home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
A dobogó csodálatos világa
(T. T.)
2012.04.04.
LXVII. évf. 14. szám
A dobogó csodálatos világa

Szabó Attila felvételeA tizenöt éves ludasi Ludas Matyi Művelődési Egyesületben működő Törpsztár Mozi színjátszó csoport az egyesület születésnapi ünnepségén óriási sikerrel mutatta be a Megyünk Katáért Zöldországba a Zöld-tengerre című darabot. A csoportnak főként alsós gyermekek (Aladics M...

Szabó Attila felvétele

A tizenöt éves ludasi Ludas Matyi Művelődési Egyesületben működő Törpsztár Mozi színjátszó csoport az egyesület születésnapi ünnepségén óriási sikerrel mutatta be a Megyünk Katáért Zöldországba a Zöld-tengerre című darabot. A csoportnak főként alsós gyermekek (Aladics Máté, Kőműves Emese, Kőműves Erik, Róka Hargita, Szalai Noémi, Gulyás Oldal Réka, Varga Bettina, Erdélyi Szabolcs, Takács Mátyás) a tagjai, de Takács Rolland személyében egy rutinos, több darabban is sikeresen helytállt ifjú is beugrik időnként egy-egy szerepbe.
- Eredeti nevet szerettünk volna a csoportnak adni, s mivel főként kisgyerekek vannak a sorainkban, így a Törpsztár név volt a legtalálóbb - tudom meg Berta Rolandtól, aki december óta vezetője a színjátszó csoportnak, a születésnapkor előadott darabbal pedig rendezőként is debütált. - Régóta foglalkozom színjátszással, több előadásban is szerepet vállaltam, de arra nem gondoltam, hogy engem kérnek majd fel a csoport vezetésére. Meglepődtem rajta, de elfogadtam a felkérést. Célom minél több előadást színre vinni és minél több helyen bemutatni a mi kis tehetségeinket. A 15. születésnapon látott darabot két hónap alatt hoztuk össze, és még egy kis simításra szorul. Heti kétszer tartottunk próbát, ami nem túl sok, de a gyerekek rendkívül ügyesek, és szépen teljesítették a feladatot.
A rendezéshez a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettől kértek segítséget, úgy volt, hogy Raffai Ágnes lesz a rendező, a szerepeket is ő osztotta ki, de a próbákra nem tudott jönni, így a rendezői munkát Roland egyedül végezte. A közönségtől csupa kedvező visszajelzéseket kaptak, s külön öröm számukra, hogy az egyesület első elnöke, Vörös Imelda is megdicsérte a gyerekeket.
A negyedik osztályos Aladics Máté másodikos korában lépett a világot jelentő deszkákra. A Pityike és kakaska című népmesében a molnár szerepét, a Fehérlófiában a sárkányt, a Megyünk Katáért Zöldországba a Zöld-tengerre című műben pedig Peti királyfi figuráját alakította.
- Mindegyik szerepemre szeretettel gondolok vissza, de legszívesebben a sárkány bőrébe bújtam. Még nagyon sokáig szeretnék színjátszással foglalkozni, több szerepálmom is van. A vicces, humoros előadások közelebb állnak hozzám, de érdekelnek a kalandos történetek is. A színjátszásnak köszönhetően többek között Mosonmagyaróvárra és Bácsfeketehegyre is eljutottam. Lámpalázam nincs, megszoktam már a szerepléseket, alig várom, hogy színpadra lépjek és kezdődjék a buli - mondta Máté, aki a színészkedés mellett nép- és modern tánccal, mese- és versmondással is foglalkozik, emellett szerbórákra jár és focizik a helybeli gyermekcsapatban.
Az első osztályos Kőműves Emese két szereplő bőrébe bújt a darabban: ő játszotta az embert, aki soha sem mondott igazat, valamint a Tehén asszonyság figuráját is ő formálta meg.
- Nagyon szeretem a színjátszást, gyakran otthon, magamtól is tervezek szerepeket. Több darabban is játszottam már, lámpalázam sincs már. Az előadásokat jó nézni, de jó szerepelni is élvezetes benne. A szövegeket is kedvelem, egyáltalán nem esik nehezemre megtanulni őket. A színjátszásnak hála sok embert megismertem - mondta Emese, aki szintén több mindennel foglalkozik, a néptánc, a versmondás és a mesemondás is a kedvence, valamint szerbórákra is jár.
A negyedikes Takács Mátyás tavaly kóstolt bele a színészet világába. A mostani az első fellépése volt, mégis csuda rutinosan játszotta el az ezredes és a királyfi szerepét.
- Nem kellett sokat készülnöm erre a két szerepre, szorgalmasan jártam próbákra, és könnyen ment a dolog. Szeretném magam kipróbálni a komolyabb darabokban is, valamint jó lenne minél több helyre eljutni, minél többféle kultúrát megismerni - nyilatkozta Mátyás.
A tervekről Roland elmondta, hogy az idén még egy darabot szeretnének megtanulni, hogy a repertoárjukon két kész előadás legyen. Valószínűleg újra tündérekről és királyokról szóló történetet visznek színre, a bemutatója pedig ősszel lesz. Jelenleg készülnek a Vajdasági Suliszínház fesztiválra, emellett várják a színjátszás iránt érdeklődőket. Jelentkezzenek, nem bánják meg, hiszen a világot jelentő deszkák sok szép pillanattal kecsegtetnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..