A csodákra is képes közösség ünnepe

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

A csodákra is képes közösség ünnepe

Kenyérszentelés - Szabó Attila fotójaA törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület szervezésében először tartottak Szent István-napi ünnepséget a községben. Az augusztus 15-ei rendezvényt, amelynek a védnöke Újhelyi Nándor, a községi képviselő-testület elnöke volt, Bánátnak ezen a részé...

Kenyérszentelés - Szabó Attila fotója

A törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület szervezésében először tartottak Szent István-napi ünnepséget a községben. Az augusztus 15-ei rendezvényt, amelynek a védnöke Újhelyi Nándor, a községi képviselő-testület elnöke volt, Bánátnak ezen a részén joggal nevezhetjük történelmi pillanatnak. Kitalálói és megvalósítói bíznak abban, hogy az évek múlásával ez a megmozdulás hagyományossá válik. Az összejövetelen többek között részt vett Pásztor István, a VMSZ elnöke, Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke és Dobai János tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes.
Az esemény kezdetén a vendégek, az esti műsor résztvevői és a helybeliek lovasok vezetésével, élő zenei kísérettel vonultak a központi óvodától a Szent György-templomig, ahol msgr. Bogdán József plébános úr kenyérszenteléssel egybekötött szentmisét szolgáltatott. Prédikációjában kiemelte, mindig a jelen pillanatot kell a legfontosabbnak tartanunk. A jelen az Isten ajándéka, amelyet jóra kell fordítanunk -- mondta --, különösen ezen a napon, amikor három ünnep találkozott, a kenyérszentelés, Nagyboldogasszony- és Szent István-napja.
Újhelyi Nándor esti ünnepi beszédében hangsúlyozta, hosszú út vezetett ahhoz, hogy a környező községekhez hasonlóan végre Törökkanizsán is méltóképpen emlékezhessenek államalapító Szent István királyunkra. Hittel vallotta, hogy az a közösség, amely saját romjaiból fel tud támadni és tovább tud haladni, fejlődni, soha nem veszhet el: ''a törökkanizsai magyar közösség ilyen. Habár sokan lemondtak rólunk, mi megmutattuk, hogy erősek vagyunk, s ha kell, csodákra is képesek vagyunk. Mert itt akarunk maradni és jobb jövőt biztosítani gyermekeink számára. Itt, a szülőföldön, a Bánságban.”
A művelődési programban fellépett a csókai Rákóczi férfikórus, a magyarkanizsai Cifraszűr népdalkórus, a kisoroszi Kökény néptánccsoport, Terhes Andor tánccsoportja, a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület népdalkórusa, Tiszafa és Tiszavirág néptánccsoportja, valamint Tóth Tímea és Kónya Renáta versmondók, Szűcs Orsolya népdalénekes. A színház előcsarnokában a Kéknefelecs Hagyományápoló Kör tagjainak kézimunka-kiállítását tekinthették meg a jelenlévők.
A rendkívüli nap nótaesttel zárult, amelyen Cára Aranka és Lőrinc Gábor az Alföldi Fiúk zenekar kíséretében szórakoztatta a közönséget.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A csodákra is képes közösség ünnepe
Szabadkai Napló
A csodákra is képes közösség ünnepe
Média
Facebook

Támogatóink