home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A cél a bajnoki cím
Tóth Tibor
2020.12.30.
LXXV. évf. 52. szám
A cél a bajnoki cím

A hajdújárási Vinogradar felnőttcsapata a 2. helyen zárta a Szabadkai Városi Liga őszi idényének küzdelmeit. A zöld-fehérek a tíz mérkőzésen nyolc győzelmet arattak, egy találkozó végződött döntetlennel, és egy alkalommal hagyták el vesztesként a pályát.

— Személy szerint nem vagyok elégedett a csapat őszi szereplésével, mert mindig a lehető legjobb eredményre törekszünk. A kupában nem értünk el jelentősebb sikert, a bajnokságban pedig a višnjevaci Udarnik mögött a 2. helyen zártuk az őszt — mondta Lajčo Bašić Palković, a Vinogradar Labdarúgóklub elnöke.

A csapat 2019 nyarán kilépett a Szabadkai Körzeti Ligából, ahol több évtizeden keresztül meghatározó szerepet töltött be, több alkalommal a bajnoki címet is megszerezte.


Nemsokára talán újra megtelhetnek a lelátók (a szerző felvétele)

— Elégedetlenek voltunk a liga játékvezetői bizottságának hozzánk való viszonyulásával, mivel véleményünk szerint a játékvezetők több mérkőzésen is megkárosítottak bennünket. Elégedetlenségünket több alkalommal is kifejeztük a megfelelő vezetőknek, ők ezt nem méltányolták, ezért úgy döntöttünk, több évtized után kilépünk a körzeti ligából. Teljesen új csapatot kellett alakítanunk, és 2019 őszén megkezdtük szereplésünket a városi ligában. Döcögősen indult az elmúlt idény, de három-négy forduló után a csapat összeállt, és utána csak győzelmeket arattunk. A tavaszi idényre való felkészülés jól sikerült, az első mérkőzést meg is nyertük, majd a bajnokság a koronavírus miatt megszakadt. Ütőképes csapatot alakítottunk ki, célunk minden mérkőzés megnyerése volt, ám a világjárvány közbeszólt. A 2020/21-es idényben ugyanezzel a csapattal indultunk, néhány játékossal megerősítve. Elégedett vagyok az eredményekkel, annak ellenére, hogy célunk az 1. hely megszerzése volt. Ez ugyan nem sikerült, mivel az Udarnik mögött kétpontos hátránnyal zártuk az őszt, de a tavaszi idénynek azzal a céllal vágunk neki, hogy hátrányunkat ledolgozva megszerezzük a bajnoki címet — mondta Nágel János, a klub titkára.

A Vinogradar a TSC Labdarúgó Akadémia alközpontjainak egyike. Az együttműködési szerződést öt évre írta alá a két fél. A szerződés értelmében a Vinogradar fiatalabb korosztályai az akadémia edzésprogramja szerint dolgoznak.

— A négy edző közül háromnak a fizetését pénzeli a TSC, összesen 800 euró értékben, ez a bruttó havi fizetésekre elegendő. Emellett 500 euró értékben sportfelszerelésről is gondoskodnak a klub számára. A szerződés értelmében a TSC az elkövetkező öt évben Hajdújáráson egy műfüves, kispályás labdarúgópályát épít ki, melyet edzésekre tudnánk használni. Terveink szerint ennek helye a főpálya mellett lenne — mondta Nágel, majd rátért arra az IPA-pályázatra, amelyet a Vinogradar a magyarországi Bordány FC Labdarúgóklubbal együtt nyert meg. — A bordányiakkal másodszor pályáztunk sikeresen a határon átnyúló együttműködés keretében. Öt évvel ezelőtt felújítottuk az öltözőket, új sportfelszereléseket szereztünk be, fűnyírókat vásároltunk. A mostani nyertes pályázat értelmében a Vinogradar Labdarúgóklub 52 000 euróban részesül, melyből kiépítenénk a villanyvilágítást a főpálya körül, így csapataink este is edzhetnének, emellett villanyfényes barátságos mérkőzéseket is játszhatnának. Az IPA-program keretében felújítjuk a korosztályos csapataink sportfelszerelését, de mindkét klub kötelessége egy-egy közös edzőtábor szervezése is. A programot 2021 végére be kell fejeznünk — mondta Nágel.

