home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A betlehemi békeláng elhozta a fényt Vajdaságba is
Kónya-Kovács Otília
2016.01.02.
LXX. évf. 52. szám
A betlehemi békeláng elhozta a fényt Vajdaságba is

A békelángot Betlehemben gyújtják meg, onnan Európába, Bécs városába hozzák, ahonnan a cserkészek továbbviszik a szélrózsa minden irányába. A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség tagjai az idén Szegedről hozták Muzslyára a békelángot, hogy azután szervezetten továbbítsák az üzenetét, és eljuttassák minden családhoz, ahol fogadni tudják.

A muzslyai lángátadó ünnepséget a Szűz Mária Szent Neve-templomban, az ifjúság, a gyermekek és a családok részére szolgáltatott szentmisén — melyet Varga Zoltán atya, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség elnöke celebrált — tartották meg. A Bethlen Gábor Alap támogatásával megvalósult rendezvényen mintegy százötven cserkész vett részt. Szabó Hunor, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség vezetőképző vezetőtisztje elmondta: Horgosról, Szabadkáról, Topolyáról, Csantavérről, Kishegyesről és Kispiacról voltak jelen cserkészek. E helységek templomából bárki hazavihette egy-egy zárt mécsesben a békelángot, hogy utána otthon közösen imádkozzanak a család egységéért és a békéért.

Damjanovics Tímea muzslyai cserkésznek, aki a templomba bevitte a lángot, szép élmény marad az esemény. Jó alkalom volt ez az ismerkedésre, melynek varázsa attól lett még nagyobb, hogy a barátkozás az egységet jelképező békeláng átadásán történt.

Sulyok Ádám horgosi cserkész első alkalommal vett részt ilyen összejövetelen. Ő a családi környezetébe vitte el a lángot, és mint mondta, a karácsonyfa mellé helyezi, így teszi szebbé az ünnepet.

„Fény szeretnék lenni minden ember számára” — ez az idei betlehemi békeláng üzenete. A szeretet lángját kísérő szövegben a következő olvasható: „A jászolban fekvő Jézus és a karácsonyfa a fény, a remény és a szeretet jelképei. A betlehemi jászol és a karácsonyfa mindig a születésre, a megújulásra, a reményre és a szeretetre emlékeztetnek minden keresztény családot. Magunk elé idézzük a megtestesülés titkát, az Isten Fiát, aki emberré lett, hogy minden embert megváltson.

Lássunk csodát! A betlehemi jászol és a fény minden ember szívét megdobbantják, azokét is, akik nem hívők, hiszen a barátságról, a testvériségről beszélnek. A mai embert felszólítják, hogy újra fedezze fel a szépet, az egyszerűséget és egymás megajándékozását.  

Meghívó az egységre, az összetartásra és a békére — magyarázta Ferenc pápa. A jászol a kis Jézussal és a karácsonyfa felszólítanak bennünket, hogy a privát és a társadalmi életünkben is adjunk helyet Istennek, aki nem jön felfuvalkodva, hatalmas erejét kimutatva, hanem felkínálja szeretetét a Kisded gyöngédségén keresztül. A betlehemi békeláng a fény, a remény és a szeretet hírnöke.

Kövessük Jézust, aki az igazi világosság, hogy el ne tévedjünk — szólít fel bennünket a pápa. Akkor mi is fény leszünk azok számára, akik sötétségben kóborolnak vagy belső lelki sötétségben élnek.

A pápa minden embernek azt kívánta, hogy derűsen és intenzíven élje meg a karácsonyt” — olvasható az üzenetben.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..