A dalos társ visszavonulása
Tóth Lívia
2013.01.30.
LXVIII. évf. 5. szám
A dalos társ visszavonulása

„Zengettük a jövő reményit,/ Elsírtuk a mult panaszát;/ Dicsőség fényével öveztük /Körűl a nemzetet, hazát:/ Minden dalunk friss zöld levél/ Gyanánt vegyült koszorujába./ Hová lettél, hová levél/ Oh lelkem ifjusága!” 
                  (Arany János: Letészem a lantot)

A csókai Engi László, a mindenki által ismert és kedvelt Laci bácsi, január 23-án töltötte be a 89. életévét. Kívánsága szerint ezt a napot az énekkarával, a Pannónia férfikórussal és a barátaival ünnepelte meg. Ekkor jelentette be azt is, hogy elbúcsúzik az énekkartól, nem jár be többé a próbákra, nem utazik velük a fellépésekre, de a segítségére, tanácsaira természetesen továbbra is számíthatnak. A Pannónia férfikórus dalos társuk kiválását színes zenés műsorral tette emlékezetessé.

Az ünnepelt gazdag életútjának állomáshelyeit Hajnal Attila kórusvezető idézte fel. Engi Laci bácsi 1924. január 23-án született Rábén, a ma Romániához tartozó Óbébán keresztelték meg. Tanulmányait Rábén, Szegeden, majd Nagykikindán végezte, tanító lett. Dolgozott Padén, Oroszlámoson, Törökkanizsán, a csókai általános iskola igazgatója volt. 1951-ben megalakították Csókán a József Attila Kultúregyesületet, és remek színdarabokat rendezett, de a politika nem nézte jó szemmel a tevékenységüket. Engi Lászlót kihelyezték Hódegyházára, majd hat év után visszakerült Csókára, de már nem a tanügybe, hanem a húsgyárba. A beszerzési osztály vezetését bízták rá, onnan ment nyugdíjba 25 év után. A művelődési élethez azonban sohasem lett hűtlen, a vállalatban is a kulturális tanács tagjaként működött, másfél évtizeden át zsűrizett a községi szavalóversenyeken. 1969-ben csatlakozott azokhoz a fiatal egyetemi hallgatókhoz, akikkel megalapították a jelenlegi Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesületet. Életében a sport is jelentős szerepet játszott. Futballozott, kézilabdázott, gyorskorcsolyázott, kosárlabdázott, a tekeklub tagja volt, 1942 óta pedig önkéntes tűzoltó. Mindig tudta, hogy mi a dolga — szokta hangoztatni.

A programban, amely bensőségesre és egyben meghatóra sikeredett, a Pannónia férfikóruson kívül Viola János vezetésével fellépett a Bánság tamburazenekar, Losonc Inez fiatal énekes és Pintér Imre, szintén dalcsokorral kedveskedve Laci bácsinak, aki — mint kiderült — nemcsak a születésnapját, hanem a házassági évfordulóját is ülte nejével, Rózsikával. Tápai Tibor versmondó Radnóti Miklós Nem tudhatom és Arany János Letészem a lantot című költeményét mondta el, Kónya Sándor versénekes pedig egy szentmihályi népdalt hozott ajándékba. Az ünnepeltet a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusának nevében Tóth Rozália köszöntötte, és csatlakozott hozzá Sziveri Szabolcs, a Rákóczi férfikórus művészeti vezetője is. Természetesen mindketten daloltak is, Laci bácsival együtt. A születésnapos, akit a jelenlévők életvidám örökifjúnak neveztek, még számos gratulációt kapott, többek között a tordaiaktól, a törökkanizsaiaktól, a csókai helyi közösségtől, a művelődési és oktatási központtól, a Bozóki Hecskó Károly Dalkörtől, barátaitól és tisztelőitől.

Az összejövetel rendkívül jó hangulatban vacsorával, borozgatással, muzsikával és nótázással folytatódott.
 

Képgaléria
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..