A csumajárás hagyománya

A csumajárás hagyománya

Az újabb kori szokások közt, a dunántúli regölés mellett, különösen a magyarság keleti nyelvterületén van jelen ez a hagyomány. Az Erdélyben és Bukovinában, továbbá a Moldvában letelepedett székelyeknél a leírások is utalnak rá. Helyenként még élő szokás a téli ünnepkörben a maszkos alakoskodás.

Mottó: „A jövőnek sok neve van: a gyenge úgy hívja, elérhetetlen. A gyáva úgy, ismeretlen. A bátor lehetőségnek nevezi!” (Victor Hugo)

A karácsonyi-újévi történés adatainak közlését Gál Veronika, a Petőfi Sándor-program al-dunai ösztöndíjasa tette lehetővé. A bukovinai és a moldvai csumajárás hagyománya igen gazdag. Moldvában a régi hiedelem alapján betegségűző szerepe volt a csumának: ahol étellel kínálták, ott kevesebben haltak meg, ahol csumainget is készítettek, ott nem haltak meg pestisben. Hertelendyfalván fennmaradt a karácsonyi csumajárás, a nagyobb gyerekek, fiatalok csoportokat alkotnak, és elmennek a lányokhoz. Tréfálkodás közben a maszkba öltözött fiúkat a lányoknak fel kell ismerniük, mindaddig folytatódik ugyanis az alku, ameddig a fiú fel nem fedi a kilétét. A régi hagyományhoz híven az énekes csoportokat is két, jelmezbe öltözött maszkos „csuma” kíséri, ők a csoport hírnökei, akik előre mennek a házhoz. Éneklés alatt bent a házban letérdelve, keresztben tartott botokkal hallgatják az énekeseket a háziakkal együtt. A csuma öltözéke egy kifordított báránybőr bunda, derekán csengettyűk és kolompok vannak, melyekből minél többre van szükség, hogy kellő zajt keltsenek. Fején álarcot, kézzel készített maszkot visel, kezében pedig a csumabotot tartja. Fontos, hogy felismerhetetlen maradjon. A csumázásra december 24-én szokott sor kerülni, a beöltözött legények akkor mentek kisebb csoportokban. A csumázás hagyománya a lányos házakhoz kötődik. Ahol befogadják a hírnököt, karácsony estéjén oda mennek énekelni. A 2015. évben, összhangban a hagyományokkal, változatlanul a hertelendyfalvi Lőcsei család volt a házigazda.


Gál Veronika felvétele

A gyerekek és a hátrányos helyzetű családok az idén is csomagot kaptak, emellett a szervezők igyekeztek felkarolni a Temes-parti kisváros szellemileg visszamaradott gyermekeit. Hertelendyfalván a város vezetősége ötödik alkalommal szervezett újévi kézművesvásárt. Az eseményre azok a civil szervezetek, egyesületek kaptak meghívást, illetve jelentkezhettek, amelyek kézzel, egyedi technikával készített termékeket vagy a helyi hagyományoknak megfelelő árut kínáltak az ünnepkör hangulatával összhangban. A hertelendyfalvi Tamási Áron Székely—Magyar Művelődési Egyesület asztalán hagyományos recept alapján készült sütemények, székely varrottasok és karácsonyi díszek voltak.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A csumajárás hagyománya
Bánáti Újság
A csumajárás hagyománya
Bánáti Újság
  • Zséli Ágnes
  • 2020.06.02.
  • LXXV. évfolyam 22. szám
Facebook

Támogatóink