home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A biztonságosabb közlekedésért
Kartali Róbert
2022.10.06.
LXXVII. évf. 40. szám
A biztonságosabb közlekedésért

A szimulátoros gépjárművezető-oktatás lehetőségét hozta el Szerbiába, Boszniába és Montenegróba a magyarországi REGINET Nyugat-dunántúli Tanácsadó Kft. A vállalat nyugat-balkáni beruházását a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség támogatta. A cég szabadkai fióktelepét a múlt héten nyitották meg a Galleria Business Centerben.

A szimulátoros gépjárművezető-képzés szolgáltatás bevezetésében és kialakításában látott üzleti lehetőséget a REGINET Nyugat-dunántúli Tanácsadó Kft., melynek újonnan megnyitott szabadkai telephelye az első ilyen központ Vajdaság területén.

Szerbiában is folyamatosan bővül a gyorsforgalmi úthálózat, ami növeli az ország tranzit jellegét. Éppen ezért fontos, hogy előtérbe kerüljön a közlekedésbiztonság fejlesztése, illetve javítása is, melyhez már a gépjárművezetők képzésekor hozzájárulhatunk szimulátorok alkalmazásával. A szimulátoros képzés a már közlekedő, többéves tapasztalattal bíró járművezetők részére is hasznos. A projektum célja a közlekedésre nevelés, magas minőségű és hatékonyságú gépjárművezető-képzés mind személygépjármű, mind tehergépjármű vonatkozásában szerb, bosnyák és montenegrói nyelven és a helyi szabályrendszereknek megfelelően. A szimulátoros gépjárműoktatás eredményes és költséghatékony megoldást nyújt a gépjárművezető-képzés területén. A hivatásos tehergépkocsi- és autóbusz-vezetők alap- és továbbképzésének kötelező része a szimulátoron végzett vezetéstechnikai gyakorlás.

A megnyitón továbbá az is kiderült, hogy ez egy olyan szabadkai projektum, amely nincs helyhez kötve, így nem akadály a távolság: az ország bármelyik részéből is érkezzen a megrendelés, a szolgáltatáshoz szükséges eszközöket el lehet szállítani a megrendelő telephelyére, a képzés megtartásának időtartamára.

A közlekedésbiztonság fejlesztését növelő gépjárművezető-képzésben Barta-Eke Gyula, a REGINET Nyugat-dunántúli Tanácsadó Kft. tulajdonosa látott üzleti lehetőséget, aki egyébként vajdasági gyökerű. A megnyitón elmondta, másfél éves küzdelem végére tettek pontot.

— Valamikor, százhúsz évvel ezelőtt innen indult el az ükapám, és megérkezett Borsod megyébe, én pedig visszaérkeztem ide Szerbiába, ez mutatja a magyarságnak az életútját is. Egy álmom valósult meg azzal, hogy itt Vajdaságban létrehozhatok egy ilyen központot, melyet az önök segítségével tudunk majd működtetni. Olyan dolgot kínálunk fel a vajdasági magyaroknak, amely Európában is egyedülálló és ritka. Azt gondolom, hogy ez fontos mindenki életében — mondta a tulajdonos.

A szimulátoros gépjárművezető-oktató központ megnyitását a HEPA támogatta, mely ügynökség küldetésének tekinti, hogy a magyar vállalkozásoknak exportfejlettségük fokához mérten testre szabott szolgáltatásokat nyújtson. A szabadkai fióktelep megnyitóján Jenei Gábor, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a magyar kormány a Külgazdasági és Külügyminisztérium által és a HEPA közreműködésével indította el 2019 őszén a Nyugat-balkáni Beruházási Programot, mely az első olyan eszköze a magyar kormányzatnak, amely megalapozta az úgynevezett kifektetési politikát. 

— Ennek az a lényege, hogy nem csupán a külföldi tőke Magyarországra való bevonzása a célja a kormánynak, hanem a magyar tőke külföldi térnyerése is. Ilyen szempontból az exportfejlesztési ügynökség nem csupán termék- és szolgáltatásexportban érdekelt, hanem a magyar vállalatok tőkeexportjában is. A vállalkozószellemű cégek ötleteit azért támogatjuk, hogy cserébe azok később minket is felkaroljanak, és közösen mehessünk végig azon az úton, amelyet a kormányzat kijelölt számunkra, nem véletlenül. A nyugat-balkáni beruházási támogatás keretében egyébként 6 projektum megvalósítása van folyamatban, ehhez 4,83 milliárd támogatást adott a HEPA, ezeknek az összberuházási értéke pedig mintegy 10 milliárd forint. Ugyanezen az ösvényen a nyugat-balkáni beruházási támogatás folytatásaként alakult meg a Külpiaci Növekedési Program, melyet a nyugat-balkáni támogatás jelölt ki számunkra, ennek keretében több mint 20 milliárd forint támogatási összeg került Szerbiába. Összességében több mint 80 millió eurónyi beruházás valósulhat meg Szerbiában úgy, hogy abban benne van a HEPA közreműködése.

A támogatott területek között szerepel az élelmiszeripari feldolgozás, az agrárinnovációk, a hulladékhasznosítás, az építőipar és a fémipar mellett olyan egzotikus tevékenységek is megvalósulhatnak, mint a REGINET projektuma — tette hozzá Jenei Gábor.

— Se vállalkozással, se politikával ne foglalkozzon olyan, aki nem hisz abban, hogy a lehetetlen megvalósítható. Ez a mi esetünkben mindig azt jelentette, hogy azt vallottuk, azért dolgozunk napról napra, hogy ez a mi szülőföldünk élhető legyen — emelte ki az ünnepségen Pásztor István, a VMSZ elnöke. — Mindig az volt a meggyőződésünk, hogy az embereink szorgalmasak, rátermettek, hogy a lehetetlen helyzeteket is meg tudják oldani. Mindig hittünk abban, hogy ez a vidék előbb-utóbb vonzani fogja az embereket, és nem csak kibocsájtja őket. Az volt mindig a meggyőződésünk, és arról beszéltünk, hogy nemcsak a mieink térnek majd vissza, hanem mások is ide fognak jönni, mert ez egy kiszámítható, biztos, jó emberekkel belakott vidék. Ennek az álomnak, ennek a meggyőződésnek látjuk most napról napra, lépésről lépésre a különböző megvalósulásait. Az, hogy a két ország közötti kapcsolatok ide jutottak, annak a meggyőződésnek az eredménye, hogy mi ebben nemcsak haszonélvezők, hanem generátorok kell hogy legyünk. A két ország közötti kapcsolatrendszer-építésnek a következménye az, hogy a magyar tőkebefektetés, történjen az támogatási formában a Prosperitati Alapítványon keresztül, vagy kihelyezés formájában a HEPA ügynökségen keresztül, nem ellenséges cselekedetként kerül megélésre ebben az országban, hanem mindenki számára előnyt hozó befektetésként. Külön öröm, hogy egy ilyen modern technológia került ide, amely fontos akár a magánemberek számára, akik autóvezetést kezdenek tanulni, de talán még jelentősebb azoknak a vállalatoknak, amelyeknek gépparkjuk van, különösen, ha teherszállítással foglalkoznak. Olyan tudást lehet szerezni vagy felfrissíteni, ami a közlekedésbiztonság, a környezetkímélés és a gazdaságosság szempontjából is fontos — tette hozzá a VMSZ elnöke, aki az ünnepélyes megnyitó után a kiemelt vendégek társaságában ki is próbálta az egyik szimulátort, melynek segítségével egy nyerges vontatót vezetett a virtuális térben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..