home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A csutkanyuszi Hódegyházáról érkezett
Kőművesné Nyáry Márta
2015.04.07.
LXX. évf. 14. szám
A csutkanyuszi Hódegyházáról érkezett

Huszonharmadik alkalommal rendezték meg Szajánban a Húsvéti népi játékokat a Délibáb Hagyományápoló és Természetbarát Kör szervezésében. A rendezvényt Zombori Szilvia, a Délibáb elnök asszonya nyitotta meg, és elmondta, céljuk a régi szajáni húsvéti hagyományok ápolása. Az egybegyűltekhez Apró Kornél, a falu polgármestere is szólt, aki köszöntőjében a húsvét, a legnagyobb keresztény ünnep fontosságáról beszélt.

A szajáni rendezvényre a részvevők Padéról, Hódegyházáról, Tiszahegyesről és Nagykikindáról érkeztek. A húsvéti találkozó művelődési műsorral kezdődött, nagy sikerrel léptek fel a szajáni Mézeskalács óvodásai Bóka Mónika óvónő vezetésével. Őket az ifjú Délibáb-tagok, Német Bettina és Martina, Jenován Nikoletta és Gabriella, Süli Szibilla, Törköly Viktória, Tóth Evelin, Visnyei Viktória, Kormányos Réka, Juhász Orsolya, Kovács Viktor, Fekete Félix és Richárd, valamint Zsigovity Tünde követték. Színes összeállításukban szóltak a helybeli húsvéti szokásokról és hiedelemvilágról, valamint tavaszköszöntő verseket adtak elő. Nagy sikert aratott a nagykikindai idősek otthona klubjának kórusa, valamint harmonikása, Laza Petkov és énekese, Balog Pál.

A rendezvény szerves része volt a húsvéti nyuszik és a festett tojások kiállítása. A legérdekesebb nyuszit, a csutkanyuszit a hódegyházi Tóth Nikoletta készítette. A frappáns alkotásához a csutkán kívül diót, földimogyorót és szárított narancshéjat használt. A tiszahegyesi Gvozdić Nataša kelt tésztából sütötte a nyusziját, a nagykikindai idősek klubjának tagjai pedig csuhéból és zsákból készítették. A látogatók a húsvéti tojásokat is megcsodálták. A padéi Napsugár Női Egyesület a tojások díszítésekor az almavirág motívumot használta fel, Martonosi Erika pedig csipkézett tojásokat hozott Hódegyházáról. A szintén hódegyházi Vastag Katica csipkelepelbe bújtatott tojásokat állított ki. A helybeli hagyományőrzők is remekeltek: Visnyei Viktória szalmaszálakkal díszítette a munkáit, Süli Ottília a lányaival, Evelinnel és Szibillával a tojásfestési technikák szinte összes módját bemutatta. A szajáni Kolping Család mákkal, grízzel, lencsével, tésztával, textillel díszített tojásokat mutatott be, Kéri Brigitta elnök asszony pedig elhozta a lengyelországi Kolping Szövetség húsvéti tojásait is. Tiszahegyesről Mavrenski Katica horgolt és kötött, húsvéti népi motívumokkal díszített kézimunkákat állított ki. A hódegyházi Árvácska női csapat főként kifinomult ízléssel megkomponált hímes tojásokat mutatott be.

A szajáni, hódegyházi és tiszahegyesi iskolások húsvéti gyermekjátékokban versenyeztek Zsigovity Hajnalka vezetésével, a részvevők pedig a Délibáb tájházban megtekintették az értékes néprajzi gyűjteményt.

A rendezvény legfőbb támogatója Kabók Lajos és Mária, valamint a helyi közösség volt.

Kéri Brigitta felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..