A beodrai Karátsonyi-kastély

A beodrai Karátsonyi-kastély

Beodrán a gyönyörű kéttornyú templom és a jobb sorsra érdemes Karátsonyi-kastély minden bizonnyal megállítja egy pillanatra azokat is, akik csak átutazóban vannak ezen a településen. A kastélyt körülvevő kerítés bejáratán lánc és lakat fogadja a kíváncsiskodókat.

Beodrán a gyönyörű kéttornyú templom és a jobb sorsra érdemes Karátsonyi-kastély minden bizonnyal megállítja egy pillanatra azokat is, akik csak átutazóban vannak ezen a településen.
A kastélyt körülvevő kerítés bejáratán lánc és lakat fogadja a kíváncsiskodókat. Kollégámmal a vasrácsokon keresztül próbáltunk meg minél teljesebb képet alkotni magunknak az elhagyatottságában is csodálatos épületről. Aztán egy segítőkész helybelinek köszönhetően bejutottunk az udvarba, és még inkább elszomorodtunk. Közelebbről ugyanis a szemünk elé tárult az a mérhetetlen kár is, amelyet a legutóbb benne működő vegyi üzem okozott az építményben. A szakérték szerint az egyemeletes, klasszicista stílusú urasági kastély az egyik legszebb ilyen jellegű építmény Bánátban. Sajnos, egyelőre pusztulásra van ítélve.  
A Karátsonyi családnak két kastélya volt Beodrán, a most is meglévő a kisebbik, a nagyobbat, amelyet szintén a magyar épített örökség egyik legszebb klasszicista alkotásának tartottak, 1932-ben bontotta le az új tulajdonos. A másikat viszont a második világháború után fosztották ki a környékbeliek. A krónika szerint sokan hetekig részegek voltak a pince borától.
A Karátsonyi család birtokába 1781-ben került Beodra, amikor Karátsonyi Bogdán örmény származású főnemes megvette a kincstártól. A dúsgazdag család megjelenése a falut is fellendítette. A megsemmisített kastélyt Karátsonyi Lajos építtette 1857-ben, a másik, szintén klasszicista rezidenciát pedig Karátsonyi László 1842-46-ban. Az úri lak később Karátsonyi Andoré lett, aki sok értékes műtárggyal és 2500 kötetes könyvtárral gazdagította.  
Egyébként a falu templomát is a két Karátsonyi fivér, Lajos és László emeltette 1838—42 között. A szentély alatt kör alakú kriptát alakítottak ki, ahol a család Beodrán elhunyt tagjai nyugszanak.
 

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Facebook

Támogatóink