home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A csókaiak tudják, mit akarnak és mire képesek
Tóth Lívia
2016.08.08.
LXXI. évf. 31. szám
A csókaiak tudják, mit akarnak és mire képesek

Csóka község ünnepét 2001 óta július 26-án, Szent Anna napján tartják meg. Ezt a dátumot annak emlékére választották, hogy 185 évvel ezelőtt, 1831-ben ezen a napon hunyt el Csókán a kolerajárvány utolsó áldozata.

A 135 emberéletet követelő vész túlélői fogadalmat tettek, hogy nem feledkeznek meg erről az eseményről. Egyébként ugyanezen a napon ülik meg a helybeli Szent Gábriel arkangyalról elnevezett pravoszláv templom napját is.
 
A községi képviselő-testület műsorral egybekötött ünnepi ülése előtt az önkormányzat tisztségviselői megkoszorúzták a katolikus temetőben felállított emlékkeresztet.
 

Oláj Tibor (Gergely Árpád felvétele)

A program kezdetén a szerb és a magyar himnuszt a csókai Szent Száva és a tiszaszentmiklósi Dr. Tihomir Ostojić Művelődési Egyesület énekkara, valamint a II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület férfikórusa énekelte el. Ezután, mint minden évben, az idén is felolvasták a fogadalmi okmány szövegét, hogy megújítsák őseik esküjét.
Oláj Tibor, a községi képviselő-testület elnöke a beszédében hangsúlyozta, az ünnepeket általában a könnyed hangulat, a derűlátás és a vidámság jellemzi, de a község napján gondolniuk kell az elkövetkező időszakra is. Egyszersmind megkérdezhetik maguktól, megtettek-e minden tőlük telhetőt, vagy dolgozhattak-e volna többet és jobban.

— Felhívom a figyelmet a számos területen elért sikerekre, a rendezett környezetünkre és a kommunális infrastruktúra fejlődésére. Az elmúlt időszakban sor került településeink útjainak javítására, ifjúsági otthonok, óvodák, iskolák korszerűsítésére, a csapadékvizet elvezető árkok rendbehozatalára, a városi vízvezeték-hálózat egy részének felújítására. Támogattuk az egyházi közösségeket, bővült az egészségügyi intézmények felszereltsége, javult az idős és szociálisan veszélyeztetett polgáraink helyzete. E munkálatok nagy részét a községi költségvetésből, valamint köztársasági és tartományi támogatásból finanszíroztuk — emelte ki a községi képviselő-testület elnöke, és hozzátette, sajnos nem sikerült kedvező feltételeket teremteniük ahhoz, hogy olyan befektetőket vonzzanak a községbe, akik új munkahelyeket teremtettek volna.
 

Stana Đember (Gergely Árpád felvétele)

Stana Đember, Csóka község újonnan megválasztott elnök asszonya szintén a gazdaság és a mezőgazdaság fellendítését jelölte ki elsődleges feladatként, és felsorolt néhány stratégiai célt, melyet mielőbb szeretnének elérni. Ezek közé tartozik az ipari övezet kialakítása, valamint az önkormányzat és a helyi közösségek átszervezése. Ünnepi gondolatai végén Jovan Dučić szerb költőre hivatkozott. Az idézett verssorok szabad fordítása szerint nagyon szörnyű, amikor valaki nem tudja, mit akar, de még szörnyűbb, ha nem tudja, mire képes.
 

A díjazott fiatalok a község vezetőivel (Gergely Árpád felvétele) 

Az összejövetelen megjutalmazták a község általános iskoláinak Vuk-díjas tanulóit, a csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskolából a generáció diákját, valamint a legjobb eredményt elért fiatal sportolókat.
 

Bugyi Lajos csókai képzőművész a kiállításmegnyitón

A műsorban verset mondott Milan Stevanov, a padéi Szervó Mihály Általános Iskola hatodikos tanulója és a Kazinczy-érmes Marx Éva, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Kék cinkék irodalmi csoportjának tagja. A tiszaszentmiklósi Wisla Művelődési Egyesületből Julija Lakatoš és Adrijano Bujak egy lengyel nyelven előadott költeménnyel állt a közönség elé. Ugyancsak nagy tetszést aratott a két hangszerszólista, Milica Sočin és Cára Kyra is.
A Művelődési Ház előcsarnokában és az épület előtti téren a csókai Paletta képzőművészeti egyesület fiatalabb és idősebb festői állították ki alkotásaikat, a tiszaszentmiklósi Vanja Miladinov origami technikával készült munkáit, az Oltvány Egyesület pedig a legfinomabb pálinkáit bocsátotta közszemlére.
 

A legjobb tamburások

A Csóka község napja alkalmából életre hívott ünnepségsorozatnak több kísérőrendezvénye is volt. A Művelődési és Oktatási Központ szervezésében ötödik alkalommal találkoztak a Tisza menti tamburazenekarok, és nyolcadik éve mutatták be főzési tudományukat azok a csapatok, amelyek a bográcsfesztre érkeztek. A tamburások megmérettetésén a legjobb zenekarnak és a legkiválóbb prímásnak járó díj a magyarországi Deszkre került.
 

A bográcsfesztivál részvevői

Az ünnepség zárásaként liturgiát és vecsernyét tartottak a pravoszláv templomban, a Szentháromság római katolikus templomban pedig Szent Anna-napi misét celebráltak.  
Az alábbi képre kattintva olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Lívia
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..