home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A diákok feladták a leckét
Orosz Ibolya
2012.05.02.
LXVII. évf. 18. szám

7 legjobb vajdasági magyar iskola egyike: a magyarkanizsai Zmaj
A J. J. Zmaj iskola központi épülete az Iskola téren - Szabó Attila felvételeiVan a magyarkanizsai általános iskolának egy párját ritkító rendezvénye, a Gyermekfesztivál. A fesztivál ötletgazdája egyik tanulójuk, Kriska O...

7 legjobb vajdasági magyar iskola egyike: a magyarkanizsai Zmaj

A J. J. Zmaj iskola központi épülete az Iskola téren - Szabó Attila felvételei

Van a magyarkanizsai általános iskolának egy párját ritkító rendezvénye, a Gyermekfesztivál. A fesztivál ötletgazdája egyik tanulójuk, Kriska Olivér volt. A diákparlament pedig olyan meggyőződéssel és kitartással érvelt az ötlet valóra váltása - a ki mit tud?-alapú tehetségkutató megszervezése - mellett, hogy a diákoknak sikerült megszerezniük az iskola vezetőségének a támogatását. Az első Gyermekfesztivált 2008-ban szervezte a kanizsai Zmaj, mely rendezvény azóta szépen fejlődött: nemzetközivé nőtte ki magát. Tavaly 10 iskola diákjai találkoztak itt: a szerbiai gyerekeken kívül Magyarországról, Romániából és Szlovákiából érkeztek a tanulók. Szóval: a gyerekek voltak azok, akik feladták a leckét a felnőtteknek.

Juhász Márta igazgatónő: pályázaton nyert támogatásból az idén komoly pályaválasztási programmal segíti az iskola a nyolcadikos diákokat

