home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A döntések hete előtt
(—)
2015.12.13.
LXX. évf. 49. szám
A döntések hete előtt

A héten vélhetőleg eladják a Telekomot, és végig kell gondolni az ország külpolitikai orientációját is. Az államadósság tovább nőtt, januárban pedig 14 000 embert bocsátanak el a közszférából. A honvédelmi miniszter obszcén kijelentéssel sokkolta a közvéleményt. A hét főbb belpolitikai hírei címszavakban.

Növekvő államadósság

A Fiskális Tanács értékelése szerint november végére Szerbia államadóssága 25 milliárd euró fölé kúszott, azaz a GDP 76,5 százalékát teszi ki. Ugyancsak súlyos gond az amerikai dollár folyamatos erősödése. Ha az amerikai valuta és az euró árfolyama kiegyenlítődik — s erre reális esély van —, Szerbia adóssága további 500 millió euróval nőne.     (B92)

Általános választások lesznek

Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnöke szerint általános választások elé néz az ország, a DP pedig arra fog törekedni, hogy minden ellenzéki erőt tömörítve lépjen majd fel a megmérettetésen.     (B92)

A Balkán egy lőporos hordó

Aleksandar Vučić miniszterelnök az EBESZ miniszteri ülése előtt úgy értékelte, hogy a Balkán továbbra is egy lőporos hordó, ahol egy szikra is elegendő, hogy a térség ismét lángba boruljon. A szerb miniszterelnök szerint a legnagyobb veszély a régióra nézve a macedóniai, a montenegrói és a koszovói feszültség.     (Tanjug)

Döntés előtt

A Večernje novosti elemző írásában arra mutatott rá, hogy a szerb kormányfő a moszkvai és a pekingi látogatása után nagy döntések előtt áll. Szerbia külpolitikájának ilyen jellegű, keleti irányba való eltolódása ugyanis szembemegy az USA és az Egyesült Királyság érdekeivel, ami miatt nagy esély van rá, hogy az ország külső ráhatásra destabilizálódjon.     (Večernje novosti)

Kezdődnek az elbocsátások

A kormány által elfogadott költségvetési stratégia értelmében egy hónap múlva, tehát januárban 14 000 embert bocsátanak el a közszférából. 8511 embernek a köztársasági, 250-nek a tartományi szervekben, 5751-nek pedig az önkormányzatokban fognak majd felmondani.     (Tanjug, Blic)

Egy lépésre a Telekom eladásától

A szerb miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a kormány egy lépésre van attól, hogy eladja a Telekomot. A döntést december 9-én, szerdán fogják meghozni. Vučić azt is hozzátette, hogy noha a beérkezett ajánlatok jobbak, mint a 2011-ben kapottak, mégsem olyan jók, mint amilyenekre a kormány számított.     (Beta)

Dačić nem kap fizetésemelést

Meglepőre sikeredett Aleksandar Vučić miniszterelnök és Ivica Dačić külügyminiszter közös sajtótájékoztatója. A miniszterelnök ugyanis megelégelte Dačić hosszú körmondatait, és tudomására hozta, hogy jó volna, ha abbahagyná. Nagy meglepetést keltett a miniszterelnöknek az a kijelentése is, melyben egyértelműen demonstrálta a kettejük közötti hatalmi viszonyt. Vučić ugyanis elmondta, hogy Dačić kevesli a fizetését, szeretné, ha megnövelnék, a kérésre pedig mindenki előtt válaszolt: „Nem emelem meg a fizetésed.”     (Tanjug)

Sokkoló honvédelmi miniszter

Bratislav Gašić honvédelmi miniszter vasárnap valósággal sokkolta a szerb közvéleményt, amikor egy újságírónőt a nyilvánosság előtt obszcén, szexuális kifejezéseket tartalmazó szavakkal illetett. Minderről videofelvétel is készült. Aleksandar Vučić miniszterelnök az ügy kapcsán kijelentette, hogy megdöbbentette mindaz, ami történt, s azt is kilátásba helyezte, hogy az ügynek következményei lesznek. Gašić az általános felháborodás után nyilvánosan kért bocsánatot az inzultust elszenvedő újságírónőtől és a közvéleménytől.     (Večernje novosti)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..