home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A célok elérése szövetségesekkel lehetséges
Tóth Lívia
2022.03.16.
LXXVII. évf. 11. szám
A célok elérése szövetségesekkel lehetséges

A Csókai Művelődési és Oktatási Központ szervezésében ünnepi műsorral tisztelegtek az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc emléke előtt. Az eseményen a vendégek között jelen volt dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, a VMSZ köztársasági parlamenti jelöltjeinek listavezetője, Nyilas Mihály igazságügyi államtitkár, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Tóth Zoltán tartományi, urbanisztikai és környezetvédelmi segédtitkár, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjelöltje, Kormányos László, a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság sporttal megbízott segédtitkára, Kiss Tóth Erika, a VMMSZ alelnöke, valamint Hajdú Sándor csókai plébános.

Homolya Ákos történész, a Rákóczi Szövetség zentai ifjúsági szervezetének elnöke beszédét Wass Albert szavaival kezdte: „A hazaszeretet ott kezdődik, amikor egymást szeretik azok, akik egy hazában élnek. De ezt olyan nehezen értik meg az emberek.” 1848 márciusában a fiatalok nemcsak tudták és érezték ezt, hanem cselekedtek is, nehéz, határozott, jövőt építő döntéseket hoztak. Hitték, hogy a magyarság jövője rövid és hosszú távon is egyvalamitől függ, a hazaszeretettől. A forradalom eseményei, a szabadságharc küzdelmei és az azóta őrzött jelképei egyszerre fejezik ki számunkra a magyarság tiszteletét a történelmi múltja iránt, valamint a közös elhatározásban rejlő erőt és a cselekvést. A magyar forradalom és szabadságharc ezért nem is csak újkori történelmünk messze világító eseménye, hanem a nemzeti önazonosságunk alapja is. 


Dr. Pásztor Bálint (fotó: Tóth Lívia)

— Legyen béke, szabadság és egyetértés. Ezekkel a szavakkal kezdődik az a dokumentum, amelyet mi 12 pontként ismerünk, és amely meghatározta a magyarság programját 1848. március 15-én, de azóta is. Ezek azok a célkitűzések, amelyekért mi mindannyian küzdünk, függetlenül attól, hogy Magyarországon élünk, Vajdaságban, Felvidéken, Erdélyben, Kárpátalján, vagy bárhol a világban vagyunk magyarok — hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében Pásztor Bálint, majd a szövetségesek és a támogatók fontosságára is kitért. — Az, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség sikeres tudott lenni az elmúlt másfél évtizedben, annak köszönhető, hogy tudtunk szövetségeseket találni az általunk megfogalmazott célok megvalósításához Budapesten is, Belgrádban is, és máshol is. Ennek köszönhető, hogy az elmúlt hat évben átfogó gazdaságfejlesztési program jöhetett létre, hogy van ösztöndíjrendszerünk, Európa Kollégiumunk Újvidéken. Ennek az eredménye az, hogy Belgrádban ki tudtuk harcolni az oktatás, a művelődés, a tájékoztatás érdekében azokat a lépéseket, amelyek az intézményrendszerünk megtartásában jelentősek. És mindez annak is köszönhető, hogy Magyarországnak az elmúlt tizenkét évben olyan nemzeti kormánya volt Orbán Viktor vezetésével, amelyik fontosnak tartotta azt, hogy mi magyarként itt Vajdaságban ne csak megmaradni tudjunk, hanem fejlődni is.

Beszédét azzal zárta, hogy április 3-án mindenki éljen a szavazati jogával, támogassa az egyetlen magyar listát Szerbiában, és azt, hogy Magyarországnak továbbra is olyan nemzeti kormánya legyen, amely partnerként tekint ránk.

Az ünnepi műsorban fellépett a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa, a II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület férfikara, az Orpheus Egyesület Pannónia dalköre, Mihók Attila citerás, Jaksa Dominika versmondó. Végezetül a kishegyesi Rizgetős néptánccsoport összeállítását láthatta a közönség. A koreográfus és a csoportvezető Patyerek Csaba volt, kísért a Juhász Zenekar, közreműködött Hajvert Ákos versmondó.


Részlet a műsorból (fotó: Dinovizija)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..