home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A digitális vállalkozásokról
Tóth Tibor
2019.12.11.
LXXIV. évf. 49. szám
A digitális vállalkozásokról

A szabadkai Informatikai és Technológiai Klaszter második alkalommal szervezte meg Palicson az IT4 Business elnevezésű konferenciát, melyre az idén mintegy kétszáz vállalkozó érkezett. Ez volt az első olyan tanácskozás, amelyet kizárólag a digitális vállalkozásnak szenteltek a klaszter tagjai.

A szabadkai IT Klaszter huszonnégy tagból áll. Olyan vállalkozások alkotják, amelyek digitális termékek gyártásával és forgalmazásával foglalkoznak, de néhány szabadkai oktatási intézmény is tagja. A szabadkai IT Klasztert azért hozták létre, hogy összegyűjtse a helyi vagy környékbeli IT-cégeket, melyeknek érdekükben áll Szabadka területén tevékenykedni. Az IT4 Business konferencia célja a nem IT-profilú és az IT-szektorban működő cégek közti kapcsolat kialakítása, az IT-szektorban rejlő lehetőségek és üzleti előnyök megfelelő prezentálása a részt vevő vállalkozások számára. A konferencia hozzájárult az informatika és a digitális megoldások fejlesztéséhez, megvalósításához Szabadkán és környékén. Az eseményen a kis-, közép- és nagyvállalatok képviselői informatikai szakemberekkel találkozhattak, és olyan ismeretekre tehettek szert, amelyeket felhasználhatnak a vállalat vezetésében.

Oliver Guganović, az IT Klaszter menedzsere elmondta, hogy azok részére is hasznosak az előadások, akik vállalkozásukban már alkalmazzák a digitalizáció adta lehetőségeket és a digitális technológiákat, mert ezáltal megismerkedhetnek a legújabb törekvésekkel, és közvetlenül az előadóktól hallhatják, hogyan működnek ezek a dolgok nálunk és a világban.

Kaszás Zoltán, a magyarországi T-Systems infokommunikációs megoldások divíziójának vezetője kiemelte, hogy Magyarországon és Szerbiában is rohamosan fejlődik az IT-szektor. Az okosan kapcsolódó világ című, a digitalizációról szóló előadásában ismertette a jelenlevőkkel, hogy a mindennapok szintjén hogyan nyilvánul meg a digitalizáció.

— Számomra a digitalizáció az okos módon kapcsolódó világot jelenti. Ez nemcsak technológiai, hanem emberi értelemben is fontos, mert a változások olyan sebességgel mennek végbe körülöttünk, hogy az emberi, azaz a humán aspektusok is előkerülnek. Tehát az, hogyan tudjuk a technológiát felhasználni, milyen humán dolgokat kell megtennünk annak érdekében, hogy az alkalmazkodóképességünket késszé tegyük arra, hogy ezt valahogy be tudjuk fogadni, és a hatékonyság mentén tudjunk ebben haladni. Sok esetben ez gondolkodásmódbeli kérdés. Meg kell értenünk, hogy a digitalizáció és annak tüneményei, valamint a humanoid robotok nem a jövő, hanem már a jelen. Ebben a régióban sokszor úgy érezzük, hogy a hihetetlen fejlesztésekkel olyan gyorsan haladunk, hogy lobog a hajunk. Közben ha kinézünk a világ más-más részeire, akkor észre kell vennünk, hogy néha bizony állunk. Ahhoz, hogy ez a régió gazdasági értelemben a nyertesek között legyen, gyorsabban és sebesebben kell haladnunk, nyitottabbnak kell lennünk, azaz közelebb kell lépnünk egymáshoz. Nem játszhatja mindenki csak a saját szerepét. Egy értékláncban benne vannak a megrendelők, a szállítók, az akadémiai és a tudományos szféra. Ha mindenki csak a saját szerepét játssza, akkor soha nem jutunk előre. Közelebb kell lépni, új struktúrákat felfedezni, és nyitni kell a fiatalok felé — mondta Kaszás.

A konferencia folytatásában Erdudac Dániel, a klaszter tagja a gyorsan fejlődő digitális világról tartott előadást, Tobias Sahlin mérnök és projektmenedzser a döntéshozatal megváltoztatásának módszeréről, illetve az információk matematika általi fejlesztéséről beszélt. Ivana Petrović, a nemzetközi e-kereskedelmi vállalat marketingvezetője az online vállalkozások sikerének kulcsáról szólt, Ivan Minić tervező, fejlesztő és projektmenedzser pedig sikertörténetekről, valamint vállalkozásokról tartott érdekfeszítő előadást.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..