home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A biogazdálkodásról és a mikroszórófejes öntözésről
ZSELLÉR István
2013.04.10.
LXVIII. évf. 15. szám

A biogazdálkodás nálunk még gyerekcipőben jár, a szabályozása nem kiforrott, a termelő nem szívesen foglalkozik papírmunkával, hiszen ez nem feladata. Az utóbbi idők élelmiszerbotrányai, illetve az extrém időjárás okozta gondok orvoslása végett végső ideje lenne alaposabban felülvizsgálni a termelési módszereinket.

A napokban Kupuszinán a Bio-Poldi cég és a Hian d. o. o szakemberei előadást tartottak erre az aktuális témára. Az általuk ajánlott megoldások közül a vegyszerek nagyobb adagban való kiszórása helyett ki kell említeni a különféle gombatenyészetek felhasználását, illetve a csepegtetés vagy árasztás helyett a mikroszórófejes öntözés alkalmazását. Az agrárium nagyon sok gonddal küszködik, s ma már nemcsak a vetésforgót vagy a metszési módszereket kell ismerni ahhoz, hogy sikeresen jelenhessünk meg a piacon. Szigorú szabványok szorítják keretek közé a termelést, s az olyan áru, amelyik nem tesz eleget a követelményeknek, nehezen talál piacra. A vegyszeres kezelés hosszú idő után, úgy tűnik, váltásra szorul, hiszen a káros vegyi anyagok felgyülemlenek mind a földben, mind a növényi szövetekben, a gyümölcsről nem is beszélve. A természetbarát termeléssel a legnagyobb gond jelenleg az, hogy az első befektetés igen nagy, és csak hosszabb idő alatt térül meg. A hagyományos alapanyagok beszerzésének költségei is horribilisak, ezért sokan a kezelt magokat a háztájon beszerzettekkel keverik, ami nem jár nagy hozammal, de így legalább nem áll le a termelés. Ha meglenne a kellő a vásárlóerő, illetve a megfelelő felkészültség a természetbarát módszerek alkalmazására, akár túl is lehetne szárnyalni a vegyszeres munkamódszerekkel elért hozamokat. Gond az is, hogy a jelentős befektetéssel telepített öntözőberendezéseket nyílt földterületen nehéz megvédeni, hiszen ma már egy töklámpást sem hagyhatja kinn az ember a szabadban, azt is ellopják. Volt rá példa, hogy még a fakeresztek is eltűntek a temetőből, nem beszélve a fémből készültekről.
A jelenlegi módszerek alkalmazásával csupán vegetálni lehet, és sok pénz folyik el olyan munkálatokra, amelyek nem hoznak hasznot. Olyan területeken is képezniük kell magukat a termelőknek, amelyek nem vágnak közvetlenül a szakmájukba. Ilyen lenne a marketing, a pályázatírás és -figyelés, illetve pénzügyi tranzakciók véghezvitele. Annyi biztos, hogy az érdeklődés megvan a biogazdálkodás iránt, illetve a tőkeerősebb cégek már nagyban kísérleteznek vele. A szélesebb körben való bevezetésére azonban még várni kell.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..