home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A besúgó
Brasnyó Zoltán
2022.05.12.
LXXVII. évf. 18. szám
A besúgó

1985, Budapest. Mindössze néhány évvel a rendszerváltás előtt Demeter Geri (Váradi Gergely) éppen egy fővárosi kollégiumba készül beköltözni, és vidéki családjától búcsúzik.

A felhőtlen optimizmus viszont már a Pestre tartó vonaton torz fordulatot vesz. Megjelenik az állambiztonság egyik főembere (Thuróczy Szabolcs), és kész tények elé állítja: jelentenie kell egy bizonyos Száva Zsoltról (Patkós Márton), akinek radikális demokrata nézetei egyre több követőt vonzanak az egyetemen. Gerinek nincs sok választása: ha nemet mond, megvonják tüdőbeteg testvére életmentő gyógyszerét. Hősünk látszólag botcsinálta besúgóként először csak tapogatózik a kívülállókkal végletekig bizalmatlan ellenzéki közegben, ideje viszont kevés, úgyhogy több merész kockázatot vállalva, végül pedig egy mesteri húzással sikerül Száváék bizalmába férkőznie. A történet folytatásában aztán lehetőségek tárháza nyílik meg előtte. Tagadja meg barátait, akiknek forradalmi elképzeléseivel maga is kezd egyetérteni, ezzel pedig szolgálja ki a rendszert, vagy játssza ki valahogy az egyre paranoiásabb, végnapjait élő hatalom ballonkabátos belügyeseit?

Szentgyörgyi Bálint sorozata szinte példátlan minőséget képvisel a magyar sorozat- és filmes palettán. Az HBO Max saját gyártású, teljes egészében magyar produkciója végig feszült, okosan megírt és elképesztően hangulatos. Kétségtelenül ez utóbbi jellemvonása adja el leginkább az egész sorozatot. A ’80-as évek egyedi miliőjének szocreál valósága, a fiatalok körében egyre féktelenebbül burjánzó szabad, demokratikus gondolatok turbulens időszaka talán sohasem volt ennyire valóságos, az Edda és az Európa Kiadó zenéitől kezdve a kor jellegzetes figuráin át a ruhákig és a frizurákig minden míves gonddal és aprólékos részletességgel lett elkészítve. Még a korabeli beszédstílusra és szlengre is odafigyeltek. A forgatási helyszínek közül egyébként jó néhány — főleg a BME egyik épülete — a mai napig ugyanúgy fest, mint negyven évvel ezelőtt, ami azért tagadhatatlanul megmosolyogtató. A társadalomkritika pedig epizódról epizódra tetten érhető.

Száváék kiscsoportos gittegylete egy ellenzéki dzsemborira készül, melyről Gerinek minden információt meg kell szereznie. Ténykedését nehezíti Barnának (Lengyel Benjámin), Száva egyik főemberének folyamatos gyanúja Gerivel szemben, illetve a sok-sok hajszál híján pillanat, amikor hősünk majdnem lebukik, hogy aztán a saját javára fordítsa a helyzetet. Varga Ádám, azaz Máté karaktere a szocializmusban még feketén ténykedő, fiatal csempész vállalkozó, akinek láttán lelki szemeink előtt máris felsejlik a ’90-es évek zavarosában halászó, sikeres magyar üzletember prototípusa. Jegyeket árul a Rambo VHS-kazettás vetítésére, majd politikai rendezvényen kínálja a női tangákat. A besúgóban minden megvan, ami egy kvázi hiteles keresztmetszete a rendszerváltás előtti Magyarország világának, azzal, hogy míg például Török Ferenc Moszkva tér című filmje éppen a sorsdöntő változás előtti, közvetlen pillanatra fókuszál, előtérbe helyezve a felhőtlenül bulizó, első szerelmüket megélő fiatalokat, A besúgó hősei pontosan tisztában vannak a magát látszólag soha fel nem adó rendszer súlyos hibáival, és izgatottan várják, hogy végre leáldozzon a rezsimnek. Teli torokból üvöltik a felforgatók (egyik) korabeli himnuszát, A csitári hegyek alatt sorait, majd a sör + pálinka kombó mellett tettre készen írják át a jövőt, amihez időnkét a KISZ-esekkel kötött paktumokra is szükség van. De persze az intrika, a feszültség, az akciódús pillanatok mellett, valahol a periférián ott vannak a bimbózó szerelmek is. Katka (Szász Júlia), Száva Zsolt barátnője egyre távolabb kerül forradalmár pasijától, akinek a helyébe bármikor szívesen belépne Geri. Van azonban még egy lány, Judit (a kiváló Szőke Abigél), a Gerit kínzó belügyes tiszt nem kicsit ellenzéki leánya, aki ugyancsak felkavarja hősünk érzelmeit.

Az HBO Aranyélete után újra egy minőségi, hétről hétre az előző epizódok erejét folyton túllicitáló részeket felvonultató sorozatot követhetünk az HBO Max nevű streamingplatformon. Mindez mégsem történelmi tabló, mely minden tekintetben hű próbál lenni a valósághoz. A karakterek kitaláltak, de mind a színészek profizmusa, mind a forgatókönyv jóval az átlag fölé helyezi A besúgót. Nem hibátlan, de nagyon szerethető.

Kép: imdb.com 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..