home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A birkózás egyhetes ünnepe Magyarkanizsán
Tóth Tibor
2014.06.18.
LXIX. évf. 25. szám
A birkózás egyhetes ünnepe Magyarkanizsán

Keddtől vasárnapig Magyarkanizsára figyelt a birkózóvilág, mivel csaknem egy héten át a Tisza-parti város adott otthont a IV. Felnőtt-, valamint az I. Ifjúsági és az I. Serdülő Mediterrán Birkózóbajnokságnak, melyen tizenöt ország legjobbjai vettek részt.

Az ünnepélyes megnyitón elsőként Nyilas Mihály, Magyarkanizsa község polgármestere, majd Željko Trajković, a Szerb Birkózószövetség elnöke köszöntötte a sportolókat és a közönséget, a viadalt pedig Didier Sauvaire, a Mediterrán Birkózószövetség elnöke nyitotta meg. Dukai Károly, a versenyt szervező Potisje Birkózóklub elnöke elmondta, az egyesület nagyon büszke rá, hogy megkapta a szervezés jogát, és igyekszik megfelelni az elvárásoknak.

— Ez a Mediterrán Bajnokság azért is különleges, mert először rendezik meg egyidejűleg a versenyt a felnőtt, a junior és a serdülő korosztályban is, valamint Szerbiában szerveztek először edzőtábort közvetlenül a bajnokság előtt. A Mediterrán Birkózószövetség huszonöt tagállamából tizenöten jöttek el hozzánk, az edzőtáborban mindössze két ország vett részt, de ez nem csorbította a munka minőségét. A szerbiai birkózók rendkívül meg voltak elégedve a portugál edző munkájával, aki szabadfogásban több új elemet is mutatott nekik. Elsősorban a helyi önkormányzat, a tartományi ifjúsági és sporttitkárság, az országos sportminisztérium, a gazdasági szektor, a Birkózó Világszövetség, az Európai Birkózószövetség és a Világszövetség Mediterrán Bizottsága is támogatásban részesített bennünket — mondta a klubelnök.

Az első két napon a serdülők léptek szőnyegre, kategóriájukban a szerbiai birkózók nyolc érmet szereztek. A lányok 56 kg-os mezőnyében Sara Ranđelovićnak nem volt ellenfele, az 52 kg-ban induló Fábián Annának viszont igen, de a magyarkanizsai birkózó az egyiptomi Habiba Ismail elleni döntőben megsérült, ráesett a bekötött könyökére, és kénytelen volt feladni a küzdelmet. A fiúk mezőnyében a szintén magyarkanizsai Dejan Petrović jutott a döntőbe, de ott kikapott a görög Ivan Vinniktől. Ugyanebben a súlycsoportban (50 kg) Đoko Gan bronzérmet szerzett, csakúgy mint Elmaz Hasanović (54 kg), Zörgő Iván (63 kg), Jovan Kalaba (85 kg) és Aleksandar Pantelić (100 kg). Csapatban Szerbia — Görögország mögött — a második helyen végzett. Kötöttfogásban — Kolompár Szebasztián (50 kg), Nagy Szebasztián (54 kg) és Katona Ádám (46 kg) révén — három szerbiai arany a mérleg.

— Három meccset vívtam, elsőként egy horvátot, az elődöntőben egy marokkóit, a döntőben pedig az algériai Bounasrit győztem le. A döntő nagyon nehéz és küzdelmes volt, még mindig nem tudom felfogni, hogy nyertem. Készülök a serdülő-vb-re, az induláshoz még le kell fogynom hat kilót — mondta a felsőhegyi Kolompár.

A magyarkanizsai Nagy Szebasztián a döntőben görög ellenfelénél bizonyult jobbnak.

— Néhány hete eldöntöttem, hogy ezt a tornát szeretném megnyerni, és úgy is álltam hozzá a versenyhez. A görög Kucuridisz elleni döntő előtt nagyon odafigyeltem, tudtam, hogy sokkal jobb vagyok nála. Ez az arany pályafutásom eddigi legnagyobb sikere — mondta Nagy.

Ezüstérmet Kovács Srđan, Dalibor Karamarković, Damjan Đorđević, Vrábel Ákos és Đorđe Pešut nyert, bronzot pedig Almási Bence, Aleksa Erski és Polgár Ákos szerzett. Csapatban a szerbiai válogatott hat ponttal előzte meg az öt aranyat nyert Horvátországot.

A juniorok szabadfogású mezőnyében az afrikaiak (algériaiak, egyiptomiak, szíriaiak, marokkóiak) domináltak, a szerbiai birkózóknak négy-négy ezüst és bronz jutott. A nők mezőnyében Vadász Anna a kategóriájában, a 63 kg-os súlycsoportban egyedüli induló volt. Csapatban Szerbia lett az első Algériát megelőzve.

Kötöttfogásban Nagy Szebasztián duplázott, a szabadkai Dudás Róbert a szabadfogásban nyert ezüst mellé ebben a fogásnemben aranyat érdemelt ki, hozzájuk pedig a szintén szabadkai Jankovics Emil és a belgrádi Boban Živanović is csatlakozott. Ezüstérmet Đorđe Pešut, Žarko Velimirović, Slavko Vuković és David Šupica nyert, a dobogó harmadik fokára Đoko Gan, Živica Ostojić, Horváth Szabolcs, Penjov Ervin, Slajher Tamás, Aleksa Erski és Horti Miklós állhatott, csapatban pedig Szerbia végzett az élen Algéria előtt.

A felnőtt nők versengésében egy arany és három ezüst a mérleg, a fiúk mezőnyében pedig a hazai birkózók hat bronzot nyertek. Az aranyérmeket a franciák, a macedónok, a szíriaiak, a görögök, az algériaiak, az albánok és a tunéziaiak osztották el egymás között.

Kötöttfogásban taroltak a szerbiai birkózók, a nyolc súlycsoportból ugyanis hétben végeztek az élen, mindössze a horvát Lavrićnak sikerült megtörnie a hazai hegemóniát. Aranyérmes Nemanja Pavlović, Frisz Krisztián, Davor Štefanek, Aleksandar Maksimović, Nemes Viktor, Báló Petar és Dejan Franjković, ezüstérmet Nemes Máté és Bin Roland szerzett, bronzéremmel pedig Slajher Tamás térhet haza. Csapatversenyben Szerbia az első, Görögországot és Horvátországot megelőzve.           

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..