home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A betlehemi békeláng megérkezett Vajdaságba
Fehér Márta
2021.12.23.
LXXVI. évf. 51. szám
A betlehemi békeláng megérkezett Vajdaságba

Templomainkból a lángot hazavihetjük otthonunkba a karácsonyi szentmisékről. Az idei központi lángátadó ünnepséget az újvidéki Kapisztrán Szent János ferences templomban rendezték meg.

A láng története a XI. századig nyúlik vissza. II. Orbán pápa felhívására Firenzéből fiatal lovagok csoportja Jeruzsálembe ment, hogy meghozza a reményt jelképező békelángot. A hagyományt 1986-ban elevenítették fel, a kezdeményezés Ausztriából indult: Bécsből egy gyermeket kísérve kerekednek fel minden évben Betlehembe a cserkészek, hogy a Jézus születésének helyszínén, a jászol helyén épült templomban található örökmécsesből lángot vegyenek, majd azt egy mécsesbe zárva repülővel elvigyék az osztrák fővárosba, ahol az egyes országok, nemzetek cserkészküldöttségei nagyszabású ünnepség keretében átveszik.


A Magyar Cserkészszövetség delegációja átveszi a lángot Hegyeshalomnál (Fliegh Péter felvétele)

A Magyarországra szánt lángot az idén a burgenlandi cserkészek adták át az osztrák—magyar határon, Hegyeshalomnál a magyar cserkészeknek, ők pedig eljuttatták külhonba. A vajdasági cserkészek több mint két évtizede kapcsolódtak be a betlehemi békeláng továbbításába, a magyar cserkészek pedig 1990 óta hozzák el Ausztriából a békelángot.

— Bécsben minden évben van egy központi lángátadó ünnepség, melyet mindig másik templomban rendeznek meg — részletezte Farkas Zsuzsanna cserkésztiszt, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség alelnöke. — Az utóbbi két évben a járványhelyzet miatt online valósult meg a program. Hegyeshalomra, az osztrák—magyar határra az osztrák cserkészek hozzák ki a lángot a magyar cserkészeknek, a magyarországiaktól pedig mi, vajdasági cserkészek vesszük át az anyaországi központi lángátadó ünnepségen, melyet az idén december 12-én tartottak meg Budapesten, a Magyar Szentek templomában. Minden határon túli magyar cserkészszövetségnek a képviselője jelen volt, hogy a békeláng Vajdaságba, Erdélybe, Kárpátaljára, a Felvidékre is eljusson. Itthon minden évben másik templom a helyszíne a vajdasági központi lángátadó ünnepségnek. A járványhelyzet előtt, két éve a bácsfeketehegyi református templom adott otthont a rendezvénynek, az idén pedig december 16-án, csütörtökön az újvidéki ferences rendház és templom, ahol jelen voltak a csapatvezetőink. Ők viszik tovább a lángot saját közösségeikbe, Horgoson, Temerinben, Muzslyán, Kishegyesen, Kispiacon, Magyarkanizsán, Tóthfaluban és mindenütt, ahol van cserkészcsapatunk. Van egy online Google-térkép, ahol be van jelölve, hol érhető el a láng, hol vehető át, és kitől. Ezzel a lánggal szokták meggyújtani december 24-én, szentestén, az éjféli szentmisén a gyertyákat a templomokban.


Központi lángátadó ünnepség Újvidéken, a Kapisztrán Szent János ferences templomban (Török Gabriella felvétele)

A központi ünnepséget megelőző napon a cserkészek személyesen vitték el a betlehemi békelángot Szabadkán a többi közt a Magyar Nemzeti Tanácsba, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségbe, a Hét Nap szerkesztőségébe, a Kosztolányi Dezső Gimnáziumba, a Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Térbe, a VIFÓ-ba, a VM4K-ba, illetve a városházára, Magyarország szabadkai főkonzulátusára, a Keresztény Értelmiségi Körbe, a Pannon RTV-be.

Az újvidéki Kapisztrán Szent János ferences templomban tartott vajdasági központi lángátadó ünnepségen, az ökumenikus ájtatosságon Orosz Attila bácsfeketehegyi református esperes úgy fogalmazott, hogy maga az esemény kifejezi egyetemes keresztyén értékrendünket, a karácsonyi ünnepkörhöz való viszonyulásunkat, a béke, szeretet, és a megértés gyakorlását és továbbadását.

– Azt olvassuk a Szentírásban: „Mert azért jött az embernek Fia, hogy megkeresse és megtartsa, ami elveszett.” (Lk 19, 10) Hozzánk, emberekhez jött el az embernek Fia, hogy elhozza a maga békéjét és szeretetét. Jézus Krisztus eljövetele Isten szeretetének a nagyságát és mélységét mutatja meg. Krisztus Urunk megkeresni és megtartani jött. Ő nemcsak megkeres, hogy továbbmenjen, hanem velünk marad. Az Ige hirdetésében és a hívők seregében, az Anyaszentegyházban velünk marad és megtart. Krisztus ezt az örvendeztető Igét Zákeusnak, a fővámszedőnek adta, aki látni akarta őt, aki házát és szívét megnyitotta előtte. Szívébe beköltözött Jézus és vele együtt az új élet. Addig másokat kifosztó, másokat megkárosító életet élt. Miután Krisztus megtalálta őt, másokat boldogítóvá és boldoggá lett az élete. Nyissuk meg mi is a szívünket, a hozzánk érkező Jézus előtt. Fogadjuk őt örömmel, valljuk meg neki bűneinket, fogadjuk el kegyelmét, hiszen másokkal együtt mi is megtaláltattunk és megtartattunk.

 


A békelángot a budapesti Magyar Szentek templomából vitték tovább külhonba (Fliegh Péter felvétele)

Harmath Károly OFM II. János Pál 1991. január 16-i keltezésű békeimádságát osztotta meg a jelenlévőkkel:

Atyáink Istene,
nagy és teljes irgalmú,
mindenek Atyja.
Te a béke útjait tervezed,
és nem a szenvedését,
gyűlölöd a háborút
és elnyomod az erőszakosak büszkeségét.
Azért küldted fiadat, Jézust,
hogy a közelieknek és a távoliaknak
békét hirdessen
és minden fajú és származású embert
egyetlen családba gyűjtsön össze.
Halld meg fiaid és leányaid egyöntetű kiáltását,
az egész emberiség sürgető kérését:
Ne legyen többé háború,
visszafordíthatatlan kaland;
Ne legyen többé háború,
a szomorúság és erőszak útvesztője;
Szűnjék meg a Perzsa-öböl háborúja!
Máriával, Jézus anyjával együtt
újra és újra kérünk Téged:
Szólj a népek sorsáért felelősök szívéhez,
tartóztasd fel a bosszú és a számonkérés logikáját,
Lelked által adj ösztönzést új megoldásokra,
nagylelkű és tisztességes gesztusokra,
a párbeszédre és a türelmes várakozásra,
amelyek gyümölcsözőbbek,
mint a be nem tartott háborús feltételek.
Add meg korunknak a béke napjait.
Soha többé háborút!

Ámen.


A betlehemi békelángot a cserkészek a Hét Nap szerkesztőségébe is elhozták

Karácsonyra várva — a betlehemi békeláng (Fliegh Péter felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..