- De fel ám. A fesztivál megszervezése több munkával jár, mint egy új tanévé - mondja Juhász Márta, az iskola igazgatónője. - Az elődöntők lebonyolítása, a hozzánk érkező gyerekek elszállásolása (diákjainknál), étkeztetése, a program összeállítása stb. hatalmas munkával jár. De örülünk neki, hogy van, hiszen a Gyermekfesztivál egy kicsit már az iskolánk védjegyévé vált. A magyarkanizsai önkormányzat rögtön az elején támogatott bennünket, és a kiemelt rendezvények közé sorolta a versenyt, a második megszervezéséhez már anyagi támogatást is adott. A helyi vállalatok, magánszemélyek is befogadták a fesztiválunkat. Jóleső érzés, hogy amikor a támogatásukat kérjük, azt mondják: ,,Ó, ha a gyerekeknek lesz, akkor adunk'. A fesztivál két napja alatt találkozások, ismerkedések zajlanak, barátságok és szerelmek szövődnek, aztán a búcsúzás, könnyhullatás: szóval van minden, ami csak belefér. Fárasztó, de nagyon jó is. Külön öröm számunkra, hogy az idei tehetségkutatónk támogatója a Magyar Nemzeti Tanács és a tartomány is.
Beszélgetésünk hetében az iskola éppen az V. Gyermekfesztiválra készült (április 27. és 28.), melyen - a házigazda Zmaj iskola mellett - még hat tanintézmény gyerekei adtak egymásnak találkozót. Horgos, Oromhegyes, Svilajnac, a magyarországi Ferencváros és Kiskunhalas, valamint a romániai Sepsiszentgyörgy diákjait várta vendégségbe a Tisza-parti városka iskolája.
Magyarkanizsai tehetségpont
Az idei évtől regisztrált tehetségpont a magyarkanizsai Jovan Zovanović Zmaj Általános Iskola (s ebben, mint látni fogjuk, a Gyermekfesztiválnak is érdeme van). Magyar GÉNIUSZ Portál oldalra kattintva elolvashatjuk az iskola válaszát arra a kérdésre: Mi teszi Önöket alkalmassá/elhivatottá e kezdeményezésre? ,,Alkalmasságunkat alátámasztja a hazai és nemzetközi versenyeken való részvétel és elért eredményeink: a Kengur, Zrínyi Ilona és a Bátaszéki matematikaversenyeken, a Curie-féle kémia-emlékversenyeken, és a dr. Ribár Béla- emlékversenyeken fizikából, a Kovács Sztrikó Zoltánról elnevezett fizika-kémia diákversenyeken (szervezők voltunk 2005-ben) és a Neumann János informatikai versenyeken, melynek az idén, 2011-ben szervezői leszünk, ami önmagában egy elismerés. Rendszeresen részt veszünk a Kárpát-medencei Rovásírásversenyeken és a Kárpát-medencei Simonyi Zsigmond helyesírási versenyeken. Több hazai (szerbiai) vetélkedőn is megmérettetünk, úgymint az adai Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokon, az Új Kép folyóirat által meghirdetett Tantárgyháló elnevezésű versenyen, az Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjén. Saját rendezvényünk, amire büszkék vagyunk, a nemzetközi Gyermekfesztivál, amire 2011-ben immár negyedik alkalommal került sor. Ide Szerbián kívül Magyarországról, Romániából és Szlovákiából is több csoport érkezett. Ezenkívül rendszeresen részt veszünk a Globe at Night által szervezett fényszennyezés-mérésen.'
- Ami a tanulmányi versenyeket és egyéb megméretéseket illeti, felsorolni is lehetetlen lenne, hogy azóta hol és milyen sikerrel szerepeltek a gyerekeink. Legutóbb például diákjaink a Szekszárdon megtartott Neumann informatikai versenyen arattak: 5 gyerekünk söpörte be az első helyeket - mondja az igazgatónő, aki tavaly júliusban került a 150 dolgozót (107 tanító, tanár) és 1080 diákot számláló iskola élére. A község legnagyobb iskolája, a Zmaj 4 településen dolgozik 5 épületben. Magyakanizsán két épületben (a központi épületben és az Adyban), továbbá Martonoson, Adorjánon és Velebiten.
- Ami az informatikát illeti: tavaly az előző igazgatónő volt az, aki sikerrel megpályázta az iskola digitalizáslását, s ennek köszönhetően három számítógépes tantermet alakíthattunk ki. Két informatikai tantermünk van Kanizsán (25+35 géppel), egy pedig Martonoson (15 masinával). Itt mondom el: van médiatárasunk, aki az általa meghatározott időpontban - tanítási időn kívül - fogadja a diákjainkat, akik internetezni szeretnének. Természetesen a kolléga felügyeletével. Visszatérve a számítógépes szaktantermekre: felszerelésükben a helyi közösség is támogatott bennünket, az asztalok beszerzésével. Az idén pedig (ismét a helyi közösség támogatásával) elkezdjük felújítani a fizika szaktantermet. Az idén az MNT által meghirdetett két pályázaton nyertünk támogatást. Az egyik a multimédiás felszerelés beszerzéséről szólt, a másik a Gyermekfesztivál támogatása - sorolja Juhász Márta igazgatónő, aki szerint megnyugtató úgy dolgozni, hogy tudják: az önkormányzatra mindig számíthatnak. Tavaly például az önkormányzat hatalmas munkába kezdett: belefogott a 110 éves központi iskolaépület, a műemlékké nyilvánított egykori zárda külső felújításába. Első lépésként az utcai fronton 21 ablak cseréjére került sor, a munka az idén folytatódik.
Az önkormányzat megadta a módját
Magyarkanizsa megadta a módját, hogy a község apraja-nagyja értesülhessen az örömhírről. Juhász Márta, a kanizsai Zmaj iskola igazgatónője a polgármesteri sajtótájékoztató vendégeként közölhette a nyilvánossággal: az intézmény bekerült Szerbia 61 legkiválóbb iskolája közé. Mint ismeretes, a Magyar Nemzeti Tanács ajánlására 7 vajdasági iskola került eredményeivel - záróvizsga eredményei, tanulmányi versenyek eredményei, szabadidős aktivitások, pedagógus-továbbképzés, stb. - a legjobb 61 közé. A szép elismeréshez Nyilas Mihály polgármester gratulált az igazgatónőnek, a tanároknak, tanítóknak és a diákoknak.
- Jóleső érzés volt tudni, hogy Szerbiában, ahol 1800 általános iskola van, mi benne vagyunk a 61 legjobb között. Jóleső érzés, de kicsit felelősség terhét is jelenti. Hiszen a bajnoki címet meg is kell védeni. S ha lehet, túl is teljesíteni, túlszárnyalni a korábbi teljesítményt. Ha lehet, mondom, mert ez sok összetevőből áll, kell hozzá egy-egy jó diákgeneráció is. Ami biztos: az iskola dolgozóinak igyekezete nem marad el, hiszen az elismerés táplálja kicsit a lelkünket, megerősítést jelent, hogy munkánkban jó úton haladunk - mondta Juhász Márta.
Ebben az iskolában a tanítók, tanárok természetesnek veszik, hogy munkájukhoz a folyamatos pedagógus-továbbképzés is hozzá tartozik. Munkájukat dicséri, hogy tavaly nagyon szépen sikerült a kisérettségi, azaz a nyolcadikosok záróvizsgája. Az idén is az a cél, hogy szép eredményt hozzon a záróvizsga. Egyébként az iskola megpályázott egy a nyolcadikosok pályaválasztását segítő programot, mely program valóra váltása érdekében már az első félévben többnapos szemináriumon vett részt az akciócsoport... Az iskola munkájához tartozik a vállalás is: foglalkozni a fogyatékkal élő gyerekekkel. A Zmaj iskolának gyógypedagógiai tagozatai vannak (1-8. osztályig) 60 diákkal.
Magyarkanizsa község legnagyobb iskolájának, mint mondtuk, 1080 diákja van 68 tagozaton. A 68-ból 9 tagozat szerb tannyelvű, a többi magyar. A szerb tagozatra járó diákok választhatják - és választják is - a magyar nyelv tanulását. Az pedig, hogy az iskolai élet mentes a nemzetiségi alapú gondoktól, Magyarkanizsán olyan természetes, mint a Jó napot! Az idén az iskolának (a 4 településen) 127 elsős diákja van - 7 elsős tagozat. Megnyugtató, hogy szeptembertől is 7 lesz - azzal a különbséggel, hogy valamivel több gyerek ül majd be az iskolapadokba.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..