home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A déli végek egymásra találása
Martinek Imre
2016.08.28.
LXXI. évf. 34. szám
A déli végek egymásra találása

Mottó: „Mert a nyári diáktáborok nem csak az ismerkedésről és a csapatjátékokról szólnak...”

A pécsi székhelyű Kosztolányi Dezső Céltársulás (KDC) immár harmadik alkalommal, az idén augusztus 8-a és 12-e között rendezte meg Pécsett a Sport és Újságíró Anyanyelvi Tábort.

A diákok a délvidéki Bácskertesről, Torontálvásárhelyről, Hertelendyfalváról és Tóthfaluból, valamint a szlavóniai Eszékről és Harasztiból érkeztek a rendezvényre, és a helyi Jókai Mór Általános Iskolának is volt diákképviselete. A rácvárosi Márton Áron Szakkollégiumban megtartott tábort az idei fővédnök, a megyei jogú város alpolgármestere, dr. Őri László nyitotta meg. Köszöntőjében külön hangsúlyozta, hogy noha napjainkban az országhatárok sokkal átjárhatóbbak, mint néhány évtizeddel ezelőtt, sajnos továbbra is nagy azoknak a határ menti gyermekeknek/fiataloknak a száma, akik mindmáig nem jár(hat)tak az anyaországban.

Az állapotot orvosló kezdeményezés gyújtószikráit Barkóczi Csaba fiatal pécsi politológus, a KDC elnöke és egyetemista társai pattintották ki. Egyidejűleg több, egymásba szervesen illeszkedő, határokon átívelő projektumot is mozgásba, úgyszólván helyzetbe hozva általa. A tábor kuriózuma, hogy lényegében nemcsak a határon túlról érkező fiataloknak tesz lehetővé tartalmas városnézést, kikapcsolódást, megannyi hasznos ismeretet nyújtó előadásokat a magyar történelemről, illetve ad betekintést az újságírás fortélyaiba, és nyújt sportolási lehetőséget, de egyúttal a helyi iskolák diákjait is felzárkóztatja ehhez a misszióhoz.

— A kezdetektől fogva támogatjuk Csabáék, vagyis a KDC kezdeményezését. Mint ismeretes, a polgári kormány hivatalba lépése óta a nemzetpolitikai intézkedések egyik fontos eleme a Határtalanul! című kormányzati program, melynek célja, hogy minden anyaországi tanuló diák a tanulmányai során legalább egyszer eljusson valamely határon túli területre. Összhangban ezekkel a kormányzati célokkal, pontosabban azokat kiegészítve fordultunk anyanyelvi táborunkkal a délvidéki határ mentén élő magyar fiatalok felé. A tábor ugyanis olyan magyar ajkú diákokat gyűjt egybe immár harmadik esztendeje, akiket szüleik — kisebbségi sorsuk dacára! — magyar tannyelvű iskolába írattak. Fontos, hogy számukra ily módon is érkezzen egyfajta megerősítés, pozitív visszacsatolás — nyilatkozta lapunknak dr. Őri alpolgármester úr. — Pécs városa Magyarország egyik legnagyobb (egyetemi) városa, mely hat évvel ezelőtt Európa kulturális fővárosaként is ismert volt. Hatalmas és megbízható kulturális infrastruktúrája, intézményrendszere és kisugárzása hosszú távon a nemzetpolitikai törekvések megvalósítása terén is garanciát ad. Ezek a közös táborozások, ismeretségek, a gyermekkorban megtapasztalt élmények gyakran nemcsak évtizedekre, sőt egész életre szóló barátságokat eredményezhetnek, de akár öntudati mérföldköveknek is tekinthetőek. Nagyon fontos ebben a történetben az is, hogy az itteni, anyaországi fiataljainkban is tudatosítsuk, ne csak a tankönyvekből, de személyes élményeik révén is szerezzenek ismereteket arról, mily hatalmas, mindmáig érezhető traumák születtek a nagyhatalmak 96 esztendővel ezelőtti politikai diktátumának következtében. Az együttműködésekre, az élő kapcsolatokra mindenképpen hatalmas szükség van. Véleményem szerint, különösképpen ha távlatos célokról beszélünk, ráadásul olyan programokat valósítunk meg, amelyek értékrendünkből, identitásunkból is fakadnak, egyaránt kell törekednünk a csapat folytonosságára, illetve megújulására. Persze, mindvégig a kiemelt értékek és a kitűzött célok figyelembevételével. Meggyőződésem, hogy ezeknek a kezdeményezéseknek, gondolatoknak, ötleteknek nemcsak a jelenben vannak, de a jövőben is lesznek elkötelezett támogatói és lelkes mozgatórugói, akik révén még nagyobb lendülettel és egyre bővülő csapattal tudnánk folytatni a megkezdett munkát. Hittel, lelkiismeretesen, belső meggyőződéssel. Nekünk az a feladatunk, hogy jó példával járjunk elől.

