home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A csatornahálózat segíthetne a falun
KåMëVESNÉ NYÁRY Márta
2006.10.25.
LXI. évf. 43. szám

Némi lámpalázzal tölti el az embert, ha a szülőfalujáról kell írnia, ahova már egyre ritkábban jár. De amikor a nagykikindai autóbuszból kiszállva meghallom a kisoroszi templom harangjának mély kongását, és szembe jönnek velem az ismerős arcok, akkor tudom, otthon vagyok. Utam először a település el...

Némi lámpalázzal tölti el az embert, ha a szülőfalujáról kell írnia, ahova már egyre ritkábban jár. De amikor a nagykikindai autóbuszból kiszállva meghallom a kisoroszi templom harangjának mély kongását, és szembe jönnek velem az ismerős arcok, akkor tudom, otthon vagyok.
Utam először a település első emberéhez, Kabók Imréhez, a helyi közösség elnökéhez vezet. Morzsát morzsa után rakva gyűjti össze egy szakajtóba Kisorosz megoldásra váró gondjait. Azután ,,gyúr” egyet az anyagon, és újrateremti, leginkább önerőből, vagy éppen miniszteri segítséggel a falu világát.
- A Predrag Bubalo és Zoran Lončar miniszterekkel folytatott megbeszélésünk után a Szerencsejáték Alapból 850 ezer dinárt kaptunk - kezdi a beszámolóját. - Ebből két munkát végeztünk el. Első volt a szeméttelepre vezető út törött cseréppel való beborítása 500 méter hosszan, majd tető került a piaci asztalok fölé. Sajnos, ki kell jelentenem, hogy az önkormányzattól nagyobb támogatást nem kaptunk, ezért nem is kezdhettünk komolyabb befektetésbe. Befejezés előtt van az Opsenica testvérek, a Petőfi Sándor, valamint a Templom utcában a központtól Töröktopolya felé vezető úttest új burkolattal való ellátása.
A falubíró összegezte a többi újdonságot és kezdeményezést is. Szavai a tenni akarást sugározzák.
- A közelmúltban az önkormányzat anyagi eszközeiből a temetők járdáját építették ki, a katolikus temetőben a meglévőt meg is hosszabbították. Továbbra is folyamatban van a talajvíz károsultjainak a segélyezése, mert a belvíz eddig sohasem tapasztalt károkat idézett elő. Nagy jelentőségük van a helyi közösség közreműködésével elvégzett kisebb munkáknak is. Például megjavítottuk a járdák átvezető hídjait, a futballcsapatnak fűnyírót vásároltunk, mivel a régi meghibásodott. Bizony, kevés falunak van ilyen jó pályája. A Szent Péter és Pál katolikus templomunk külső meszelését is közösen végeztük el. A helyi közösség adományozta az anyagot, egy jóakaratú csoport (a tűzoltók és az asszonykórus tagjai) végezte el a munkálatokat. Ugyanígy kapott a pravoszláv templom két melléktornyának 16 ablaknyílása új zsalugátert.
Amikor az elnök urat a tervekről kérdezem, a tekintete megtelik lelkesedéssel, nem kételkedik a jövő beruházásaiban:
- Készül a tervezet a belvíz lecsapolására. Egy föld alatti csatornahálózat lehetővé tenné, hogy a talajvíz szintje másfél méteren maradjon. Ez óriási befektetés, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Alap eszközeiből szeretnénk végrehajtani. Számításaink alapján megközelítőleg egymillió euróra lenne szükségünk. A munkálatok elvégzése kulcsfontosságú, hiszen az elmúlt évben 36, ebben az évben viszont 47 épület szenvedett vízkárt. Ezenkívül jövőre szeretnénk mindkét temetőben kápolnát építeni.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..