home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A falu érdekeit szolgálva
Bacsik Lőrinc Natália
2022.01.11.
LXXVII. évf. 1. szám
A falu érdekeit szolgálva

Magyarcsernyén 2021-ben választották meg a helyi közösség új tanácsát. Dr. Tóth László elnökkel, aki nem először tölti be ezt a tisztséget, az elvégzett munkáról és a tervekről beszélgettünk.

— A helyi közösség tanácsa munkabíró, tenni akaró személyekből áll, aminek köszönhetően a tevékenységünk eredményes. Többen is tagjai vagyunk különféle civil szervezeteknek, egyesületeknek. A választásokon én kaptam a legtöbb szavazatot, ami azt jelzi, hogy bíznak bennem az emberek. A polgárok már az elmúlt években is láthatták, hogy amit csak tudunk, azt megtesszük a falunkért, hogy szebb és élhetőbb legyen. 


A játszótér átadása (fotó: Facebook — Magyarcsernye Helyi Közössége)

* Mi mindent sikerült felépíteni, megszervezni?

— 2021. január 1-jétől megszűnt a helyi járulék, mely jelentős pénzforrás volt, s ebből tudtuk segíteni a civil szervezetek tevékenységét, munkáját. Ennek hiánya nagy érvágás a helyi közösség számára, hiszen tudjuk, hogy községünk pénzügyi gondokkal küzd. Mindezek ellenére mi továbbra is próbáljuk támogatni a szervezeteket pályázati pénzekből. Két nagyobb beruházásunk volt tavaly. Az egyik a helyi közösség udvarának felújítása. Ezt a teret a művelődési, a nyugdíjas- és a hagyományőrző egyesület, valamint a Csernyeiek Klubja is használja. Nagyon rossz állapotban volt már a burkolat, és elhagyatott képet mutatott. Térköveztük az udvart, füvesítettük, átfestettük a bejárati ajtót, a filagóriát, és most egy igazán szép, tiszta teret kaptunk. Jó idő esetén a gyerekeknek foglalkozást lehet itt tartani, és más jellegű kisebb összejövetelekre is alkalmas a helyszín. A felújítás 1,7 millió dinárba került, mely még az előző évi helyi járulékból folyt be. Ezzel a projektummal párhuzamosan indítottuk el a központban, a templom mellett található új játszótér kialakítását. Az új játszóterek felépítése szigorú szabályokhoz van kötve, de sikerült minden előírásnak eleget tenni, s egy biztonságos, korszerű játszóterünk van. A projektumot 1,2 millió dinárból valósítottuk meg. A határi utak rendben tartására, a falu környezetének, külalakjának szépítésére is odafigyelünk, és hozzájárulunk ezekhez a munkafolyamatokhoz. Eddig a helyi közösségnek egy dolgozója volt, de 2021 novemberétől sikerült még egy munkásnak állást adni. Nekünk is nagy segítség, de úgy érzem, még nagyobb öröm, hogy egy többgyerekes családon tudtunk így segíteni.

* Milyen elképzelések várnak még megvalósításra?

— Továbbra is törekszünk arra, hogy fenntartsuk és tovább építsük, erősítsük a kapcsolatot a testvértelepülésekkel. A járvány okozta helyzet rányomta bélyegét erre, hiszen nem szervezhettünk közös táborokat, rendezvényeket, kirándulásokat a barátainkkal Nagyszénásról, Bakonycsernyéről és a romániai Dózsa György községből. Bízom benne, hogy hamarosan javul a helyzet, és a közös találkozókat pótolni tudjuk majd. A gyerekeknek, fiataloknak hiányoznak az ilyen események. Egyik nagyobb befektetésünk lesz még a játszótér köré tervezett kerítés. Bár elég távolság van a főút és a játszótér között, több mint 9 méter, mely az előírt szabályok szerint elegendő, mi mégis úgy döntöttünk, hogy megtesszük ezt a lépést. A játszótér a nemzetközi útvonal mellett található, s nagy a kamionforgalom. Emellett szeretnénk még több szemetest, padot, kisasztalt helyezni erre a területre. Továbbra is várjuk az észrevételeket, javaslatokat a polgároktól. Kérésükkel felkereshetnek bennünket a helyi közösség irodájában.

(A Csernyei Újság alapján)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..