A korosztályos csapatokban B és C licences edzők dolgoznak. A legkisebbekkel (a 7, 9, 11 és 13 éven aluliakkal) Tesity Ervin és Krisztin Gábor foglalkozik. A 11 éven aluliak a Futball 7 elnevezésű sorozatban tizenöt csapat között végeztek a 8. helyen, a 13 évnél fiatalabbak (kiskakasok) pedig a Szabadkai Minőségi Ligában tizenegy csapatos mezőnyben szerezték meg a 8. helyet.

— A Futball 7-es korosztállyal nagyon elégedettek vagyunk. Három meghatározó játékosunk távozott a nyáron, ez egy fél csapat. Az elején elszenvedtünk néhány nagyobb arányú vereséget, de az utolsó két tornán már nagyszerű eredményeket értünk el. Célunk a nyolcas döntőbe való kerülés. A 13 éven aluliakkal gyorsan szereztünk 9 pontot, majd három ki-ki mérkőzés következett, melyet szoros eredménnyel elveszítettünk. A bajnokság vége felé erősebb csapatokkal találkoztunk, szépen helytálltunk, de pontokat nem szereztünk — mondta Tesity, hozzátéve, hogy az eredmények másodlagosak, a gyerekek fejlődése és az egészséges környezet kialakítása a fő cél, ahova a kicsik örömmel, arcukon mosollyal járnak.

A klub korábbi legendás kapusa, Szalai Viktor a pionírcsapatot vezeti, mely a 6. helyen zárta az őszt a Szabadkai Minőségi Ligában.

— Ahhoz képest, ahogy az idényt kezdtük, ez a 6. hely nem rossz eredmény. Első mérkőzésünkön még csak kilencen voltunk, így a fiatalabbaktól kellett néhány focistát felhoznunk, hogy tizenegy játékosom legyen. Az őszi idény alatt több idegenbeli mérkőzésen nem várt pontokat szereztünk, és sokáig a táblázat 3. helyén álltunk. A folytatásban jött néhány nem várt itthoni eredmény, amikor jobban játszottunk, gólokkal kellett volna nyernünk, de a szerencse elpártolt tőlünk. A 3. helyről lecsúsztunk ugyan, de kesergésre nincs ok, a bajnokság tavaszi részében azzal is elégedett lennék, ha a 4-5. hely körül végeznénk — mondta Szalai.

Az ifjúsági csapat a Magyarkanizsa—Zenta—Ada Községközi Ligában szerepel, ahol a Vinogradar az őszi bajnok AFK-val azonos pontszámmal zárta az idényt.

— Ebben a ligában mindössze négy csapat szerepel, a bajnokság háromkörös versenyrendszerben folyik. A mezőny nagyon kemény, hiszen az adaiak, a zentaiak és mi azonos játékerőt képviselünk. Szinte minden hétvégén rangadót játszottunk, és kilenc forduló után az AFK-hoz hasonlóan egyaránt 16-16 pontot gyűjtöttünk, a Zenta 14, míg a Kevi 1 pontos. Jó felkészüléssel, néhány erősítéssel szeretnénk megcélozni az 1. helyet. Fontos, hogy ennek a korosztálynak is legyen hol játszania, hiszen ezek a fiatalok azok, akik egy-két éven belül feltöltik majd a felnőttcsapatot. A felkészülést január utolsó hétvégéjén kezdenénk, heti öt-hat edzést tervezünk — mondta Kmec Andor, az ifjúsági csapat vezetőedzője.

Vitathatatlan, hogy a környék legjobban működő, tervszerűen építkező egyesületéről beszélünk, ahol lépésről lépésre haladnak a célok elérése felé. A kitartó munka előbb-utóbb meghozza gyümölcsét, és a hajdújárási szurkolók — mihelyt visszatérhetnek a lelátóra — hamarosan újra körzeti ligás találkozókon biztathatják kedvenceiket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..