home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A dévér horgászata folyóvízben
Bojniczky György
2013.08.14.
LXVIII. évf. 33. szám
A dévér horgászata folyóvízben

Egy emlékezetes dunai epizóddal kezdem: tompa zökkenéssel csusszanunk rá a homokra, végre megérkeztünk. A csónak kikötése után lázas sietséggel pakoltuk szét a botokat, mintha már nem is tudom, mennyi időt veszítettünk volna.

Bográcsban sült dévér

Egy emlékezetes dunai epizóddal kezdem: tompa zökkenéssel csusszanunk rá a homokra, végre megérkeztünk. A csónak kikötése után lázas sietséggel pakoltuk szét a botokat, mintha már nem is tudom, mennyi időt veszítettünk volna. Ebben van is valami, mert ilyen helyre még sötétben illik megérkezni, hogy pirkadatkor már bevetett botokat leshessünk. Most azonban lehet, hogy még órákat kell várni egy-egy kapásra. A négyméteres hajlékonyabb botomat ludasi gilisztával felcsalizva a forgó közepébe dobtam, olyan messzire, amilyenre csak bírtam. Amint a másik botot szerelni kezdtem volna, ösztönösen odapillantottam a már bent levő botra, és volt mit látnom: már vad táncot járt, ugrált-hajladozott, majd kirepült a helyéből. Mi lehet ez ilyen gyorsan?! Megemeltem, és bizony szép súlyt éreztem rajta. Csak amikor már közelebb tudtam húzni, akkor derült ki, mi is van a horgon. Egy gyönyörű, aranysárga nagy test csillant meg a felkelő nap sugaraiban, óriásdévér. Kétkilós volt, nem mindennapi példány. Később még egyet fogtam, az egy kiló hatvan deka volt.
Maradjunk egyelőre a Dunánál, legnagyobb folyóvizünknél, ahol eredményesen lehet dévérre horgászni, és ahol nem utolsósorban tekintélyes méretűre, négykilósnál is nagyobbra megnőhetnek.
A dévér a mélyvizek lakója, a horgásszerelékkel ehhez kell alkalmazkodni. Mivel folyóvízről van szó, a víz sodrását is figyelembe kell venni.
Nézzük akkor a már „legdivatosabb” feederbotos összeállítást! 20-25 m-re horgászva a 60 g-os feederkosár (önetető) a megfelelő. Egy 3,5 m-es rezgőspicces feederbothoz célszerű 0,20-as főzsinórt, valamint 0,16 mm-es előkét, 14-es horoggal felszerelni. Az előke hossza legalább 80 cm legyen. Végül is a horogra majd három darab, kizárólag egy helyen megtűzött vöröstrágya-giliszta kerülhet. Ez így az egyik legfogósabb összeállítás lehet.
A horgászat kezdetekor érdemes 8—10 gombóc etetőanyagot bejuttatni a célterületre. Etetőanyagként jó minőségű, intenzív hatású keveréket kell alkalmazni. Igen hatásos pl. a Nagy Dévér (haldorádó) elnevezésű etetőkoszt. Ebből kétzacskónyit kell elkeverni 1 kg nehéz földdel (készen kapható agyagos föld). Érdemes a jól összegyúrt gombócokba még egy-egy kavicsot-követ is belepréselni, így a gombócok gyorsabban érnek a vízfenékre. A gombócok vízbe juttatása sem történhet akárhogy. Vízfolyással szemben, a horgászhelytől kissé távolabb kell őket úgy bedobni, hogy arányosan elosztva 5-10-15 méternyire kerüljenek egymástól. A vízfenéken a sodrás ugyanis még egy ideig görgetni fogja őket, mígnem lassan szét nem esnek és be nem terítik a meghorgászandó területet. Ezt a műveletet bizonyos időközökben meg kell ismételni. Tehát a háromkilónyi anyagból mintegy 30 darab gombócot kell előkészíteni.
Itt most sikeres fogást kívánok az ily módon próbálkozóknak.
Hogyan sül a dévér bográcsban?
A bográcsos halsütéshez elsősorban sok olaj és nagyon erős tűz szükségeltetik, vagyis a bogrács nagyságától függően legalább 1-1,5 liter olaj és sok tüzelőanyag. A halszeleteket mérsékelten be kell sózni, majd paprikás lisztben jól megforgatni. Csakis tűzforró olajba szabad a halszeleteket beletenni. Ekkor aztán forr, bugyborékol, serceg a sok halszelet, szinte habzik az olaj. Úgy 15 perc után egyszer csak megáll a forrás, kisimul az olaj felszíne. Ekkor már egészen ressre sültek a halszeletek, ki kell szedni őket a bográcsból. Most a hal helyébe hosszúra vágott krumpli kerül. Negyedóra sem kell, és megpuhul, ki lehet szedni és a hal mellé tálalni. Aztán saláta gyanánt még paprika is sülhet a bográcsban. Talán mondani sem kell, hogy minderre milyen jól csúszik a sör is, bor is.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..