home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A cél egy szakkollégiumi rendszer létrehozása
Gyurkovics Virág
2015.10.11.
LXX. évf. 40. szám
A cél egy szakkollégiumi rendszer létrehozása

Beszélgetés Snejder-Sára Ildikóval, az Európa Kollégium megbízott igazgatójával — A 2006. évi elképzelés megszületése, illetve a 2008. évi alapkőletétel után egy álom vált valóra a mostani megnyitóval — ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg kapuit az Európa Kollégium. Snejder-Sára Ildikó megbízott igazgatónőt egyebek közt arról kérdeztük, a lakhatáson kívül milyen funkciót vállal magára a kollégium, illetve milyen tartalommal töltik meg az intézményt.

* A kollégium a tervek szerint nemcsak lakhatásra, hanem a tudás elmélyítésére is lehetőséget teremt a bentlakóknak. Milyen tartalommal tervezik megtölteni a kollégiumot?

— Nagyon fontos feladatunknak tartjuk, hogy felkaroljuk ezeket a diákokat minden téren, ám elsősorban a tanulásban. Ezt pedig annak érdekében tesszük, hogy ne csak járjanak az egyetemre, hanem valóban el is jussanak a sikeres diplomázásig. Fontosnak tartjuk, hogy szakmai képesítést is szerezzenek, illetve hogy szakmai tapasztalatot gyűjtsenek már az egyetemi éveik alatt. Ehhez különféle intézményekkel kívánunk kapcsolatba lépni, melyekbe a diákok el is tudnának járni szakmai tapasztalatot szerezni, ismerkedni, hogy a diplomázásuk után minél hamarabb munkába tudjanak állni.

* Említette a megnyitón, hogy kollégiumi képzést is szerveznek majd. Mire gondolt pontosan?

— Az a célunk, hogy szakkollégiumi rendszert hozzunk létre. Ehhez pillanatnyilag összesen öt nevelőtanár áll rendelkezésünkre. Ők fogják ezeket a szakkollégiumi programokat megtervezni, megvalósítani, és ők fognak dolgozni is a diákokkal. Közreműködésükkel a kollégium arra fog törekedni, hogy különböző tartalmakkal, szolgáltatásokkal gazdagodjon a kollégiumi élet. Az is elképzelhető, hogy külsős előadókat, szaktanárokat hívunk majd meg, akik saját tapasztalataikról beszélnének, bátorítanák, motiválnák az egyetemistákat, illetve segítenék őket a tanulásban.

* A lakhatásért, a tanulás elősegítéséért cserébe mit vár el lakóitól az intézmény?

— Azt, hogy részt vegyenek ezeken a programokon, mindenféleképpen be szeretnénk őket vonni. Minden egyetemista-központnak van egy házirendje, nekünk is van, és nagyon szigorúan be kell tartani. Ezzel nem ijesztgetni szeretném a hallgatókat, de azt gondolom, nemcsak a kollégium, hanem az ő saját érdekük is, hogy betartsák ezeket a szabályokat.

* Az első jelentkezési határidő szeptember elején járt le, a második kollégiumi pályázati felhívás október 20-áig érvényes. A rendelkezésre álló több mint 400 férőhelyből 319 szabad, ezeket adják ki a pályázat végeztével. Vannak-e másodlagos tervek arról, hogyan használják ki az infrastruktúrát, ha a második jelentkezési időszak után is maradnak üres helyek?

— Mi abban reménykedünk, hogy a második körben az egyetemisták minél nagyobb számban fognak jelentkezni. Nagyon nagy az érdeklődés, nekünk az a célunk, hogy a kollégiumot az itt lakó egyetemistákkal töltsük meg, ők legyenek a lakóink. De az intézménynek arra is lehetősége van, hogy kiadja a szobáit, akár vendégeknek is. A kollégiumba magyar ajkú diákokat várunk, ők tudnak jelentkezni a pályázatra. Ami a vendégek elszállásolását illeti, majd a házirend, illetve a kollégium vendéglátói szabályzata alapján fogjuk meghatározni, hogy ezt mennyire terjesztjük széleskörűvé.

* Újvidék nagyon fontos központja az egyetemi életnek, és ebből kifolyólag a vajdasági magyar értelmiség képzésének is. Reményei szerint milyen szerepet tölt majd be a kollégium az újvidéki, illetve a vajdasági magyar értelmiség erősítésében?

— Mivel Újvidék valóban a régió egyik legnagyobb egyetemi központja, a kollégium nagyon fontos szerepet vállal abban, hogy motiválja a vajdasági magyar fiatalokat a továbbtanulásban. Már magával a szakkollégiumi rendszer felépítésével, illetve a kollégiumi elhelyezéssel is. Ez az 1860 dináros díj szerintem nagyon kedvező, hiszen nem szeretnénk, ha a lakhatási költség döntené el, hogy egy vajdasági magyar családból tud-e egyetemre menni a diák, vagy sem.
(Szabó Attila felvételei)


Kattintson az alábbi képre, és tekintse meg a szerző adatlapját is:
Gyurkovics Virág

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..