westeros Hét Királyságának több pontján. Az első évad 10 epizódból áll, a főbb szerepekben pedig Paddy Considine, Milly Alcock és Matt Smith is megjelenik majd.

A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi
A J. R. R. Tolkien fantasyvilágából merítő Amazon-sorozatról már az első előzetes után mindenkinek sarkalatos véleménye volt: egyesek a nyilvánvalóan megjelenő woke-kultúrát kifogásolták a fekete tündékkel és a női törpökkel — mely dilemma egy kitalált, fantasylényeket felvonultató történetben eleve vicces —, többen viszont a Tolkien-hagyatékot féltették. Vajon mit kezd egy Amazon méretű cégóriás streamingszolgáltatója minden idők talán legjobban körülrajongott művével? Egyáltalán a cégvezetők tisztában vannak-e vele, mekkora felelősséget vettek a nyakukba? Minden bizonnyal igen, merthogy rekordösszegeket költöttek az egyes epizódokra, amitől saját szolgáltatásuk, a Prime előfizetőinek robbanásszerű gyarapodását várják. És mivel kijön a számítás Excelben, az is belefér, hogy meglovagolják az aktuális hollywoodi trendeket. Középfölde történelmének Másodkorába utazunk majd, az eposzi hősök idejébe, több ezer évvel A hobbit és A Gyűrűk Ura előtti világba. A királyok és a királyságok, a gonosz cselszövések és a csaták korába. Tolkien karakterei közül láthatjuk Szauront és minden bizonnyal a mesterét, Morgothot, illetve Galadriel és Elrond is visszatér — ők lesznek majd A hatalom gyűrűi két főszereplője. Morfydd Clark és Robert Aramayo mellett rengeteg színészt és tengernyi statisztát vonultat fel a rekord-költségvetésű sorozat. Hogy mennyire lesz képes Peter Jackson trilógiájához felérni a 8 epizóddal induló széria, az szeptember 2-án derül ki.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..