home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A beruházások a következő évre tolódtak
Tóth Tibor
2015.12.26.
LXX. évf. 51. szám
A beruházások a következő évre tolódtak

A mai Oromhegyes területe már az őskorban lakott hely volt, amit a csiszolt kőkorszaki leletek is bizonyítanak. Az első településre vonatkozó okirat 1271-ből származik. Dudás Gyula XIX. századi jeles történész szerint Feel-Adryan (Felső-Adorján) a mai Oromhegyes területén helyezkedhetett el. A mai falu kialakulása az 1848/49-es forradalom leveréséhez kötődik.

A szájhagyomány szerint Magyarkanizsa város legelőjéből Rózsa Sándor szétszéledt bandája telkeket szakított ki, majd pedig két szerb kisnemes (Sipos és Zákó) a földterületeit kimérette telkeknek, és olcsón eladta őket. A Sipos nevű kisbirtokos 6 lánc szántóföldjét és szőlejét adta el házhelyeknek, majd ezekre kezdtek el építkezni az ide sereglett szegény emberek. A falu 1857-ben már tanítót is kapott, majd néhány év elteltével Kanizsa mezőváros képviselői gyűlése tanítói munkahelyet rendszeresített. A települést kezdetben Hegyes, Kis-Hegyes néven ismerték, de mivel már akkor létezett Kishegyes, az itt lakók Tetőhegyesnek nevezték el a falut. Oromhegyesként a XIX. század végén kezdték emlegetni. Az első világháború után 1921-ben Likából szerb telepesek érkeztek a faluba, akik Uzunovićevóra változtatták a falu nevét, majd a helység 1941-ben ismét Oromhegyes lett.

Lakosainak száma a legutóbbi népszámlálás szerint 1756 fő, viszont a nagyszámú elhalálozás és a kevés születés miatt (tavaly mindössze hárman születtek és harmincan haltak meg, az idén azonban már heten láttak napvilágot a településen) ez a szám mintegy 1600 főre tehető. A falu lakosságának 80 százaléka megszerezte a magyar állampolgárságot, és a fiatalok többsége Németországban és Angliában vállalt munkát. A településen a mezőgazdaságon kívül alig van munkalehetőség. A helyzeten az ország egyik legnagyobb szállítmányozó cége javít, mely 40-50 fiatalt tud munkába állítani, a többiek a közszférában dolgoznak, a lakosok 70-80 százaléka pedig földművelésből és állattenyésztésből él.

— Ha minden igaz, 2016-ban a legfontosabb utcáink mindegyikére aszfaltburkolat kerül — mondta Balla Lajos Laci, az oromhegyesi helyi közösség elnöke. — Néhány kisebb utca marad még, egyik aszfaltozását azért kellett elhalasztani, mert előbb a szennyvíztisztító csővezetékének lefektetését kell elvégezni. A víz– és a gázszolgáltatás meg van oldva, a víz nem arzénos, a gáz a falu nagy részén be van vezetve. A közintézmények közül egészségház és gyógyszertár működik. Az utóbbi valószínűleg vagy magánosítva lesz, vagy megszűnik. Az óvodában és az iskolában egyelőre van elegendő gyerek. Nem tudjuk, mi lesz hat év múlva, hiszen tavaly csak három gyerek született.


Szabó Attila felvételei

Beruházásokat terveztek ugyan a faluban, de az önkormányzat pénzügyi helyzete miatt ezeket el kellett halasztani a következő évre. Így 2016-ban kerül sor a Szőlő utca megmaradt részének és a Kúria utcának az aszfaltozására, valamint a temetőben a halottasház felújítására. Balla elmondta, hogy a temető kérdése megoldásra vár. Ha az egyház volna a sírkert használója, akkor ő kötne a vállalkozóval szerződést, ha az egyház és a helyi közösség közösen kötne szerződést magáncéggel, akkor létrehoznának egy PPP típusú vállalkozást, és rend lenne a temetőben. Egy fűkaszálóval felszerelt motoros kistraktort vásároltak, így megkönnyítik a zöldfelületek és a temető karbantartását végző munkás dolgát.

A Đoković-alapítványnál egy szabadtéri kézilabdapálya létesítésére igényeltek támogatást. E helyen később sportcsarnok épülhetne. A sportolók ezt megérdemelnék, hiszen az U11-es és az U13-as korosztályba tartozó leány kézilabdázók bejutottak a magyar bajnokság felsőházába. A helyi járulék jövőre jár le, így a tervek megvalósítása nagymértékben függ attól, hogy a lakosok fizetnék-e tovább a hozzájárulást.

