home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
​​​​​​​A bútorfestés hogyanja és mikéntje
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2017.09.26.
LXXII. évf. 38. szám
​​​​​​​A bútorfestés hogyanja és mikéntje

Mostanában elég gyakran találkozom bútorfelújítási kérdésekkel.

Nagyon divatosak manapság a régi kredencek és konyhaszekrények. Nos, ha nem szeretnénk megválni kedvenc bútordarabunktól, akkor csupán fel kell újítanunk. Egy frissítő festés, esetleg teljes átalakítás vibráló színekkel máris új külsőt adhat otthonunknak.

Az első lépések

A legfontosabb: el kell határoznunk magunkat, hetekig nézegetjük ugyanis a kiszemelt darabot, hogy jó volna kipofozni, de csak akkor foghatunk hozzá a munkához, ha elhatározásra jutunk. Ezelőtt azonban elemezzük, milyen anyagból készült, milyen sérülései vannak, mennyire stabil, milyen a formája, és persze, hogy érdemes-e rá időt, pénzt szánni.

A festés megkezdése előtt alakítsunk ki magunknak egy helyet, ahol a munkálatot el tudjuk végezni. Terítsünk le kartont, fóliát, legyen kéznél törlőkendő, vizes szivacs. A bútort csak ezután szedjük szét a lehető legtöbb darabra, hiszen az a legjobb, ha vízszintesen festjük, mert így valószínűbb, hogy munka közben nem fog folyni a festék. Szereljük le a fogantyúkat, ajtózárakat, szerelvényeket, és a polcokat is szedjük ki belőle.

Csiszolás

Ez a lépés fontos, nem érdemes kihagyni. Egy csiszológéppel könnyedén le tudjuk szedni a felületről a lakkot, ezzel pedig előkészítjük a bútort, hogy befogadja a festéket. A bútorlapot is át kell csiszolni, és ezzel a módszerrel a politúrt, a méhviaszt is el lehet távolítani. Ekkor viszont előfordulhat, hogy a csiszolás okozta melegtől összegyűrődik a felület, ám ekkor se essünk kétségbe, mert van megoldás: szalmiákszesz és denaturált szesz keverékével dörzsöljük át a bútort.

Mindezt egyszerű csiszolópapírral is megtehetjük — lakkozott, politúrozott felülethez 80-as, régi bútorokhoz pedig 120-as erősségűt ajánlok. Ha azonban több bútor átfestésére készülünk, érdemes elgondolkodnunk a csiszológép vásárlásán. Roppant gyorsan lehet haladni, hátránya viszont, hogy nehezen fér hozzá a kisebb felületekhez. Készüljünk fel, hogy a csiszolás nagy porral jár, érdemes tehát a szabadban végezni ezt a munkafázist. Ha sok festékréteg van a fán, akkor azt előbb hőlégbefúvóval kell leégetni, majd a felpuhult anyagot spaklival eltávolítani.

Alapozás

Ez a folyamat kihagyhatatlan, kivéve, ha antikolni, pácolni vagy lakkozni szeretnénk. Nagyon fontos, hogy ha vizes bázisú alapozót használunk, akkor vizes bázisú fedőréteget is kell festenünk utána. Az oldószeres alapozóra viszont vizes bázisú festéket vihetünk fel. Ha élénk színűre tervezzük a bútorunkat, érdemes az alapozófestéket is színesre keverni az élénkebb, pazarabb színhatás érdekében.

Javítás

Az alapozófesték után az esetleges anyaghibák (karcolások, csavarnyomok, kisebb-nagyobb sérülések) még jobban látszódnak. A hibákat ilyenkor fatapasszal érdemes kijavítani, pácolás, lazúrozás, antikolás előtt pedig folyékony fát használjunk.

Festés

Az alapozófestéknek teljesen meg kell száradnia, és még utána sem lehet festeni: az alapozót ugyanis finoman át kell csiszolni. A felületet ezután portalanítsuk, a festésnek csak ezután foghatunk neki. Nagyon fontos, hogy a lehető legtöbb felületet vízszintesen fessük, a darabok alá pedig tegyünk lécet, hogy alatta se folyjon meg a festék.

Mindig kell oldószert is vásárolnunk. Egyrészt, mert nem árt a festékhez is adagolni egy kicsit (de éppen csak annyit, hogy könnyebben kenhető legyen), másrészt pedig az ecseteket, hengereket is ezzel tisztíthatjuk meg. Hogy az ecsettel szép munkát végezhessünk, ahhoz zselésebb anyagot a legcélszerűbb választani, mert ez esetben eltűnnek az ecsetnyomok.

Technika

Első lépésként felkenjük a festéket — figyelni kell az állagára, ne legyen nagyon csepegős, de sűrű sem. A fedőfestéket kétszer vigyük fel vékonyan, és a felületet a két réteg között is csiszoljuk át. Ha elkészültünk, lakkozzuk, majd hengerrel simítsuk át. Lakkból is festhetünk két réteget, akkor lesz ugyanis igazán szép a bútorunk. Ne feledjük azonban: vizes bázisú festékre mindenképp vizes bázisú lakkot használjunk!

Írásommal mindenkit ösztönözni szerettem volna. Bútorfelújításba kezdeni nem kis munka, de amint megcsodálhatjuk a végeredményt, úgy fogjuk érezni, hogy minden perce megérte.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..