home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A dalokba menekülve
BARÁCIUS Zoltán
2007.10.03.
LXII. évf. 40. szám
A dalokba menekülve

Mielőtt az Emmanuel Kamarakórus ,,életrajzát” vázolná Balázs József elnök, aki a nagybecskereki Madách Színház rangos színjátszója is, elmondja, hogy a világon mindenütt, így nálunk is, sok vonatkozásban elfordul a társadalmi közgondolkodás attól a klasszikus ideáltól, amelyben a kórus...

Mielőtt az Emmanuel Kamarakórus ,,életrajzát” vázolná Balázs József elnök, aki a nagybecskereki Madách Színház rangos színjátszója is, elmondja, hogy a világon mindenütt, így nálunk is, sok vonatkozásban elfordul a társadalmi közgondolkodás attól a klasszikus ideáltól, amelyben a kórusmuzsikának természetes helye volt. De az Emmanuel Kamarakórus esetében a kapcsolat a hallgatósággal, ha úgy tetszik, a közönséggel, nem szakadt meg.
* Az Emmanuel Kamarakórus gyakran igazolta a rangját. Egy évtizeddel ezelőtt alakult, nemrégiben tartotta meg jubileumi hangversenyét.
- Igen, ezen a rendezvényen Bárdos, Kodály, Schubert, Mozart, Rossini, Franck, Wolf, Halmos és mások dalait adtuk elő Konrád Emma karnagyunk vezényletével, a kórus valamennyi tagjának, valamint Ivanica Diana, Rontó Márta, Süveg Tibor és Dutina Vilma közreműködésével. Mi, az alapító tagok, a koncert után összenéztünk: tíz évvel ezelőtt alakultunk meg, s azóta lépünk fel gondosan összeállított műsorainkkal.
A nagybecskereki székesegyház kórusához csatlakoztunk mi, egynéhányan 1997-ben. Célunk az volt, hogy terjesszük az egyházi és a világi kóruszenét a környezetünkben és másutt, hogy népszerű zeneszerzők darabjait, szerzeményeit adjuk elő, ha lehetséges, eredeti nyelven, vagyis magyarul, latinul, olaszul stb. Ilyen jellegű magyar vegyes kórus évekig nem adott életjelt magáról, nem működött, pedig Nagybecskereknek szép és tartalmas zenei hagyományai vannak, Városi Filharmóniánk is volt egykor. Én a társaimmal a katolikus plébániára jártam hittanórára, felvettek az ifjúsági kórusba, s amikor a Madách Színházban előadták a János Vitézt, Mály István karnagy egy kórusfélét hívott életre, amely közreműködött az előadásokban. Ezután Konrád Emma vett engem és társaimat a védőszárnyai alá, tagjai lettünk a Petőfiben megalakuló Bartók Béla kamarakórusnak. Miután a tagság szétszéledt, csak az egyház támogatására számíthattunk. Ennyit magamról és az Emmanuel Kamarakórus megalakulásáról.
* Milyen volt és milyen most a repertoár?
- Mindig az igényességre törekedtünk. Műsorunkban Mozart, Beethoven, Liszt, Rossini, Schubert, Halmos, Bárdos, ifj. Somorjai művei szerepelnek, de nem hiányoznak a kortárs vajdasági zeneszerzők darabjai sem. Szívesen énekeljük Hartig Tibor, Molcer Mátyás, Megyeri Lajos és mások szerzeményeit. Néha a könnyűzene múzsája is megihlet bennünket.
Nagy és összetartó családként működünk Konrád Emmának köszönhetően, akinek az édesanyja és a nagyapja is kiváló zenepedagógus volt. Emma tanári munkájával egyidejűleg kezdődött a kórusvezetői pályája is. Kezdetben gyermekkórusokkal foglalkozott. Kitartó és odaadó munkájának köszönhetően értük el a sikereinket. å mondja mindig: Terjesszük a szép zenét, a kórusmuzsikát, és ezáltal is ápoljuk kultúránkat, őrizzük magyarságunkat. Konrád Emma 2003-ban megkapta Nagybecskerek legnagyobb elismerését, a város díját. 2007 áprilisában Visegrádon a Szent György Lovagrend tagja lett. Nélküle lebénulnánk, Emma tartja bennünk a lelket, buzdít minket.
* Önök 2002-től civil szervezetként működnek. Műsornaptárjuk rendkívül gazdag, aktivitásukról legendákat mesélnek.
- Több fesztiválra jelentkeztünk, vendégei vagyunk az Adán megtartandó Bárdos-hetek találkozónak, részt veszünk a Vajdasági Magyar Kórusok Fesztiválján, minden évben fellépünk a nagybecskereki Európa Napja rendezvényen, valamint minden magyarsághoz fűződő megemlékezésen, egyházi ünnepeken stb. Eljutottunk Rumára, bronzplakettet nyertünk a kórusok tartományi fesztiváljának a döntőjében. Vendégszerepeltünk Budapesten, a tartományt képviseltük Erdélyben, Tordaszentlászlón, a Szent László-napi találkozón, felléptünk Kolozsvárott is. Kapcsolatban vagyunk több határon túli kórussal, például a budapesti Musica Sacra és a Sík Sándor kórusokkal, valamint a magyarfenesi (Erdély) vegyes karral. Eljutottunk a bánsági magyarlakta településekre is (Pancsova, Sándoregyháza, Erzsébetlak). A tájolást szeretnénk folytatni a jövőben is. Tavaly októberben Szlovákiába utaztunk, a senicai nemzetközi kórusfesztiválra, ezen mi képviseltük Szerbiát. Abban a hónapban együtt énekeltünk a nálunk fellépő Vocal Nord nevű, kiváló norvég együttessel is. Mindent összevetve a tízéves fennállásunk alatt megközelítőleg kétszáz fellépésünk volt Vajdaság-szerte és külföldön.
* Milyenek a visszajelzések?
- Budapesten azt hangsúlyozták, hogy szakmai fejlődésünk töretlen, minden produkciónk hallgatásakor a meglepetés örömét érzik a házigazdák. Mondták azt is, hogy a nem zenészekből álló társaság csodálatos harmóniáról tett tanúságot, mind hangzásuk, mind pedig emberi összeforrottságuk szempontjából. Aláhúzták nemegyszer azt is, hogy színes műsorválasztásunk mindig felejthetetlenné teszi a hangversenyeket. Ezt Rónaszéki Tamástól, a budapesti Jézus Szíve-templom Musica Sacra Kórusának karnagyától hallottuk. Egymástól pedig tisztességet, megbízhatóságot tanulunk.
További eredményes munkát kívánunk!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..