A cannes-i fesztivál 70. évfordulója

A cannes-i fesztivál 70. évfordulója

​​​​​​​A manchesteri tragédiára emlékeztek a filmes világ sztárjai — 23 millió amerikai maradhat egészségbiztosítás nélkül — Elhunyt Zbigniew Brzezinski

A manchesteri tragédiára emlékeztek a filmes világ sztárjai

Cannes-ban az elmúlt évtizedekben díjazott sztárokkal ünnepelték a világ legrangosabb filmes találkozójának 70. évfordulóját. Külön megemlékeztek az előző napi manchesteri robbantás áldozatairól és sérültjeiről. „A filmművészet Manchesterrel van, ma este rá gondolunk” — mondta megnyitóbeszédében Pierre Lescure fesztiválelnök. A fesztiválpalota csaknem háromezer férőhelyes Lumière Termében jelen voltak az elmúlt évek Aranypálma díjas alkotásainak rendezői — a közönség állva ünnepelte őket. Három kétszeres fődíjas rendező jött el: a brit Ken Loach, a dán Bille August és az osztrák Michael Haneke, akinek Happy End című filmjét az idei hivatalos versenyprogramba is meghívták, így Haneke lehet az első olyan rendező, aki háromszor is elnyeri az Aranypálmát. Az est háziasszonya Isabelle Huppert francia filmszínésznő volt, aki Cannes-ban kétszer is megkapta a legjobb női alakításért járó díjat, 1978-ban a Violette Nozière című krimiben, 2001-ben pedig A zongoratanárnő című drámában nyújtott játékáért. Az idei Aranypálmát a svéd Ruben Östlund The Square (A négyzet) című alkotása nyerte meg.

23 millió amerikai maradhat egészségbiztosítás nélkül

Az amerikai kongresszusi költségvetési bizottság által közzétett számítások alapján 2026-ig mintegy 23 millió amerikai veszítené el egészségbiztosítását, ha a szenátus megszavazza a republikánusok tervezetét. Az új törvénnyel 2017 és 2026 között mintegy 120 milliárd dollárral csökkenne a szövetségi költségvetés deficitje, ám ennek az lenne az ára, hogy a társadalom nagy létszámú rétegei veszítenék el egészségbiztosításukat. 2026-ig mintegy 23 milliónyi ember kerülne ki a biztosítottak köréből. A képviselőház már megszavazta az előző elnökhöz köthető, Obamacare néven ismertté vált egészségbiztosítási törvény visszavonását és a republikánusok új tervezetét, de a szenátusban csak június elejére tervezik a voksolást.

Elhunyt Zbigniew Brzezinski

Washingtonban meghalt Zbigniew Brzezinski, Jimmy Carter elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója. Nyolcvankilenc éves volt. 1928-ban Varsóban született, politikus, politológus és geostratéga volt, 1977 és 1981 között a demokrata párti amerikai elnök, Jimmy Carter nemzetbiztonsági főtanácsadójaként tevékenykedett. Ezután is az amerikai politikai élet egyik meghatározó személyiségeként tartották számon. Az utóbbi években azon munkálkodott, hogy a volt szovjet tagköztársaságokat a NATO-ba integrálják.


A nyitókép illusztráció (Mti.hu) 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A cannes-i fesztivál 70. évfordulója
Világkép
Facebook

Támogatóink