home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A déli végeken
Tóth Lívia
2005.03.23.
LX. évf. 12. szám
A déli végeken

Részlet az ünnepi műsorból a szerző fotóiZentán március 14-én a Felsővárosi köztemetőben kegyeletadó koszorúzást tartottak az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak emléksírhelyénél. Tari László az önkormányzat nevében szólt az egybegyűltekhez, Rácz Szabó László pedig a...

Részlet az ünnepi műsorból a szerző fotói

Zentán március 14-én a Felsővárosi köztemetőben kegyeletadó koszorúzást tartottak az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak emléksírhelyénél. Tari László az önkormányzat nevében szólt az egybegyűltekhez, Rácz Szabó László pedig a Magyar Polgári Szövetség üzenetét tolmácsolta.
A megemlékezésen Juhász Attila polgármester a város nevében, Szombathy Zoltán pedig a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében helyezte el a kegyelet virágait, de koszorúval rótta le tiszteletét a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének helyi szervezete, valamint a Magyar Polgári Szövetség is. Az alkalmi műsor vendége a zentai Délibáb vegyes kórus volt.
Este a Művelődési Házban A déli végeken címmel a péterrévei Tisza táncegyüttes, a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szakcsoportjainak és a Csalóka zenekarnak a közös műsorát láthatta az ünneplő közönség. A verses, táncos, dalos összeállítást Savelin László, Kisimre Szerda Anna, Vass Borsodi Borbála és Kisimre Árpád készítette. A vendégek között Sipos Ottót, a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövetségének másodtitkárát, Goldschmied Józsefet, a budapesti Égtájak Iroda programigazgatóját, valamint a városi elöljárókat és a politikai pártok képviselőit köszönthették.
Juhász Attila polgármester a rendkívül színvonalas és lélekmelengető program végén szólt nemzettársaihoz. Március 15-e történelmi jelentőségének a méltatása után arról beszélt, hogy manapság már nem véráldozatra, hanem megmérettetésre, verejtékes, türelmes és kitartó munkára van szükség. Ki a jobb magyar -- tette fel a kérdést --: aki melldöngetve hordószónokol, vagy aki csendben teszi a dolgát, iskolát és kollégiumot alapít, intézményt hoz létre? Aki embernek hitvány, az magyarnak is alkalmatlan - idézte Tamási Áront, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a magyar a magyarnak nem lenne farkasa, már sokkal előbbre járnánk.
Minden lakosnak egy mozaikkocka
Az idei a második év, hogy a zentai Emlékiskola március 15-én ünnepelte meg az intézmény napját. Az egybegyűlt tanárokat és diákokat Reperger Miklós igazgató köszöntötte, majd a felsős tanulók műsora következett, amely versekből, prózarészletekből, ének- és zeneszámokból állt. Erre az alkalomra az iskola képzőművészeti csoportja Póka Zoltán tanár úr vezetésével elkészítette a város címerét, amely sok ezer mozaikkockából tevődik össze, pontosabban annyiból, ahány lakosa van a községnek. Az alkotás, amely az összetartozást jelképezi, az épület előcsarnokát díszíti, egyik oldalán a város, a másikon az Európai Unió zászlajával.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..