A rendezvényt az idén kiemelt médiaérdeklődés fogadta, hiszen a megnyitón a Pannon TV, a Pécsi Hírek újság, a vajdasági Hét Nap hetilap és a Pécs Ma újság tudósítói is jelen voltak. A tábor naplójegyzetei, naprakész frissítéssel, a Kosztolányi Dezső Céltársulás Facebook-oldalán olvashatóak. Ebből szemezgetve megtudhatjuk, hogy a töris szakcsoport a tatárjárásról, az Anjou-korról, az 1848/1849-es magyar forradalom és szabadságharc eseményeiről, Trianonról és az I. világháborúról hallhatott előadást.

A médiások az első hivatalos munkanapjukon az Universitas TV stúdiójába látogattak el, ahol Kosaras Attila, a pécsi egyetemi televízió főszerkesztője fogadta a társaságot. A későbbiekben, a Hét Nap délvidéki hetilap külmunkatársának tolmácsolásában, az interjú-, a cikkírás és a hiteles sajtófotó elkészítésének rejtelmeivel ismerkedtek a részvevők. Végül egy elhivatott helyi kultúrkalauz hölggyel a rácvárosi római katolikus templomba látogattak el, ahol felvezetőként Csehily József zenetanár és növendékei rövid koncertjét hallgathatták meg, majd a templom és a környék történetével is megismerkedhettek. Az élményekről utólag beszámolót is készítettek.

A sportosok a kosárlabdázás alapjaival és a kézilabda fortélyaival ismerkedhettek, a hazautazás előtti délelőttön pedig sorversenyben volt részük. A sportrendezvények helyszínén „útközben” a Pécs TV is forgatott. A közös programok keretében a harminchárom fős diáksereg és a kísérők mindenekelőtt a Zsolnay Kulturális Negyedbe látogattak, ahol a Rózsaszín Zsolnay (porcelán)kiállítással, a Planetáriummal, Kovács Gyula cukrászmester Édes élet nevű cukorkamanufaktúrájával, illetve a fizikalaborral ismerkedhettek.

A hétderéki, viharosba forduló időjárás miatt a tervezett Orfűi Aquapark helyett, úgynevezett B tervként, a csapat Szigetvár felé vette az irányt. Mivel a felújítási munkálatok miatt Zrínyi Miklós várát csak kívülről adódott lehetőség megtekinteni, a fennmaradt időben a szigetvári termálvizes gyógyfürdő medencéiben lubickolhatott/lazíthatott a társaság. Tematikus — történelmi, helytörténeti és kulturális! — kirándulásra került sor továbbá Pécs belvárosában (Kossuth-szobor, dzsámi, székesegyház, Barbakán), a Misina-tetőn, illetve Magyarország legnagyobb épületében, a 197 m magas pécsi tv-toronyban is. A tetején egy egész évben működő étterem és kilátó kapott helyet.

Az esti takarodók előtti másfél órában a csapatvetélkedőké volt a főszerep, seperc alatt tetőfokra emelve az erősödő, egészséges verseny- és csapatszellemmel átitatott hangulatot. Az ötletesebbnél ötletesebb versenyszámokban (székfoglaló, viledás seprűtánc, luficsata, pingponglabdahajtás...) a Joci és a Mókusok, a Cserebogarak, a Miki Egér és a Gázfőelzárók, a Hős 6-os és a Kérdőjelek csapata mérte össze erejét. A tábor búcsúestje diszkóval és moldvai táncházzal kiegészítve ért véget, mely után már csak az eredményhirdetés — a végső rangsor alakulásába a napi obligát szobaszemle alkalmával kiérdemelt pontoknak is volt némi beleszólásuk! —, valamint az oklevelek átadása következett.

A tábor ugyan lassan véget ért, a kialakult barátságok és a közösen szerzett élmények azonban örök élményként megmaradnak valamennyi résztvevő számára. Az elmúlt napok kalandos programjai során kötött barátságokat [...] három ország három határa sem tudja elválasztani egymástól. Jövő augusztusban újra találkozunk majd, várnak mindenkit a Kosztolányi Dezső Céltársulás önkéntesei és a Pécsi Sport és Újságíró Anyanyelvi Tábor!” (naplójegyzet)

Az „impresszum”

A tábor alatt a diákokat e sorok írója mellett Eső Veronika (Pécs), Rózsa Antoanetta (Tóthfalu), Lőcsei Márta (Hertelendyfalva), Máté Lajos (Torontálvásárhely) és Szenn Péter (Haraszti) felnőtt kísérők, valamint a KDC részéről Czente Petra, Metzger József, Nagy Balázs, Somorai Renáta, Tóth Martin és az egyesület elnöke, Barkóczi Csaba segítették. A délelőtti foglalkozásokra és a délutáni kirándulásokra Beke Zoltán, Bencze Anikó, Engert János, Mieth Petra, Somogyi Bálint, Sternóczky Karolina, Szabó Zsolt Adrián és Szíjártó György Ágoston önkéntesek közreműködésével került sor.

Fényképezték: Mészáros István és Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..