A digitális vállalkozásokról
Tóth Tibor
2019.12.11.
LXXIV. évf. 49. szám

A szabadkai Informatikai és Technológiai Klaszter második alkalommal szervezte meg Palicson az IT4 Business elnevezésű konferenciát, melyre az idén mintegy kétszáz vállalkozó érkezett. Ez volt az első olyan tanácskozás, amelyet kizárólag a digitális vállalkozásnak szenteltek a klaszter tagjai.

A digitális vállalkozásokról

A szabadkai IT Klaszter huszonnégy tagból áll. Olyan vállalkozások alkotják, amelyek digitális termékek gyártásával és forgalmazásával foglalkoznak, de néhány szabadkai oktatási intézmény is tagja. A szabadkai IT Klasztert azért hozták létre, hogy összegyűjtse a helyi vagy környékbeli IT-cégeket, melyeknek érdekükben áll Szabadka területén tevékenykedni. Az IT4 Business konferencia célja a nem IT-profilú és az IT-szektorban működő cégek közti kapcsolat kialakítása, az IT-szektorban rejlő lehetőségek és üzleti előnyök megfelelő prezentálása a részt vevő vállalkozások számára. A konferencia hozzájárult az informatika és a digitális megoldások fejlesztéséhez, megvalósításához Szabadkán és környékén. Az eseményen a kis-, közép- és nagyvállalatok képviselői informatikai szakemberekkel találkozhattak, és olyan ismeretekre tehettek szert, amelyeket felhasználhatnak a vállalat vezetésében.

Oliver Guganović, az IT Klaszter menedzsere elmondta, hogy azok részére is hasznosak az előadások, akik vállalkozásukban már alkalmazzák a digitalizáció adta lehetőségeket és a digitális technológiákat, mert ezáltal megismerkedhetnek a legújabb törekvésekkel, és közvetlenül az előadóktól hallhatják, hogyan működnek ezek a dolgok nálunk és a világban.

Kaszás Zoltán, a magyarországi T-Systems infokommunikációs megoldások divíziójának vezetője kiemelte, hogy Magyarországon és Szerbiában is rohamosan fejlődik az IT-szektor. Az okosan kapcsolódó világ című, a digitalizációról szóló előadásában ismertette a jelenlevőkkel, hogy a mindennapok szintjén hogyan nyilvánul meg a digitalizáció.

— Számomra a digitalizáció az okos módon kapcsolódó világot jelenti. Ez nemcsak technológiai, hanem emberi értelemben is fontos, mert a változások olyan sebességgel mennek végbe körülöttünk, hogy az emberi, azaz a humán aspektusok is előkerülnek. Tehát az, hogyan tudjuk a technológiát felhasználni, milyen humán dolgokat kell megtennünk annak érdekében, hogy az alkalmazkodóképességünket késszé tegyük arra, hogy ezt valahogy be tudjuk fogadni, és a hatékonyság mentén tudjunk ebben haladni. Sok esetben ez gondolkodásmódbeli kérdés. Meg kell értenünk, hogy a digitalizáció és annak tüneményei, valamint a humanoid robotok nem a jövő, hanem már a jelen. Ebben a régióban sokszor úgy érezzük, hogy a hihetetlen fejlesztésekkel olyan gyorsan haladunk, hogy lobog a hajunk. Közben ha kinézünk a világ más-más részeire, akkor észre kell vennünk, hogy néha bizony állunk. Ahhoz, hogy ez a régió gazdasági értelemben a nyertesek között legyen, gyorsabban és sebesebben kell haladnunk, nyitottabbnak kell lennünk, azaz közelebb kell lépnünk egymáshoz. Nem játszhatja mindenki csak a saját szerepét. Egy értékláncban benne vannak a megrendelők, a szállítók, az akadémiai és a tudományos szféra. Ha mindenki csak a saját szerepét játssza, akkor soha nem jutunk előre. Közelebb kell lépni, új struktúrákat felfedezni, és nyitni kell a fiatalok felé — mondta Kaszás.

A konferencia folytatásában Erdudac Dániel, a klaszter tagja a gyorsan fejlődő digitális világról tartott előadást, Tobias Sahlin mérnök és projektmenedzser a döntéshozatal megváltoztatásának módszeréről, illetve az információk matematika általi fejlesztéséről beszélt. Ivana Petrović, a nemzetközi e-kereskedelmi vállalat marketingvezetője az online vállalkozások sikerének kulcsáról szólt, Ivan Minić tervező, fejlesztő és projektmenedzser pedig sikertörténetekről, valamint vállalkozásokról tartott érdekfeszítő előadást.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..