home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A boldog békeidők hangulata
Talpai Lóránt
2017.04.10.
LXXII. évf. 14. szám
A boldog békeidők hangulata

Megnyitotta kapuit Madrid legrégebbi kávéháza — Ivanka Trump hivatalosan is a Fehér Ház alkalmazottja lett — Pozsonyban nincs többé szerencsejáték

Megnyitotta kapuit Madrid legrégebbi kávéháza

Újra megnyitották a spanyol főváros legrégebbi kávéházát, a Café Comercialt, mely az idén ünnepli megalapításának 130. évfordulóját. A Madrid belvárosában található kultikus hely a spanyol kulturális élet nagyjainak volt a törzshelye. A márványasztaloknál költők, írók, újságírók, zenészek, filmesek találkoztak, beszélgettek, és váltották meg a világot. Gyakoriak voltak a felolvasások, irodalmi estek. Antonio Machado költő és az irodalmi Nobel-díjas Camilo José Cela neve egybeforrt a Café Comerciallal. 128 évnyi töretlen, folyamatos működés után, 2015 júliusában váratlanul, egyik napról a másikra a tulajdonos család bezárta, lényegében magyarázat nélkül. Mostanra azonban felújították és modernizálták a belső teret, de átépíteni nem volt szabad, és meg kellett őrizni számos díszítőelemet is, mivel az ingatlan műemlék, a madridi önkormányzat védelme alatt áll.

Ivanka Trump hivatalosan is a Fehér Ház alkalmazottja lett

Ivanka Trump, az amerikai elnök lánya hivatalosan is a szövetségi kormány alkalmazottja lett, de nem kap fizetést, feladatait társadalmi munkában látja el. A hír bejelentésekor az elnök lánya közleményben tudatta: hallotta némelyek aggodalmát és etikai kifogását a szerepvállalása miatt, ezért is tartja fontosnak közölni, hogy a feladatokat társadalmi munkában látja el. Hangsúlyozta, hogy „a legjobb hiszemben és igaz hittel” dolgozik együtt az elnöki hivatal többi tanácsadójával.


Az elnök lányának szerepvállalását nem mindenki nézi jó szemmel. A múlt héten jogászok egy csoportja — köztük Norman Eisen, Barack Obama etikai ügyekben illetékes egyik jogi tanácsadója — levelet írt a Fehér Ház jogászának, Don McGahnnak, azt kérve, hogy az elnök gondolja át lánya kinevezését. Ha viszont mindenképpen azt szeretné, hogy a Fehér Házban legyen a tanácsadója, akkor csakis kormányzati alkalmazottként foglalkoztassa őt. Ez a státus ugyanis az elengedhetetlen átláthatósággal és az etikai normák betartásával jár.

Pozsonyban nincs többé szerencsejáték

A fogadóirodák kivételével májustól teljesen betiltják a szerencsejátékok szervezését a szlovák fővárosban. A tilalmat bevezető rendeletről az idén februárban egyszer már szavaztak a pozsonyi városatyák, de a képviselő-testület akkor a szükséges kétharmados támogatás hiányában nem fogadta el a javaslatot. A rent a pozsonyi főpolgármester, Ivo Nesrovnal márciusban ismét a városatyák elé terjesztette, és ezúttal huszonhét igen szavazattal, egyetlen nem szavazat ellenében, illetve két tartózkodással jóváhagyta a testület. A rendelet, melynek alapján — a fogadóirodák kivételével — a város egész területén tilos lesz a játéktermek üzemeltetése, májusban lép hatályba, ám akiknek érvényes engedélyük van, azok kivárhatják a lejártát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..