Újraindult a néptáncoktatás

A civil szervezetek közül az egyik legaktívabb a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület. Működését az ’50-es évek elején kezdte meg, tevékenysége akkor évi két-három színdarab bemutatásából állt. A pangás időszaka után az egyesület a mai formájában a Tudás-hatalom című televíziós vetélkedő kapcsán alakult újra 1984-ben. Működését a népi hagyományok ápolása és őrzése határozta meg, népdalkórus, citerazenekar, ifjúsági néptánccsoport kezdte meg munkáját. Az egyesület jelenleg 60-70 tagú. A szakcsoportok száma a kézimunkázók klubjával, a kézművesekkel és a környezetvédelmi szakosztállyal bővült. Utóbbinak a röszkei Beretzk Péter Természetvédelmi Egyesülettel közösen egy kiadványa jelent meg franciául és magyarul. Az egyesület újraalakulása óta a népdalkórus és a citerazenekar töretlenül működik, a néptáncoktatás viszont 1994-ben megszűnt. A szervezet vezetősége napjainkban a néptánc újbóli elindításán fáradozik, az óvodásokkal és az alsósokkal Szécsi Zsolt horgosi oktató foglalkozik.

— Az egyesület három nagyszabású rendezvényt szervez minden évben. Az első és a legfontosabb a Gazdag ág elnevezésű hagyományőrző szemle, melyet 2016 februárjában immár 28. alkalommal fognak megtartani. Az MNT által kiemelt jelentőségűnek számító kistérségi rendezvény jövő évi témája a szolgasors lesz. 2009 óta rendszeresen megszervezzük a Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok nevű nemzetközi népzenei találkozót, öt évvel ezelőtt pedig kitaláltuk az András-napi sokadalmat és a Kocsonyafesztivált, mely alkalomra az idén több mint kétszáz tányér kocsonya készült el. Három díjat vehettünk át eddig: 1995-ben a népdaléneklés és a citeraoktatás, valamint a Gazdag ág hagyományőrző szemle megszervezéséért a Vajdasági Néprajzi Társaság Arnold György-díjban részesített bennünket, 1997-ben a VMMSZ Vass Lajos-díját kaptuk meg a Durindón elért eredményért, 2004-ben pedig nekünk ítélték oda Magyarkanizsa község Pro Urbe díját — sorolta az elismeréseket Koncz Lázár, a Petőfi Sándor ME elnöke.

Az egyesület aktív szerepet vállal a nyári nemzetközi fafaragó tábor szervezésében, a környező települések csoportjain kívül kiváló kapcsolatot ápol a többi közt az óbecsei Szivárvány festőcsoporttal.

A szabadidő hasznos eltöltésén van a hangsúly

A fiatalokat három civil szervezet: az Ép Testben Élő Hagyomány elnevezésű, egészségvédelemmel és hagyományápolással foglalkozó csoport, a Musztang Lovasegyesület és a Kumbaya ifjúsági egyesület fogja össze. E három szervezet tevékenysége szorosan összekapcsolódik, az elsődleges céljuk a közösség fejlesztése, minél több ember bekapcsolása a munkába, és a szabadidő minél tartalmasabb eltöltésének lehetővé tétele. A hagyományápolás, a Lovas tábor, a Mosolytábor és a Traktorfesztivál is ezeknek a szervezeteknek köszönhető, illetve a pályázatoknak. Az Ép Testben Élő Hagyomány szervezet és a magyarkanizsai szociális központ sikeres pályázatának köszönhetően három személy helyezkedhetett el a központban hat hónapra.

— Munkánkba igyekszünk bekapcsolni a fiatalokat, ösztönözni őket arra, hogy találjanak ki valamilyen tevékenységet, pályázzanak. Mi mindehhez megadjuk nekik a szükséges segítséget. A civil szervezeteknek a közösség érdekében kellene működniük. Jövőre a lovaglásra, a lovazásra, a szabadidő hasznos eltöltésére helyezzük a hangsúlyt. A lovas terápia beindításán is egyre többet gondolkodunk. Fontos, hogy egészséges generációkat vezessünk ki az életbe — mondta Zoran Teslić, aki mindhárom civil szervezetben szerepet vállal.

2016 egyik kiemelt eseménye a Lovas tábor lesz, melyre a nyár folyamán kerül sor.




Kattintson az alábbi képre, és olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..