home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A diplomahonosítás támogatása
Szakáll Laura
2023.01.26.
LXXVIII. évf. 4. szám
A diplomahonosítás támogatása

2015 óta a Magyar Nemzeti Tanács támogatja a diplomahonosítást, korábban a Szekeres László Alapítvány bonyolította le ezt a folyamatot. 2022-ben 101 olyan személy pályázott sikeresen, aki külföldön szerzett diplomát.

A csantavéri Gyurita Ákos Magyarországon tanult, mechatronikai mérnök szakon szerzett mesterdiplomát.

— Úgy gondoltam, érdemes visszajönni Szerbiába, kaptam itt lehetőséget. Amikor ez bizonyossá vált, először be kellett adni a pályázatot Belgrádnak, hogy elbírálják, miután ez megtörtént, az MNT-nél sikeresen pályáztam.

Vida Lóránd Szegeden végzett testnevelő tanári, kollégiumi nevelőtanári szakon. Jelenleg Magyarországon dolgozik. Fontosnak tartja a diplomája honosítását, mert azt tervezi, hazaköltözik.

— Szeretem Csantavért, jól kijövök az emberekkel. Ha lesz rá lehetőség, akkor hazajövök. A tanári pálya olyan, hogy ki lehet benne égni, ezért fontos a változatosság.

Fremond Árpád elmondta, amióta az ENIC/NARIC központ működik, azóta sokkal gördülékenyebb a diplomahonosítási folyamat.

— Abban bízunk, hogy a program továbbra is népszerű lesz, és egyre többen lesznek azok, akik honosítani szeretnék a diplomájukat munkavállalás céljából. A Magyar Nemzeti Tanács gyakorlatilag az ENIC/NARIC központnak támogatja az összeget, ami 7500 dinár, illetve pályázónként támogatja a fordítást, ami 10 000-től 30 000 dinárt tesz ki, attól függően, mennyi dokumentumot adtak át. Nagyon fontos maga a program, az, hogy minél többen honosítsák a diplomájukat, hiszen ez azt jelenti, hogy munkavállalás céljából teszik meg. Amióta az ENIC/NARIC központ működik, azóta maga a diplomahonosítási folyamat rendszere is megkönnyebbült. Amióta az MNT bonyolítja le a folyamatot, több mint 600-an szereztek diplomát, honosították a diplomájukat. A tavalyi évben egy nagy emelkedésről van szó, hiszen a korábbi években 40-60-80-an pályáztak éves szinten, most pedig több mint 100-an. Azt gondolom, hogy ez biztató, azt szeretnénk, hogy az elkövetkező időszakban, a 2023-as évben is minél többen pályázzanak. Azon gondolkodunk, hogy ebben az évben kétszer nyitjuk meg a pályázatot. Nem szeretnénk azt, hogy egész évben nyitva legyen, hanem lesz egy tavaszi lehetőség, amikor át tudják adni a pályázatokat, azt lezárjuk, elbíráljuk, hogy minél előbb megkapják a honosított diplomájukat a személyek. Illetve tervezünk az év második felében egy őszi időszakot nyitni, amikor szintén át tudják adni a pályázatokat. Ezzel azt próbáljuk elősegíteni, hogy minél előbb, minél gördülékenyebben menjen maga a diplomahonosítás is — hallottuk Fremond Árpádtól, az MNT elnökétől.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..